Autor Wątek: Grypa, przeziębienie - ziołowo-roślinne metody leczenia  (Przeczytany 23799 razy)

Adrian Budek

• Gość
Grypa, przeziębienie - ziołowo-roślinne metody leczenia
« dnia: Październik 04, 2011, 11:13:14 »
Jak każdej jesieni temat infekcji grypy i przeziębień jest na topie.
Grypę i przeziębienie powodują wirusy. Obie infekcje różnią się od siebie kilkoma rzeczami.
Grypa następuje szybko i jest groźniejsza, natomiast przeziębienie następuje powoli i nie powoduje powikłań.
Główne objawy grypy to:
- wysoka gorączka
- bóle głowy
- bóle mięśni
- osłabienie i ogólne rozbicie
- katar
- kaszel

... objawy przeziębienia to głównie:
- katar
- kaszel
- częściowe osłabienie
- wyższa temperatura ciała

Pech chciał, że tej jesienie w moim domu pojawiły się oba przypadki. Dzieci dotknęło przeziębienie, a mnie grypa. Jako adept zielarstwa postanowiłem zastosować w leczeniu środki pochodzenia roślinnego. Pech chciał, że zabrakło mi mojej witaminy C w proszku i musiałem w inny sposób pozbyć się wirusa.

Przeziębienie pokonałem bardzo szybko bo w 48 godzin.
Zastosowałem mieszankę rumianku, melisy i babki lancetowatej, a kurację wsparłem syropem z cebuli.
Z grypą, jak to bywa, jest trudniej. Leczenie potrzebowało przemyślanej strategii, gdyż wirus grypy jest ciężkim przeciwnikiem. Użyłem mieszanki rumianku i melisy, a na każdą szklankę naparu dodawałem łyżeczkę mielonego imbiru i 1/4 cytryny. Dziennie wypijałem 6-8 szklanek.
Najcięższe objawy ustępują po 24 godzinach, ale patrząc przez pryzmat moich wcześniejszych kuracji, napary polecam pić przez minimum 3 dni. Ze względu na imbir (jego palący smak), u dzieci stosowałbym mniejsze dawki np. 1/4 łyżeczki lub nawet 1/6.
Z pewnością dobrym dodatkiem będzie syrop z cebuli i jak ktoś lubi - czosnek.
Tym oto sposobem bez używania magicznych środków z telewizji, za małe pieniądze można skutecznie zwalczać infekcje takie jak grypa, czy przeziębienie.

Wasz zielarz Adrian Budek ;D

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Grypa, przeziębienie - ziołowo-roślinne metody leczenia
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2011, 11:18:22 »
Temat jak najbardziej na czasie.
Wczoraj coś mnie brało i piłam ogromne ilości herbatki z hibiskusa. Dziś jest znacznie lepiej.

Ale i tak dziękuję za recepturę. Wpiszę do "magicznego" kajetu.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2011, 13:16:40 »
Napary:
-dziurawiec , wrotycz(początkowe stadium) , kwiat bzu , pedy sosnowe

Wyciągi olejowe do wcierań (klatka, stopy ,plecy):

-dziurawiec , pedy sosonowe , zielone szyszki , wrotycz

Wyciągi alkoholowe:

szyszki zielone+miód lipowy , pędy sosonowe + miód sosnowy dziurawiec

dieta:

Lekka nie obciązająca układu pokarmowego . Preferowane soki owocowo-warzywne , serki , kaszki , lekkie zupy warzywne.

ruch:

Delikatnie rozciągania  stawów usprawniają krążenie krwi tak które jest niezbędne do wyleczenia.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2011, 17:45:36 »
Ja grypę wywalam zwykle wywarem z:
-kory wierzby
-owoców kopru włoskiego
-owoców kolendry

Ponadto napar z ziela krwawnika i ruty, kwiatów jasnoty białej. Po drodze liście babki, pokrzywy... A także inhalacje oraz silne leki w postaci olejków eterycznych na wodzie/miodzie.

Bardzo pomocne jest mleko kminkowe - co opisał Nasz Gospodarz. Ja jednak daję świeżo roztarte w moździerzu owoce i gotuję chwilę w mleku.
Cebulowatych nie mamy w zwyczaju używać - zapach lubi się utrzymywać długo, co nie jest wskazane ze względów zawodowo-towarzyskich ;)
Wszystkich receptur Wam nie zdradzę hihi - jutro faktycznie zmiana pogody, wyciagajcie cieplejsze kurtki z szaf.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2011, 22:02:18 »
Lepiej zapobiegać, niż leczyć, czyli przynajmniej raz na tydzień do wody i zrobić chociażby ze dwa ruchy pływackie, niechby i w wodzie po kolana.

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2011, 07:33:00 »
Pięknie Adriano! Ładnie się rozwijasz.
To jet świetne z ziołami - są różne sposoby.

Offline Kalina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2011, 18:15:37 »
u nas świetnie działają inhalacje z naparu z majeranku i tymianku :)
do tego nalewka propolisowa
bańki bezogniowe
i syrop z czosnku, cebuli, miodu i cytryny - łyżeczka co godzinę.
Jest bardzo łagodny w smaku, czosnku prawie nie czuć :)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2011, 19:50:10 »
Ja  stosuję  taką  mieszankę;
 Pączki  sosny, podbiał-kwiat  i  liść,  babka, dziewanna, lipa , tymianek, majeranek, szałwia, pierwiosnek,  mydlnica   to  wszystko  wymieszane . Na  mleko  gotujące  sypię  łyżkę    suchych  ziół . Przykrywam. Jak  naciągnie   przecedzić, osłodzić  miodem.   Dla  chętnych  dodać  ząbek  czosnku.

To  samo  można  połączyć  w  formie  nalewek./  bez  lipy/.Wtedy  też  daję  miód   wychodzi  wtedy  słodki  syrop.
 Żródłem  Vit-C jest  dla  mnie  owoc  róży. Do  tego  syropy  ,  soki   z  owoców  bzu  czarnego,  malin,  jarzębiny,  czeremchy,  porzeczki  czarnej,  kwiatów  bzu  czarnego.
 arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 06, 2011, 08:36:40 »
Majeranek , tymianek  i kminek mają u mnie stałą pozycję w moich posiłkach i jestem święcie przekonany że mnie chronią. Sukces stosowania jest prosty: skrupulatność i długotrwałość.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
tymianek, majeranek
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2011, 11:05:46 »
Ostatnio przeczytałam w "zioła w mojej kuchni", że majeranku i tymianku nie można ze sobą łączyć. Ale dlaczego to już nie napisali.
Wiecie coś na ten temat?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 13, 2011, 11:36:52 »
Z moich  źródeł ( między innymi: Górnicka , śp. Ożarowski , Kora , Engelbert) wynika że należy je ze sobą łączyć aby uzyskac porządany efekt bakteriobójczy.... Chetnie przeczytam inny pogląd na ten temat , podparty jakimis argumentami.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2011, 12:16:42 »
Nie będę się z Tobą kłócić  Fresh  ;), bo nie mam żadnego argumentu. A tylko zapytałam, ale jak Ożarowski tak pisał to nie będę dyskutować. A najlepiej w moim przypadku sprawdzić na sobie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 13, 2011, 12:44:11 »
A może dlatego, że smak i działanie są podobne? Niektórzy na przykład mówią, że nie wolno do ryby dokładać kiełbasy, ale nie dają żadnego rozsądnego wyjaśnienia.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 13, 2011, 12:45:10 »
Ale ja bardzo chętnie się z Tobą pokłócę  ;) ;) ;) ;) ;)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 13, 2011, 12:45:30 »
To łączenie tymianku z majerankiem to jak przystało na ten kraj to plota, która wywodzi się z braku wiedzy na tematy kucharskie. Nie ma to nic wspólnego z ziołolecznictwem.
Chodzi tutaj o to aby nie łączyć tych ziół w niektórych potrawach.
Np. do sosu bolognese można dodać trochę tymianku lub majeranku, ale nie powinno się dodawać tych ziół razem, gdyż spowodują iż sos będzie gorzki z orzeźwiającą nutą, ale już np. w zupie grochowej - oba te zioła razem czynią cuda (wczoraj gotowałem grochówę i wyszła mmm... palce lizać). Równie dobrze współgrają przy pieczeniach, ale już np. przy gulaszu strasznie psują smak jeśli dodamy je razem.