Jak każdej jesieni temat infekcji grypy i przeziębień jest na topie.
Grypę i przeziębienie powodują wirusy. Obie infekcje różnią się od siebie kilkoma rzeczami.
Grypa następuje szybko i jest groźniejsza, natomiast przeziębienie następuje powoli i nie powoduje powikłań.
Główne objawy grypy to:
- wysoka gorączka
- bóle głowy
- bóle mięśni
- osłabienie i ogólne rozbicie
- katar
- kaszel
... objawy przeziębienia to głównie:
- katar
- kaszel
- częściowe osłabienie
- wyższa temperatura ciała
Pech chciał, że tej jesienie w moim domu pojawiły się oba przypadki. Dzieci dotknęło przeziębienie, a mnie grypa. Jako adept zielarstwa postanowiłem zastosować w leczeniu środki pochodzenia roślinnego. Pech chciał, że zabrakło mi mojej witaminy C w proszku i musiałem w inny sposób pozbyć się wirusa.
Przeziębienie pokonałem bardzo szybko bo w 48 godzin.
Zastosowałem mieszankę rumianku, melisy i babki lancetowatej, a kurację wsparłem syropem z cebuli.
Z grypą, jak to bywa, jest trudniej. Leczenie potrzebowało przemyślanej strategii, gdyż wirus grypy jest ciężkim przeciwnikiem. Użyłem mieszanki rumianku i melisy, a na każdą szklankę naparu dodawałem łyżeczkę mielonego imbiru i 1/4 cytryny. Dziennie wypijałem 6-8 szklanek.
Najcięższe objawy ustępują po 24 godzinach, ale patrząc przez pryzmat moich wcześniejszych kuracji, napary polecam pić przez minimum 3 dni. Ze względu na imbir (jego palący smak), u dzieci stosowałbym mniejsze dawki np. 1/4 łyżeczki lub nawet 1/6.
Z pewnością dobrym dodatkiem będzie syrop z cebuli i jak ktoś lubi - czosnek.
Tym oto sposobem bez używania magicznych środków z telewizji, za małe pieniądze można skutecznie zwalczać infekcje takie jak grypa, czy przeziębienie.
Wasz zielarz Adrian Budek