Autor Wątek: Obciążenia dziedziczne.  (Przeczytany 3400 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Obciążenia dziedziczne.
« dnia: Września 27, 2011, 09:55:37 »
Frapuje mnie ten temat od jakiegoś czasu. Jedni mówią, że nie dziedziczy się chorób i ważne jest zdrowe odżywanie się a drudzy twierdzą, że niestety dziedziczy albo w pierwszym a już na pewno w drugim pokoleniu. Jakie macie na ten temat zdanie?

Adrian Budek

• Gość
Odp: Obciążenia dziedziczne.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 27, 2011, 11:36:37 »
Występują choroby dziedziczne, ale nie oznacza to, że wszystkie się dziedziczy tak jak np. non stop jest dyskusja o nowotworach. Choroby dziedziczne to choroby genetyczne przekazane w uszkodzonych genach któregoś z rodziców. To tak od strony naukowej.
W mojej opinii jesteśmy jeszcze za głupi aby zrozumieć genetykę, co nie oznacza żeby nie wymyślać teorii i ich udowadniać.

Jak myślicie na ile procent współczesna nauka zna zasadę działania ludzkiego organizmu?

Według mnie jest to maks 10%.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Września 27, 2011, 11:59:34 »
Frapuje mnie ten temat od jakiegoś czasu. Jedni mówią, że nie dziedziczy się chorób i ważne jest zdrowe odżywanie się a drudzy twierdzą, że niestety dziedziczy albo w pierwszym a już na pewno w drugim pokoleniu. Jakie macie na ten temat zdanie?
Z mojego doswiadczenia znam dużo przypadków wielopokoleniowej plagi : łuszczycy i białaczki. Chociaż z łuszczycą to twierdze że wyrobienie odpowiednich nawyków u dziecka pomaga je uchronic przed chorobą.... Należy wykorzystywac wiedze ludzi i jak najszybciej sprawdzać i wszystko co cenne i zapisywać...

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2011, 12:04:22 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 27, 2011, 12:06:37 »
Skłonności genetyczne do pewnych chorób są rzeczywiście zapisane w genach i chromosomach - to akurat jest prawdą. Ale, na przykład należy jeszcze dodać do tego wpływ środowiska i stylu życia.
Dyżurnym przykładem ilustrującym tą tezę jest wrażliwość na alkohol i możliwość popadnięcia w alkoholizm. Jednak wśród religijnych mahometan, z powodu religijnego zakazu spożywania napojów wyskokowych, bez względu na genetycznie zapisane skłonności, alkoholizm po prostu nie występuje. Osobiście podejrzewam, że walka z Eurabią jest sponsorowana przez gorzelnie i browary.

Pozdrowienia :-)

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 27, 2011, 12:38:40 »
Jeśli chodzi o dziedziczenie np. nowotworów to jestem bardziej skłonny do uznania tezy, że nie dziedziczymy po rodzinie skłonności do raka, a dziedziczymy rodzinny tryb życia np. nawyki żywieniowe, a to że żywienie ma wpływ na rozwój chorób nowotworowych wiemy tutaj dobrze z naszych doświadczeń.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2011, 12:55:08 »
W mojej opinii jesteśmy jeszcze za głupi aby zrozumieć genetykę, co nie oznacza żeby nie wymyślać teorii i ich udowadniać.

Według mnie jest to maks 10%.

Moze nie za głupi tylko często myślmy w zamknietym ludzkim schemacie i to nie daje żadnego progresu... trzeba pomyslec jak ktos bardziej mniej ludzki i wtedy moze uda sie dotrzec gdzie indziej , to tak jak z wyobrażeniem sobie nicości : co nam przychodzi do głowy myśląc o niej ?

pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 27, 2011, 14:04:13 »
Prawidłowy kariotyp dla kobiety to 46, XX, a u mężczyzny 46, XY. Są jeszcze jakieś inne wyznaczniki: jakieś duplikacje, delecje itp. Niestety nie znam się na genetyce :)