General Category > Fitochemia
Łuskiewnik dębowy, grabowy, akacjowy i inne
Zocha:
Właściwości lecznicze łuskiewnika zależą od drzewa, na którym pasożytuje. Tylko taką ogólną informację można znaleźć w necie. Może ktoś ma doświadczenia z łuskiewnikiem i wie który w jakich dolegliwościach się stosuje?
Mam łuskiewnik dębowy i chciałabym go użyć w chorobie neurologicznej.
Basia:
Stosuj po prostu, najlepiej maceraty (etanol to neurotoksyna) i się nie zastanawiaj nad szczegółami.
Maceraty można zamrażać
Łuskiewnik z czeremchy może nieco poprawiać ukrwienie, ale znów, ponieważ nie ma zbytniego doświadczenia, to o większości działania rośliny w zależności od podłoża możemy się tylko domyślać.
Pozdrowienia :-)
adampupka:
Grab i topola działa w maceracie ładnie prokognitywnie u autystów. Akacjowy podobno chwyta od zywiciela substancje trujące i nie warto go ruszać. Generalnie próby i błędy, gdybologia z dużą dozą ostrożności bo łuskiewnik to nie rumianek.
Pozdrawiam,
A.
Zocha:
Dawkowanie z rosyjskiej stronki
--- Cytuj ---https://pion.guru/rasteniya/petrov-krest
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Preparaty ziołowe są uważane za uniwersalne, dlatego konieczne jest jedynie uwzględnienie rodzaju choroby i jej przebiegu. Czas trwania terapii jest ustalany przez specjalistę, ale częściej kurs trwa 30–40 dni. Przepisy kulinarne ludowe [...]
--- Koniec cytatu ---
od Basi:
wywaliłam Google translate, niżej jest wyjasnienie.
Basia:
Duża prośba:
nie stosuj Google Translate do poważnych spraw, a w szczególności nie publikuj wyników jego działania, bo ludzie zaczną to traktować poważnie, a nie jako zgrubną informację do dalszej analizy.
Jeśli wchodzisz na rosyjskojęzyczny internet, zacznij reanimację szkolnego języka rosyjskiego.
Przeczytałam oryginał i jest niewiarygodny: jeśli autor czy kompilator tekstu myli nalewkę z naparem, a macerat (chyba?) z wywarem, to cała lektura zaczyna dawać za dużo znaków zapytania, jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie łuskiewnika.
Pozdrowienia :-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej