Autor Wątek: Rozkurczanie dróg żółciowych  (Przeczytany 5150 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Rozkurczanie dróg żółciowych
« dnia: Marca 28, 2019, 12:58:58 »
W Rosji to jest standartowa procedura, zalecana przez lekarzy. W znacznej większości przypadków pozwala uniknąć wstawiania stentów w drogi żółciowe. W Rosji to się nazywa "ślepe sondowanie według Daniłowa". Ale, do rzeczy:

Oczyszczanie woreczka żółciowego, udrażnianie dróg zółciowych
Wykonanie codziennie wieczorem, około godz. 19.00-20.00 (nie bezpośrednio przed snem), 5-8 razy na cykl:

przygotować szklankę ziół lub ciepłej, alkalicznej wody mineralnej
wykonać gimnastykę dla mięśni brzucha: skłony, przysiady, rowerki 4-5 min wystarczy – chodzi o rozgrzanie i rozruszanie mięśni
Wypić co kilka minut po łyku pół szklanki naparu jw. leżąc 20 min na ciepłej grzałce na prawym boku,
potem 5 minut przerwy, można pochodzić,
a potem wypić po łyku drugie pół szklanki leżąc 20 min na lewym boku na grzałce
Może lekko zaboleć w brzuchu, wtedy można wziąć No-Spę lub coś innego rozkurczowego i przerwać całą procedurę na ten dzień. To by oznaczało, że był rzeczywiście problem z odpływem żółci z powodu skurczu lub kamyczka.
Potem można zjeść lekki posiłek, lub jakiś owoc.

Warto to stosować przy bezsensownych wzdęciach, nietrawieniu posiłków, początkach kamicy żółciowej itp.

Pozdrowienia :-)

Offline Zocha

• Mało Pisze
  • **
Odp: Rozkurczanie dróg żółciowych
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2019, 20:01:27 »
Mąż po terapii antybiotykowej był żółty i nic na to nie pomagało, ani tabletki, ani zioła żółciopędne. Metoda Basi załatwiła problem w pięć dni. Poza tym jest to bardzo przyjemny, relaksacyjny zabieg. Mąż na tej grzałce przysypiał dlatego lepiej żeby była osoba do budzenia. Teraz jest niepocieszony, że już się skończyło wygrzewanie boczków.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2019, 16:14:03 »
Basiu jakie zioła zostały użyte?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2019, 19:33:23 »
Teraz jest niepocieszony, że już się skończyło wygrzewanie boczków.

Niech zrobi kilka dni przerwy i znów może się relaksować ;-) Może to mu rozkurczy docelowo i te naczynia krwionośne po iluś cyklach?
Bardzo się cieszę, że się przydało.

Basiu jakie zioła zostały użyte?

Nie wiem, co dała Zocha, ale ogółem można pić cokolwiek, byle ciepłe, a jeśli woda mineralna, to alkaliczna, nie kwaśna, może być z sokiem.

Można to połączyć oczywiście z piciem czegokolwiek na wątrobę, trzustkę, woreczek żółciowy, wzdęcia, ale równie dobrze to mogą być i inne zioła, które akurat są planowane do wypicia.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 11, 2021, 12:29:33 »
Nie mam grzałki, termofor może znajdę, a kot może być? Bo mam 3 :)

A tak na serio :) Chciałabym spróbować, metoda łatwa i rzeczywiście przyjemna, a może pomóc. Do zapamiętania! Pozdrawiam

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2021, 14:11:37 »
Nie mam grzałki, termofor może znajdę, a kot może być? Bo mam 3 :)
Wystarczy duży worek foliowy oraz gruby ręcznik zmoczony w bardzo ciepłej wodzie i wykręcony. Ręcznik do worka i możnz robić okład przez bawełnianą koszulkę.

A jaką temperaturę mają koty? ;)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2021, 16:02:36 »
O super pomysł. Przetestuję!

Koty jak się odpowiednio nagrzeją, to trzymają nieraz i całą noc :) miłe ciepełko i mruczenie :) Polecam, można się odprężyć :)

Offline Julinkaw

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 12, 2021, 13:26:21 »
Ciekawy pomysł. Zastanawia mnie jednak czy działa też w przypadku problemów z zatykającymi się moczowodami? Czy ogrzanie ich ułatwi przemieszczenie się kamyka?

Offline justizia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 17, 2021, 09:53:25 »
Witam.
Szukam pomocy i mam taka nadzieje, że ty ją znajdę.
Mam w woreczku żółciowym 2 cm kamień ( dowiedziałam o tym 15 lat temu) no i tak przez te lata to mnie boli to nie. Ostatnio lekarz domowy oświadczył mi ,  że lepiej usunąć kamień oczywiście z woreczkiem żółciowym, ale ja się chce obejść bez operacji i postanowiłam  napisać do was.
Z góry dziękuje

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2021, 21:28:01 »
Medycyna umie leczyć takie rzeczy zachowawczo, tak, że człowieka nie boli, a woreczek ma. Wbrew pozorom, życie bez woreczka wcale nie jest łatwiejsze, ale tylko daje inny zestaw problemów. Dlatego warto spróbować kamienie rozpuścić.

W żadnym wypadku nie rób jakichś brutalnych kuracji typu kilka łyżek soli gorzkiej, 2 cytryly i pół śzklanki oleju, bo wylądujesz na stole operacyjnym z kolką żółciową. Nie wierz w bajki, że to rozpuszcza kamienie, to tylko testuje wydolność wątroby i dróg żółciowych.

Wracając do kamieni: do posiłków dodawaj kurdybanek (teraz do zbioru na łąkach) i stosuj różne mieszanki żółciopędne, najlepiej co kilka dni z innego przepisu. Ogółem przyprawiaj dobrze posiłki ziołami, pieprzem, papryką itp, szczególnie obiad.
Przykładowe składniki: kocanki, dziurawiec, ostrożeń warzywny, nagietki, mniszek, trochę jaskółczego ziela, mięta, melisa, dzika róża, jarzębina,
Co jakiś czas rób USG woreczka, by zobaczyć, w którym kierunku to idzie

A wieczorem możesz oczywiście zrobić sobie kurację z rozkurczaniem dróg żółciowych

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2023, 11:35:40 »
poduszka elektryczna się nada też? Jakoś ręcznik nie do końca mnie przekonuje, bo nie lubię folii, a termoforu się boję, bo znajomej córka strasznie się tym poparzyła kiedyś

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 10, 2023, 17:08:24 »
Jasne, że może być. Chodzi o temperaturę, a nie o sposób jej uzyskania.

Powodzenia :-)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2023, 15:05:22 »
dzięki, teraz jeszcze tylko pozostaje znaleźć tę chwilę czasu dla siebie o tak newralgicznej w rodzinie wielodzietnej porze  :D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 12, 2023, 15:28:23 »
Chodzi o to, by spróbować to zrobić nie bezpośrednio przed snem, by jeszcze trochę (godzinę-dwie) pochodzić.

Godzina na zegarku to nie przepis prawa, to tylko wskazówka.

Powodzenia :-)

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 30, 2023, 15:46:08 »
a mam pytanie -czy po tym zabiegu można jeszcze jeść, czy już lepiej nic do rana?