Autor Wątek: Jakiego sprzętu używacie do mielenia siemienia lnianego?  (Przeczytany 71042 razy)

Offline bemek

• Nowy
  • *
Jakiego sprzętu używacie do mielenia siemienia lnianego?
« dnia: Grudnia 22, 2009, 21:22:00 »
Pytanie jak w temacie. Próbowaliśmy zwykłym młynkiem do kawy - szybko zatarło się gorne łożysko i się spalil  :(  Młynek żarnowy do kawy ciągle się zapycha, jest nierozbieralny, a czyszczenie bardzo uciążliwe. Gdzieś czytałem, że ktoś używa do tego celu blendera. Czy to zda egzamin? Potrzebuje do małych jednorazowo ilości do spożycia na bieżąco. Nie posiadam blendera, dlatego pytam, czy warto kupić.
Pozdrawiam :)

Offline Heidhr

• Nowy
  • *
Odp: Jakiego sprzętu używacie do mielenia siemienia lnianego?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 22, 2009, 22:59:50 »
Ja używam do siemienia lnu zwykłego (starego) elektrycznego młynka do kawy - od około 1,5 roku i nadal działa. Blender mam i używam ale do siemienia konopii. Raczej u mnie nie sprawdza się w mieleniu siemienia lnu. Podobno dobry do siemienia lnu jest również młynek przelotowy z regulowanym prześwitem.

Pozdrawiam:)
"Podnoszę patyk i wręczam ci go, pytając : "Co to jest" Odpowiadasz: "Kawałek drewna", po kilku minutach zauważam: "Nie, to kawałek drzewa" Czy rozumiesz na czym polega różnica?"

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2009, 20:51:10 »
Ja używam elektrycznego młynka do kawy - ale sypię po 2 łyżeczki. I mielę króciutko (moc młynka 130W, Krups). Gdy dawałam zbyt dużo - zmielone siemię sklejało się i tworzyło skorupę. Używam teraz złotych nasion.
Brązowe - najpierw krótko podprażałam na suchej patelni (robiły się takie bardziej wypukłe).
Blendera używałam do rozdrabniania większych nasion, np. słonecznika.
Pozdrawiam :)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 26, 2009, 12:36:26 »
Podobnie i ja  korzystam do tego celu z młynka elektrycznego. Ważne jest  , aby  nasiona były suche , jeżeli są zbyt wilgotne  to mogą być kłopoty. Można nasiona lnu podsuszyć na  kaloryferze w  jakimś   np. koszyczku , potem mielić  , ale  sypać do młynka  tak po 2 łyżeczki / jak pisała moja poprzedniczka/ , zbyt  duża ilość  wsypywana  sprawić może kłopot.Ja osobiście  kupuję od lat  nasiona lnu  na targowisku. Tak się  jakoś  u mnie ułożyło  ,że 1/2 kg. nasion przedniej  jakości  kosztuje  4 zł , jeszcze nigdy się nie  zawiodłam kupując  len  u  ciągle  tego samego  handlowcy.Jeżeli  masz  Bemku  taką potrzebę  to chętnie  zaopatrzę Ciebie w ten sprawdzony  przeze mnie produkt. Nigdy  nie kupuję już zmielonego  nasienia lnu proponowanego przez różne punkty sprzedaży  jakoś podświadomie  nie  nie daję mu  kredytu  zaufania , chociaż mogę  tu być też w błędzie, liczę  jednak na własną wizualną ocenę jakości.Muszę  zobaczyć nasiona, powąchać  je , dotknąć  dopiero dostają wtedy mój  własny certyfikat. pozdrawiam

Offline roscommonka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2010, 17:51:47 »
ja tez uzywam mlynka elektrycznego do mielenia kawy wsypuje 2 lyzki a po zmieleniu od razu spozywam, najczesciej jako dodatek do musli lub do pieczenia chleba na zakwasie.

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2010, 19:18:37 »
Od pewnego czasu sporządzam sobie różne ingrediencje mające zabudować pojawiające się tu i ówdzie luki w wałach mojej - ogólnie mówiąc - kondycji psychofizycznej.
Jedną z mieszanin jest mielonka nasion lnu, sezamu i czarnuszki. Cel sporządzania i proporcje gatunków nasion są teraz nieistotne.
Przyrząd - młynkomikser rodem z Niewiadowa, nabyty drogą kupna przed r.1990.
Problem od początku polegał na ustaleniu ilości czasu potrzebnego do zmielenia nasion danego gatunku tak, aby uzyskać sypki proszek (a nie zbitą papę - w przypadku nasion oleistych).
I tak dla: nasion sezamu 2-4 s, lnu 5-6 s, czarnuszki 12-15 s. Podane wartości czasowe są
właściwe dla porcji 2-4 łyżeczek (słuszne uwagi Bapony i Roscommonki).
Docenić należy także intuicję Arte - jeśli to tylko możliwe mielimy sami. Przeczucie to wynika, jak sądzę, nie tylko z troski o stan uzębienia młynka (makroelementy obcej proweniencji), ale i z sugestii zawartych w koncepcji Śp. Pani Dr Johanny Budwig, a dotyczącej długości okresu przechowywania zmielonych nasion przed spożyciem. Pozdrawiam.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Jakiego sprzętu używacie do mielenia siemienia lnianego? Nowy
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 14, 2011, 20:45:24 »
Mielenie ziaren nowoczesnym sprzętem kuchennym jest męczące i może zniechęcić.
Ja mam zabytkowy młynek do mielenia nasion. Jest to cudowne urządzenie, które radzi sobie  z zimnym siemieniem lnianym, makiem, czarnuszką, sezamem itd. Siadam sobie do śniadania, zakręcę korbką , a mielone siemię już gotowe. Świeże, olej nie utleniony.
Na allegro są nowoczesne młynki do maku , cena ok 30zł, można też znaleźć droższe, zabytkowe okazy. Urządzenie to działa  na tej samej   zasadzie co żarna.  Inez
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2011, 08:56:50 wysłana przez ineslik »

Offline marecki

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 18, 2011, 08:53:58 »
Ja tez uzywam starego młynka który zkupiłem jeszcze w czasach komuny  :) Sprawdza sie znakomicie.

Offline Mathias

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 15, 2013, 21:49:12 »
Elektryczne młynki z nożykiem nie są zbyt dobre, bo m.in. omega3 łatwo sie utlenia.
Ale mielę na razie w takim bo lepiej to niż nic.
Do mielenia jednorazowego 15-20g nasion trudno coś lepszego znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2013, 21:51:33 wysłana przez Mathias »

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 15, 2013, 21:58:59 »
Intryguje mnie ten młynek żarnowy Ineslik  ::) ide szperać na allegro, ale będę wdzieczna za pokazanie palcem, który to ...
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2013, 10:10:06 »
Myślę, że to będzie coś w tym rodzaju :

http://allegro.pl/reczny-mlynek-do-mielenia-kawy-zarnowy-ceramiczny-i3384767570.html

Osobiście używam podobnego ale zawieszonego na ścianie do mielenia kawki :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2013, 13:14:00 »
każdy młynek po mieleniu trzeba dobrze oczyscic aby nie zjełczały pozostałe drobinki, ktore będą gorzkie. Chyba że nie istnieje taki problem u młynkowiczów... Ja na razie mielę ozorem i ząbkami.
Zulu ten młynek Kaiserhoffa wyglada dosyc przyzwoicie . Mam garnki z tej firmy i choc to taniocha one własnie lepiej sa wykonane niz podobne gary w tej samej cenie
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2013, 08:38:43 wysłana przez yar »

Offline Tinki

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2013, 15:35:47 »
ja tez uzywam mlynka do kawy

losikk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 27, 2013, 14:06:47 »
ja młynka używam zawsze:)

Koniraka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2013, 16:26:11 »
ja też młynka, bardzo dobrze mieli siemię:)