Autor Wątek: termin ważności ziół  (Przeczytany 9340 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
termin ważności ziół
« dnia: Czerwca 30, 2011, 05:57:42 »
Czy ktoś ma jakieś argumenty jak długo ( przechowywane we właściwych warunkach) zioła zachowują trwałość? Spotkałem sie i czytałem wiele opinii ale  były to opinie bez argumentów....

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: termin ważności ziół
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2011, 07:39:30 »
Glistnik jaskółcze ziele przechowywane w suchym i ciemnym miejscu przetrwał 3 lata. Napary z niego robiłam jeszcze w tym roku i nie widziałam różnicy w działaniu.
To nie jest tak, że zioła mają termin ważności tylko rok. Zależy jak są wysuszone i przechowywane.
Oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać  ;)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2011, 08:08:25 »
To jest namacalny argument skoro zauważyłaś że nie ma zmian. Ja sam uzywałem skrzypu który miał dwa lata i efekty były podobne (pedzlowanie na skórę).

Pozdrawiam - Fresh

Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2011, 08:34:56 »
Skrzyp po 3 latach trochę stracił kolor, ale jak dałam owcom do zjedzenia to się oglądały na jeszcze. Rdest ptasi po 3 latach był nadal do użytku i parzony w mleku smakował równie dobrze jak na początku.

Tak samo z olejami, nie jest powiedziane, że tylko rok mogą być przetrzymywane.

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2011, 12:30:25 »
Mnie uczono,że suszone zioła 2 lata mają termin przydatności, wszelkie zmiany w zabarwieniu, łamliwości, sypkości etc. dyskwalifikują je do spożycia.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2011, 12:43:00 »
Mam jakieś starsze niż 3 lata. Działają bez zarzutu. Grunt to poprawne przechowywanie.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.