General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków
Jakiego sprzętu używacie do mielenia siemienia lnianego?
bemek:
Pytanie jak w temacie. Próbowaliśmy zwykłym młynkiem do kawy - szybko zatarło się gorne łożysko i się spalil :( Młynek żarnowy do kawy ciągle się zapycha, jest nierozbieralny, a czyszczenie bardzo uciążliwe. Gdzieś czytałem, że ktoś używa do tego celu blendera. Czy to zda egzamin? Potrzebuje do małych jednorazowo ilości do spożycia na bieżąco. Nie posiadam blendera, dlatego pytam, czy warto kupić.
Pozdrawiam :)
Heidhr:
Ja używam do siemienia lnu zwykłego (starego) elektrycznego młynka do kawy - od około 1,5 roku i nadal działa. Blender mam i używam ale do siemienia konopii. Raczej u mnie nie sprawdza się w mieleniu siemienia lnu. Podobno dobry do siemienia lnu jest również młynek przelotowy z regulowanym prześwitem.
Pozdrawiam:)
bapona:
Ja używam elektrycznego młynka do kawy - ale sypię po 2 łyżeczki. I mielę króciutko (moc młynka 130W, Krups). Gdy dawałam zbyt dużo - zmielone siemię sklejało się i tworzyło skorupę. Używam teraz złotych nasion.
Brązowe - najpierw krótko podprażałam na suchej patelni (robiły się takie bardziej wypukłe).
Blendera używałam do rozdrabniania większych nasion, np. słonecznika.
Pozdrawiam :)
arte:
Podobnie i ja korzystam do tego celu z młynka elektrycznego. Ważne jest , aby nasiona były suche , jeżeli są zbyt wilgotne to mogą być kłopoty. Można nasiona lnu podsuszyć na kaloryferze w jakimś np. koszyczku , potem mielić , ale sypać do młynka tak po 2 łyżeczki / jak pisała moja poprzedniczka/ , zbyt duża ilość wsypywana sprawić może kłopot.Ja osobiście kupuję od lat nasiona lnu na targowisku. Tak się jakoś u mnie ułożyło ,że 1/2 kg. nasion przedniej jakości kosztuje 4 zł , jeszcze nigdy się nie zawiodłam kupując len u ciągle tego samego handlowcy.Jeżeli masz Bemku taką potrzebę to chętnie zaopatrzę Ciebie w ten sprawdzony przeze mnie produkt. Nigdy nie kupuję już zmielonego nasienia lnu proponowanego przez różne punkty sprzedaży jakoś podświadomie nie nie daję mu kredytu zaufania , chociaż mogę tu być też w błędzie, liczę jednak na własną wizualną ocenę jakości.Muszę zobaczyć nasiona, powąchać je , dotknąć dopiero dostają wtedy mój własny certyfikat. pozdrawiam
roscommonka:
ja tez uzywam mlynka elektrycznego do mielenia kawy wsypuje 2 lyzki a po zmieleniu od razu spozywam, najczesciej jako dodatek do musli lub do pieczenia chleba na zakwasie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej