Autor Wątek: Czym rozpylać acetonowe wyciągi?  (Przeczytany 1726 razy)

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
Czym rozpylać acetonowe wyciągi?
« dnia: Marca 18, 2019, 11:13:47 »
Robię repelent na kleszcze na acetonie. Nie wiem w jaki sposób rozpylać gotową mieszankę acetonowych wyciągów. Dostępne są buteleczki z rozpylaczami plastikowymi. Aceton je najprawdopodobniej rozpuści.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: Czym rozpylać acetonowe wyciągi?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 18, 2019, 11:51:56 »
Robię repelent na kleszcze na acetonie. Nie wiem w jaki sposób rozpylać gotową mieszankę acetonowych wyciągów. Dostępne są buteleczki z rozpylaczami plastikowymi. Aceton je najprawdopodobniej rozpuści.

Nie wiem czy każdy typ plastiku zachowa się tak samo, ale baniaki pięciolitrowe acetonu sprzedaje się w plastikowych baniaczkach, prawdopodobnie jest to HDPE, niestety nie mam możliwości sprawdzić.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Czym rozpylać acetonowe wyciągi?
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 18, 2019, 14:12:53 »
sie nie przejmuj, tym rozpylaniem, praktycznie każde opakowanie z rozpylaczem wytrzyma. Co innego napis na nim. Unija jak możesz tylko PS (polistyren) bo to na pewno rozpuści ale wsród opakowań do leków PS nie widziałem. Najmniej czaso i kasochłonne będzie chyba kupienie w aptece wody utlenionej w psikaczu i wykorzystanie tego opakowania w ramach testu. Ale czemu akurat na acetonie ten repelent? nie wiem czy to nie rujnuje materiału odzieży a skórę to na pewno Ci wysuszy. A jeszcze sobie przypomniałem, że (zależy ile tego chcesz rozpylać) dawałem kiedyś rozpuszczalnikiem ze zwykłego(pomarańczowego :D )spryskiwacza ogrodowego......ale coś czuję że chcesz wersję osobista taką na spacer a nie do wielkoobszarowej anihilacji kuzynów roztoczy.....   ;D