Autor Wątek: Mikroskop do badań  (Przeczytany 2047 razy)

Offline razuh13

• Nowy
  • *
Mikroskop do badań
« dnia: Lutego 24, 2019, 12:24:24 »
Witam wszystkich,
Poszukuję mikroskopu do rabienia badań kału, najlepiej z możliwością badania krwi. Niestety kompletnie się na tym nie znam. Czy ktoś może podpowie co kupić? Może są tu użytkownicy takiego sprzetu?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mikroskop do badań
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2019, 19:15:07 »
Do badania kału, by zobaczyć jajka robaków lub lamblie wystarczy praktycznie jakikolwiek solidniejszy mikroskop.
Polski MB30 z wewnętrznym oświetleniem zupełnie wystarczy.
Tzw. badanie "zywej kropli krwi" nie bardzo wiem, na czym polega, bo osoby badające wyciągają zadziwiające wnioski z tego, co widzą. Jeszcze inna sprawa, czy właściwie interpretuja to, co rzeczywiście widzą.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2019, 14:08:59 wysłana przez Basia »

Offline razuh13

• Nowy
  • *
Odp: Mirkoskop do badań
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2019, 21:19:36 »
Dziękuję za odpowiedź, niestety nie ma ich już w sprzedaży. Myślałem o czymś takim jak Delta Optical Biolight 500, tylko mogłoby to być ze 2x tansze. :/ 
Nie wiem co to jest badanie kropli krwi, tj słyszałem o tym ale nie wiem na czym to polega. Mi chodziło o badanie krwi pod mikroskopem pod kątem parasitów.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2019, 23:02:01 »
Na Allegro znajdziesz, co trzeba, najwyżej trzeba będzie dać do wyczyszczenia

Badanie kropli krwi pod kątem pasożytów to niestety ściema, o ile się rzeczywiście nie ma jakiejś malarii czy czegoś w tym stylu, co rzeczywiście pasożytuje w krwi.

Edit: tak na marginesie: mikroskop z jednym okularem nadaje się może do zabawy, może do nauki dla dzieci, ale nie do pracy.

« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2019, 21:46:36 wysłana przez Basia »

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 25, 2019, 20:37:50 »
Basiu a te mikroskopy na USB? Masz jakieś doświadczenia? Sama się zastanawiam nad zakupem, to jak mała kamerka raczej.. i obraz widać na wyświetlaczu..

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2019, 07:24:05 »
Ponieważ sprowadzam nasiona z odległych krain a wiele z nich nie chciało wykiełkować kupiłem za 8$ od Chińczyka (Ali) mikroskop USB (x500) . Zakup zaraz się zwrócił bo z Indii przysłali mi plewy (0,8$ za nasionko) a nie nasiona piołunu alpejskiego - po reklamacjach ( wysłałem im zdjęcia ) zwrócili 8$ . Mój mikroskop jest najtańszy ale mają x1000 i na statywach .
https://zapodaj.net/8d7edde742842.jpg.html
https://zapodaj.net/87769061e938e.jpg.html   

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2019, 11:41:07 »
Myślę, że do samodzielnej zabawy taki USB zupełnie wystarczy. Jajka robaków się zobaczy, lamblie pewnie też.
Zostaje prawidłowo zinterpretować, by się nie wystraszyć ziarenka pyłku z miodu.

Offline razuh13

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 27, 2019, 21:44:11 »
@Basia
Cenna informacja z podwójnymi oklarami, dziekuję :)