General Category > Olejki eteryczne.
Terapia depresji i nerwicy olejkami eterycznymi.
(1/1)
12345:
Proszę, powiedzcie mi jaka metoda jest najlepsza do leczenia depresji i nerwicy olejkami eterycznymi. Czy powinienem zaparzać je w kominku(wydaje mi się, że to najgorsza metoda), czy robić inhalacje, czy robić ssanie oleju jadalnego w połączeniu z olejkiem, a może masaż leczniczy? Jeśli masaż, to czy miejsce masowania ma znaczenie?
Mam takie olejki:
- olejek cytrynowy
- olejek pomarańczowy
- olejek grejfrutowy
- olejek mandarynkowy
- olejek bergamotowy
- olejek melisowy
- olejek lawendowy
- olejek miętowy
- olejek kadzidłowy
- olejek paczulowy
- olejek sandałowy
- olejek geraniowy
- olejek z drzewa różanego
- olejek ylangowy
- olejek sosnowy
- olejek pichtowy
- olejek cynamonowy
- olejek goździkowy
- olejek lemongrasowy
- olejek rozmarynowy
- olejek tatarakowy
- olejek herbaciany
- absolut waniliowy
Które są najlepsze na te dolegliwości i jakie mixy można z nich robić?
zielarz polski:
Miałem Pacjentkę, która bardzo sobie chwaliła działanie (w kąpieli) miksu olejków - sandałowego, lemongrasowego, paczulowego i melisowego.
anastazjawielbska:
Moje pytanie brzmi, czy olejki stosować jako rozwiązanie wspomagające leczenie depresji (stwierdzona, leczona w tym momencie tylko psychoterapią), zamiast leków, czy raczej razem z nimi?
Basia:
Uważam, że zupełnie bez problemów możesz stosować w aromaterapii olejki z melisy, tataraku, lawendy, anyżu, majeranku itp. One spokojnie wspomogą psychoterapię. Doustnie możesz stosować wyciąg olejowy z dziurawca - to jest klasyczny środek przeciwdepresyjny. U niektórych osób działa błyskawicznie, u niektórych znacznie wolniej, ale, jeśli nie bierzesz leków, to nie ma problemów interakcji.
Pozdrowienia :-)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej