General Category > Fitoterapia zakażeń i chorób pasożytniczych.

Bolerioza i koinfekcje

(1/2) > >>

Bosonoga:
Czy ktoś z Was może wspomóc mnie dobrą radą zielarską?
Od kilku lat cierpię na dziwne choroby, bóle mięśni i stawów  pojawiające się niespodziewanie i niespodziewanie znikające. Bóle karku i prawej strony głowy, z bólami oczodołów i gałek ocznych, stawu żuchwowo-skroniowego, pogorszenie widzenia, ciągłe zmęczenia, stany podgorączkowe (do 38 stopni) , zaćmienia  pamięci, bóle kregosłupa lędźwiowego i biodra z całą nogą, łącznie z piętą. Wszystkie wyniki idealne. Więc neurolog leczył mnie na zapalenie nerwu trójdzielnego, stomatolog leczył na rozchwianie staw żuchwowo-skroniowy, ortopeda leczył na rwę kulszową i zwyrodnienia kręgosłupa. A wzrok i zaćmienia pamięci związane są z wiekiem (65 lat) poinformowano mnie. Zrobiłam w końcu prywatnie badanie na boleriozę. Elisa wyszła podwyższona. Zrobiłam Western Blot. Boleroza wyszła pozytywna. A w badaniach wyszła Chlamydophia pneumoniae w klasie IgA 39,5, a w klasie IgG 45,6 (prawidłowe < 20) . Lekarz chorób zakaźnych przepisał antybiotyk Doxycyklina TZF przez 3 tygodnie, które zażywam od 10 dni. Dlatego proszę o radę, jak mogę wspomóc się ziołowo, by wzmocnić system imunologiczny, by nie zniszczyć flory bakteryjnej w jelitach i nie dostać grzybicy? A może jest sposób na bolerozę?. Kleszcze mnie bardzo "kochają". W kazdym sezonie łapałam ich kilkadziesiąt. Boleriozę z rumieniem miałam 3 razy. Zaraz leczona byłam antybiotykiem i był spokój. W ubieglym roku policzyłam: było ich 54 sztuki. Ale żadnego rumienia. I to mnie trochę uśpiło. Będę wdzięczna za każdą dobrą radę.

Basia:
Czy miałaś 54 wczepione kleszcze (to bardzo dużo), czy 54 kleszczy wędrujących i szukających szczęścia (nic szczególnego)?
Chyba musisz się zainteresować jakimiś skutecznymi sprajami na kleszcze.

Jeśli chcesz chronić florę bakteryjną, to musisz jeść dużo domowych kiszonek i kwaśnego nabiału, poza tym bierz probiotyki, najlepiej różnych firm o różnym składzie gatunkowym. Probiotyk bierz między posiłkami, na pusty żołądek i solidnie popij.

Weź antybiotyk, który dostałaś

Poza tym pełen alfabet witamin, dla wspomożenia wątroby apteczny Sylimarol, Rapacholin, Sylicynar, najlepiej na przemian, a do picia zioła odtruwające: mięta, melisa, tymianek, majeranek, nagietki, stokrotki, rzepik, ostrożeń warzywny, perz, pokrzywa, ostrożeń warzywny, nawłoć, fiołek trójbarwny.

Teraz jest sezon na szparagi - jedz dużo, poza tym, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, marchew, chrzan

Pozdrowienia :-)

Bosonoga:
Dziękuję za wszystkie dobre rady.. Zaczynam je wprowadzać w moje życie
. Tak, 54. kleszcze wyciagniete ż mojego ciała. Te wędrujące nie liczyłam. Używam różnych odstraszaczy. Robilam u Inez na warsztatach.. Sama coś kombinowałam. Kupowałam gotowce. Nawet z mojej podróży na Syberię przywiozlam odstraszacza. Nie na wiele się zdało. Pocieszam się, że bez tych odstraszaczy to pewnie byloby ich dużo wiecej.

Bosonoga:
Basiu, jeszcze jedno pytanie. Dostałam od Marylki i Mirka wino (10. % alkoholu)z macerowanym wcześniej  rdestowcem. Czy po zakończeniu zażywsnia antybiotyków mogę popisać to winko? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Basiu, jestem Ci niezmiernie wdzięczna za zainteresowanie sie moimi problemami zdrowotnymi i tak szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, dziękuję i życzę dużo zdrowia i wszystkiego dobrego, wiosennego i ziolowego .... Irena Olbińska

Basia:
WIno możesz pić jak wino, na przykład kieliszek na noc, ale jak już skończysz antybiotyk, by nie mieszać z alkoholem.
Ale w czasie stosowania antybiotyków pij zioła (lub jedz suplementy) na wątrobę i odtrucie.

Poza tym na bóle chyba musisz zabrać się objawowo i sobie montować mieszanki przeciwreumatyczno - mineralizujące.
Na przykład: kora lub drobne witki wierzby, jesionu, wiązu, grabu, kwiaty wiązówki, lipy, pączki topoli, nawłoć, wilzyna, przytulia, płucnica, mniszek (cokolwiek), liście brzozy, owoce dzikiej róży, jarzębiny, aronii, kalina.
Takie zioła, probiotyki, kiszonki, nabiał się stosuje na przynajmniej 1-2 godziny od antybiotyku w każdą stronę - warto sprawdzić, czy na etykiecie leku jest coś na ten temat, albo, czy coś wiedza w aptece na ten temat.

Pozdrowienia :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej