Autor Wątek: Grypa, przeziębienie - ziołowo-roślinne metody leczenia  (Przeczytany 24596 razy)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Grypa, przeziębienie - ziołowo-roślinne metody leczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Października 03, 2013, 09:29:21 »
Za to kora kruszyny musi być wysuszona i długo przechowywana (sezonowana ;)
Ale wiem - dynia jest szczególnie bezpieczna. Samą procedurę tępienia nicieni opisał Ożarowski.
Różnice, głupcze!

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Października 03, 2013, 22:08:54 »
( Pingwiny rządzą).
Bardzo popularne wśród rodziców i lekarzy są nebulizatory. Mają nawilżać dzieciom drogi oddechowe i bardzo pomagać kaszlącym. Mam to, ale częściej pożyczam komuś niż używam.
Proponuję pożyczyć i "ponubelizować" na próbę.

I zaczął się sezon grzewczy. Trzeba nawilżać, przede wszystkim sypialnię. U mnie jest konflikt interesów - nawilżone i ciepłe - to najlepsze warunki dla roztoczy, a te uczulają córkę ewidentnie, z drugiej strony - suche powietrze - niszczy skórę i drogi oddechowe, ktoś ma rozwiązanie?

{Jest "tran" wegetariański, omegamed baby ( bez żelatyny?) Czy wegetariański "tran" to nie matrix?}
I am back to save the universe

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Października 03, 2013, 22:11:34 »
Tran np. wrócił do łask, lekarze polecają - i mają rację ;)

a jaki tran waszym zadaniem jest dobry dla dzieci,najlepiej kapsułki,jakies typy? ;
)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Października 03, 2013, 22:59:28 »
Kup sobie w płynie, to do mazideł się przyda.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Października 03, 2013, 23:00:51 »
I ecomer, i iskial uchodzą za bardzo dobre, pono w działaniu porównywalne; ten drugi jest tańszy.
Z niekapsułkowanych (flaszkowanych) - Moller's (jakoś tak) - cytrynowy spokojnie da się przełknąć, nawet dziecka dają radę.
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Października 04, 2013, 08:10:36 »
Po pourlopowym przeziębieniu (kąpiele wrześniowe na Helu, well... ;) zaczął mnie z kolei męczyć suchy kaszel w napadach, przyrządziłem sobie szklankę maceratu z korzenia prawoślazu zamiast lecieć do apteki po syrop za 15 zł. Popijam od wczorajszego wieczora, starczy jeszcze na parę godzin. Mam wrażenie, że już znacząco pomogło ;)
Różnice, głupcze!

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #36 dnia: Października 04, 2013, 08:50:10 »
PRAWOŚLAZ, ŚLAZ - czy to to samo?
Bo ja robiłam na Roztoczu syrop ślazowy (jeszcze kwitnie?) to samo można z malwy zrobić i byłam pod wrazeniem zawartości śluzów.
Mam 1 żywokost , rok temu dostałam korzonek i ładnie sie przyjał  :-* i mam ochote na syrop żywokostowy, ale żal mi tego korzonka wykopywać, jest szansa że do przyszłego roku dostatecznie sie rozrośnie?
Mam tymianek i inne specyfiki , jednak tego syropu żywokostowego jestem ciekawa, robił ktoś? używał?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Października 04, 2013, 09:28:57 »
Prawoślaz to prawoślaz - ale ślazów też można używać. Te kleiki również sprawdzają się w kremach, najlepiej z dodatkiem gliceryny.
Żywokostowy syrop właśnie zamierzam zrobić - o ile natrafię na żywokost w ten weekend. Jak coś mogę zawsze wpaść do Parku Wschodniego, może i szczupaka złowię... A żywokostu tam pełno.
Różnice, głupcze!

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Października 07, 2013, 01:35:54 »
Właśnie mnie choróbsko rozebrało  ::) całą noc nie spałam, kichałam, wysmarkałam całą rolkę papieru i się walałam,
przeczytałam wszystkie wątki o leczeniu ziłoami i zastosowałam to co miałam w domu, oprócz ziół poszedł w ruch olejek pichtowy i zioła szwedzkie, jak na razie zero poprawy.

Od 4 dni się leczę, bo jakoś się powoli rozkręcało, więc myślałam, że ukatrupię dziada w zarodku, ale teraz tak się uwzięło, że się na płuca rzuciło (charakterystyczny głuchy kaszel)i cały czas smarkanie wodą, już nie wiem sama co robić, a raczej chciałabym uniknąć tabletek aptecznych  ::)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Października 07, 2013, 07:57:59 »
Tez o nim wspomniałem ;)
Różnice, głupcze!

Lola1357

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Października 07, 2013, 16:40:04 »
Tran firmy Gal jest skuteczny. Smak jest neutralny a kapsułka łatwa do połknięcia.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Października 07, 2013, 17:00:27 »
"Tran zawiera różną ilość witaminy D i zwykle duże ilości witaminy A. Spożywanie przetworzonych
retinolów, nawet w ilościach znajdujących się w multiwitaminach, może powodować małą procentowo,
ale rozległą toksyczność kości. (58) Witamina A przeciwdziała działaniu witaminy D, (59) a
przyjmowanie dużych dawek retinolów niweczy ochronne działanie witaminy D w przypadku raka
gruczołowego jelita grubego. (60) Autorzy nie zalecają stosowania tranu."
źródło: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
Link do tego artykułu jest w
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=83.0
Osobiście mnie to słabo interesuje, bo tranu nie łykamy z innych przyczyn.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Października 07, 2013, 18:01:17 »
Technika neti wygląda strasznie. Robiłaś to? Pokazałam sześcioletniej córce, teraz wiem czym ją będę straszyć, jak będzie niegrzeczna. ( Ma uczulenie na roztocza ).

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **