General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków
Mikroskop do badań
razuh13:
Witam wszystkich,
Poszukuję mikroskopu do rabienia badań kału, najlepiej z możliwością badania krwi. Niestety kompletnie się na tym nie znam. Czy ktoś może podpowie co kupić? Może są tu użytkownicy takiego sprzetu?
Basia:
Do badania kału, by zobaczyć jajka robaków lub lamblie wystarczy praktycznie jakikolwiek solidniejszy mikroskop.
Polski MB30 z wewnętrznym oświetleniem zupełnie wystarczy.
Tzw. badanie "zywej kropli krwi" nie bardzo wiem, na czym polega, bo osoby badające wyciągają zadziwiające wnioski z tego, co widzą. Jeszcze inna sprawa, czy właściwie interpretuja to, co rzeczywiście widzą.
Pozdrowienia :-)
razuh13:
Dziękuję za odpowiedź, niestety nie ma ich już w sprzedaży. Myślałem o czymś takim jak Delta Optical Biolight 500, tylko mogłoby to być ze 2x tansze. :/
Nie wiem co to jest badanie kropli krwi, tj słyszałem o tym ale nie wiem na czym to polega. Mi chodziło o badanie krwi pod mikroskopem pod kątem parasitów.
Basia:
Na Allegro znajdziesz, co trzeba, najwyżej trzeba będzie dać do wyczyszczenia
Badanie kropli krwi pod kątem pasożytów to niestety ściema, o ile się rzeczywiście nie ma jakiejś malarii czy czegoś w tym stylu, co rzeczywiście pasożytuje w krwi.
Edit: tak na marginesie: mikroskop z jednym okularem nadaje się może do zabawy, może do nauki dla dzieci, ale nie do pracy.
robin:
Basiu a te mikroskopy na USB? Masz jakieś doświadczenia? Sama się zastanawiam nad zakupem, to jak mała kamerka raczej.. i obraz widać na wyświetlaczu..
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej