General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków

Olejki - urządzenia do aplikacji

(1/2) > >>

Wesoły Sen:
Piszę ten wątek bo sprawiłem sobie kominek elektryczny, właściwie to generator mgiełki, ta mgiełka jest chłodna, zapach rozprowadza się bardzo długo i nie tak intensywnie jak z kominka ze świeczką która nagrzewa wodę, do aromaterapii sprawdza się świetnie i bardzo przyjemnie i na długo zmienia zapach w pomieszczeniu, a przy okazji miła dla oka gra świateł.

A wy jak aplikujecie olejki?

Rossa:
Wolę ten model ze świeczką :) albo wsmarować prosto w ciało.

zielarz polski:
Ja po prostu kropię ubrania albo pościel. Odparowują nie zostawiając śladów, więc nie ma problemu.
Koleżanka używa nebulizatora, którego maseczkę po prostu układa w pokoju.
Moi rodzice, przed dłuższy okres czasu dodawali kilka kropli olejku do takich dawnych pojemniczków na wodę, zawieszanych na starych, żeliwnych kaloryferów.

Wesoły Sen:
Jest jeszcze jedno urządzenie nebulizator

Powietrze za pomocą drgań na określonych częstotliwościach zmienia olejek w parę. Nebulizatory są w całości wykonane z drewna i szkła i olejki nie wchodzą w żadne niepożądane i toksyczne reakcje jak w przypadku plastyku.

P.S. Ja tylko podpowiadam, tradycyjny kominek na świeczkę przez podgrzewanie niszczy wiele cennych właściwości, tutaj w obu urządzeniach mamy chłodną parę, rozbitą za pomocą drgań wody w dyfuzorze lub powietrza w nebulizatorze. Z tym że tak jak mówię dyfuzor jest tańszy ale plastykowy, a nebulizator ze szkła i drewna ale drogi.

qwerta:
W przypadku przeziębienia skrapiam papierowy ręcznik (2 złączone listki) i wieszam na oparciu łóżka za głową. Latem dla odstraszenia owadów rozkładam skropione olejkami papierowe ręczniki na parapetach, czasem też skrapiam zasłony jak już i tak niedługo mają iść do prania.
A tak ogólnie dla zapachu to często skropiony olejkiem, papierowy ręcznik przyczepiam u wylotu osuszacza powietrza, wtedy rozdmuchuje na cały pokój, ale też dość szybko zapach wietrzeje. Na podobnej zasadzie można też przykleić nasączoną olejkiem, b. przewiewną szmatkę czy gazę na wylocie odkurzacza tuż przed jego użyciem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej