Autor Wątek: Bakterie z Yellowstone  (Przeczytany 1786 razy)

Offline werbena

• Dużo Pisze
Bakterie z Yellowstone
« dnia: Marca 13, 2019, 11:09:52 »

....może niezupełnie w temacie, ale też  pokazuje, ze  mało wiemy o bakteriach:

"W Yellowstone odkryto bakterie, które zjadają zanieczyszczenia i oddychają elektrycznością....(...).

Specyficzne mikroorganizmy z gorących źródeł w parku Yellowstone mogą dosłownie jeść zanieczyszczenia. Zamieniają toksyny w mniej szkodliwe substancje, wytwarzając w ten sposób energię elektryczną.
 Naukowcy zwracają uwagę, że bakterie przenoszą swoje elektrony na metale lub inne stałe powierzchnie, dzięki czemu mogą być wykorzystywane do zasilania urządzeń o małej mocy.....

https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-yellowstone-odkryto-bakterie-ktore-zjadaja-zanieczyszczenia-i-oddychaja-elektrycznoscia

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Bakterie z Yellowstone
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2019, 09:16:44 »

a tam, werbena każesz nam do Ameryki jechać. A z naszego podwórka nie łaska? A raczej z pewnej jego głebokości. Polecam temat geobakterie (geobacter sulfurreducenes). Są to na tyle pożyteczne mikrooraganizmy, że również sa zdolne do oddawania elektronów powstających na szlaku metabolicznym. Są to niestety bakterie beztlenowe i ewentualna ich hodowla lub izolacja wymaga co prawda atmosfery ochronnej (azot i itp, może nawet nada się gaz ochronny do TIG) jednak uzysk energii elektrycznej jest warty zachodu. Myślę, że dobrym źródłem będą rejony zasobne w borowinę. Na jujubie pełno jest filmików odnośnie tematu a w necie dużo wyników badań wystarczy poszukać obrazem hasła geobacter sulfurreducenes :D lub microbal fuel cells. Myślę aby na tej zasadzie zbudować klimatyzacje dla psa w budzie zasilaną jego kupiszczami a potem ewentualnie pomyśleć o testowaniu tego w schroniskach. Full eco friendly design :D.
niemniej jednak zaskoczyłaś mnie tym razem pozytywnie ;D   
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2019, 09:41:18 wysłana przez docent »

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2019, 11:16:56 »
Jak zacny docent pisze, nie musimy jechać za ocean za ciekawymi bakteriami.
Przykład z naszego podwórka:
https://kurierlubelski.pl/w-zlozach-kopalni-bogdanka-naukowcy-z-kul-trafili-na-prawdziwa-zyle-zlota/ar/1087388

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2019, 11:54:19 »
arcyciekawa ta ektoina. :o