Autor Wątek: Siarka  (Przeczytany 1536 razy)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Siarka
« dnia: Marzec 08, 2019, 20:02:54 »
Nie zioło. Wiem. Ale jak można kosmetycznie wykorzystać siarkę?
Doktor pisał na blogu o bardzo fajnych właściwościach ale nie o formie stosowania.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Siarka
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2019, 15:05:20 »
Jak byłam nastolatką i miałam problem z trądzikiem, to dermatolog przepisał mi emulsję siarkową. Trochę pomagała, ale bez rewelacji. Poza tym nie zauważyłam żadnego cudownego wpływu na skórę. Nie wiem czy nadal jest w sprzedaży. Miała postać żółtego mleczka/zawiesiny o takiej kredowatej konsystencji. Na pewno można kupić mydło siarkowe, które też jest polecane przy trądziku.
Dużo siarki jest podobno w soku z czarnej rzepy, który można używać jako wcierki na skórę głowy. Ma być dobry na porost włosów i poprawiać ich kondycję. Ja sobie kiedyś, dawno temu, jednorazowo takiego soku użyłam, ale myślałam, że mi wypali skórę na głowie i już nigdy więcej nie próbowałam :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2019, 09:06:09 wysłana przez qwerta »

Offline Finka Grażynka

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam serdecznie!
Odp: Siarka
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2019, 01:23:52 »
Używałam za młodzieńczych lat mydła siarkowego na twarz, było w porządku. Cera była bardziej matowa (a miałam dość tłustą wówczas)

Pisali też, że przy przetłuszczających włosach można sobie myć nim czasem i tak też zrobiłam, przy czym nie umyłam po tym ich niczym innym. Cały dzień rozchodziła się ode mnie woń siarki. ::)