Autor Wątek: Tormentiol.  (Przeczytany 6743 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Tormentiol.
« dnia: Października 04, 2011, 10:36:27 »
Nakładam na twarz wcześniej mazidło z lepiężnika i na to cienką warstwę tormentiol, który ma delikatne działanie pokrywające popękane naczynka na twarzy. No i nie mam uczucia maski i nie swędzi mnie skóra jak po pudrze w kremie czy innych badziewiach.  :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Tormentiol.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2011, 11:02:58 »
Dla maści tormentiolowej znalazłem sporo zastoswań (między innymi łuszczyca w intymnych miejscach , podrażnienia skóry , ropne wypryski itd.) Mozna go sobie zrobic samemu (pięciornik , cynk , ichtiol+boraks). Nalezy uważac z długotrwałym stosowaniem ze względu na toksycznośc boraksu. Po 10-12 dnaich stosowania nalezy tydzień "odpocząć".

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2011, 11:06:13 »
Dzięki za ostrzeżenie Fresh. O toksyczności boraksu czytałam, ale nie widziałam, ze trzeba robić przerwy. A już się ucieszyłam na prawie darmowy "puder w płynie" na moje naczynka.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2011, 11:10:53 »
Szkoda twojej skóry Madziu :) gdzies mam przepis na naturalny podkład , przypomnij mi private, Ok?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2011, 11:12:34 »
No właśnie chciałam zapytać Cię, czy bez boraksu, gdybym chciała sama zrobić "podkład" to też miałoby podobny kolor matujący? Przypomnę się.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2011, 11:36:23 »
Jak najbardziej tak. Rola boraksu w tej masci ma całkowicie inne zadanie. Obecnie stosowany wyłącznie zewnętrznie. Wywiera działanie antyseptyczne (antisepticum), ściągające (adstringens) oraz przeciwgrzybicze (antimycoticum). W mniejszym stopniu działa przeciwobrzękowo oraz przeciwświądowo (antipruriticum).Znalazł zastosowanie jako tradycyjny środek w stomatitis aphtosa, stanach zapalnych błon śluzowych nosa, gardła, spojówek i pochwy. Także do dezynfekcji drobnych skaleczeń oraz w dermatologii.
Boraks jest związkiem toksycznym. Odznacza się bardzo powolnym wydalaniem z ustroju, co wiąże się ze zjawiskiem kumulacji. Może wchłaniać się z błon śluzowych i przez nieuszkodzoną skórę. Dłuższe stosowanie preparatów z boraksem, zwłaszcza w wysokich stężeniach i na duże powierzchnie wymaga ostrożności.Ponadto roztwory boraksu nadają się do usuwania plam z pościeli i bielizny. Dlatego bez w przypadku roli podkładu jest zbyteczny w tej kombinacji i nie mpływu na kolor. Najwiekszy wpływ na kolor ma maśc ichtiolowa.