Autor Wątek: Kurkumina  (Przeczytany 2803 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Kurkumina
« dnia: Września 14, 2018, 07:31:16 »
Podobno kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, ale w samej kurkumie jest jej bardzo niewiele, bo tylko ok. 4%. Szukałam więc suplementów zawierających kurkuminę. Niestety nie znalazłam nic, co nadawałoby się do użytku zewnętrznego. Ogólnie większość preparatów zawiera dodatkowo piperynę i substancje pomocnicze. Do tego najczęściej wcale nie zawierają samej kurkuminy, a jedynie ekstrakt z kurkumy standaryzowany na 6% kurkuminy, czyli niewiele więcej niż w samej kurkumie. W związku z tym mam pytanie. Czy w warunkach domowych da się wyekstrahować kurkuminę z kurkumy?
 Druga sprawa, to czy ta kurkumina rzeczywiście działa, bo np. znalazłam taki oto artykuł: https://www.rmf24.pl/nauka/news-kurkuma-nie-leczy-tylko-udaje,nId,2336743 i nie wiem, co o tym myśleć :/

« Ostatnia zmiana: Września 14, 2018, 07:33:44 wysłana przez qwerta »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Kurkumina
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2018, 08:25:08 »
da się

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2018, 09:09:46 »
A jak to zrobić?

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2018, 10:01:06 »
ano normalnie, ekstrakcja kurkumy etanolem (min 96%) a potem etanol oddestylować i masz prawie suchy ekstrakt :D nie wiem tylko jak oznaczyć ilościowo kurkuminę w tym co wyjdzie (pewnie higroskopijna masa koloru brunatnego)bez specjalistycznych urządzeń w warunkach domowych ale może znajdzie się np jakaś reakcja chemiczna aby orientacyjnie chociaż próbować określić stężenie. Poczytać wątki bo tu roiło się o ekstraktorów/destylatorów i tematów z tym związanych a potem ogarnąć skład kurkumy i co tam jest poza kurkuminą co może przejść do etanolu. Coś mi świta że kurkumina reaguje z borem a wiki mówi że nie rozpuszcza się w wodzie, czyli po oddestylowaniu etanolu powinna powstać zawiesina. Nie wiem, nie robiłem całego procesu mi wystarczyło przepuścić etanol przez kurkumę i mieć żółty ekstrakt.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2018, 10:34:19 »
Można kupić kurkuminę w płynie w litrowych butelkach jako barwnik spożywczy w hurtowniach dodatków spożywczych. Jest to zawiesina w którymś polisorbacie.
To rzeczywiście barwi na kolor żółto-marchewkowy, w smaku jest nieco ostre, ale nie mocno.

Jeśli chodzi o zastosowanie kosmetyczne, to ja bym zrobiła błotko z kurkumy na spirytusie, szczelnie zamknęła, a następnego dnia bym wlała ze 2-3 x tyle oleju i zostawiła na jakiś  czas, by się pomoczyło. Pewnie po tygodniu można zacząć dodawać to do kosmetyków lub stosować bezpośrednio. Na szczęście plamy da się wyprać.

Pozdrowienia :-)

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2018, 10:47:43 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 14, 2018, 11:34:53 »
Dziękuję :)

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2018, 13:01:40 »
można dostać również tu w różnych stężeniach:
http://essence.info.pl/nasze-produkty/01-oleorezyny-1/oleorezyna-kurkumy-85-wodno-rozpuszczalna-tur1033-45/
okazuje się, że można jeszcze mocniej:
http://essence.info.pl/nasze-produkty/01-oleorezyny-1/oleorezyna-kurkumy-95-tur1001-44/
dokładna specyfikacja:
http://essence.info.pl/uploads/tx_evocatalog/TUR1001.pdf

Fajne produkty ma essence, ale chyba nie w opakowaniach dostosowanych do naszych potrzeb

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2018, 14:55:43 »
Ale tam chyba nie da się kupić w detalu? Nawet nie ma cen...
Zresztą w tym pierwszym sklepie tak samo :(
Wygląda, że będę musiała zrobić tak, jak pisze Basia, bo nie mogę znaleźć tego barwnika w sprzedaży detalicznej
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2018, 15:06:02 wysłana przez qwerta »

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 17, 2018, 09:25:36 »
Można zrobić małą akcję. Dowiedzieć się o minimalne opakowanie. Popytać na forum, czy będą chętni do podziału. Oczywiście zadać sobie trud podzielić i porozsyłać po chętnych.