Autor Wątek: Jak rozpoznać, czy boli żebro czy np. wątroba?  (Przeczytany 3852 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Jak rozpoznać, czy boli żebro czy np. wątroba?
« dnia: Stycznia 15, 2019, 22:30:36 »
Jak rozpoznać, czy ból odczuwany w prawym boku na wysokości żeber to ból wyłącznie żebra czy także wątroby albo np. pęcherzyka żółciowego? Kiedy go odczuwam, to mam wrażenie, że czuję go gdzieś wewnątrz, ale jak tylko naciskam lekko na żebra w tym miejscu, to wyraźnie czuję, że bardzo boli mnie żebro. A właściwie same końce żeber i to po obu stronach, ale po prawej bardziej. Kiedy próbuję uciskać poniżej, tam gdzie już nie ma żeber, to nie czuję żadnego bólu i nie wiem, czy boli mnie tylko żebro czy jednak też coś, co znajduje się głębiej pod tym żebrem. Często kiedy siedzę pochylona do przodu albo w ogóle lekko się pochylę w przód, to czuję taki dziwny dyskomfort i ucisk właśnie pod prawym żebrem (w sensie, nie poniżej, tylko jakby w głębi ciała, na wysokości dwóch najniższych żeber).
https://i.imgur.com/ZNGl6bf.png - tutaj zaznaczyłam, gdzie czuję ból przy ucisku. Starałam się oddać kolorem intensywność, im bardziej boli, tym bardziej czerwony kolor. Może ktoś z tego coś będzie mógł wywnioskować...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2019, 22:46:49 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Jak rozpoznać, czy boli żebro czy np. wątroba?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2023, 17:59:39 »
Znów mnie od kilku dni boli w tym prawym boku :( Tylko teraz tak na wysokości pomiędzy talią a dolną krawędzią stanika. Jest to taki gniotący/uwierający ból i pojawia się tylko przy niektórych pozycjach ciała, np. podczas siedzenia, a jak stoję wyprostowana, to nie boli. Boli też bardzo gdy naciskam palcem w to miejsce pomiędzy żebrami, zwłaszcza tak już bardziej od strony pleców.
Generalnie od zawsze bolą mnie końcówki żeber, w sensie że są takie obolałe przy dotyku, ale teraz jest to nieco inne miejsce. Nie jestem nawet pewna, czy to coś z żebrami/powięzią/mięśniem, czy to coś wewnątrz, np. trzustka (w badaniu MRI wyszła torbiel pozapalna, ale enzymy trzustkowe w normie)?
Naprawdę nikt nie ma pomysłu, jak to odróżnić?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 17, 2023, 20:31:06 »
Hmm... raczej nie trzustka, skoro obolały jest prawy bok.
Jakoś tak spokojnie piszesz, że od zawsze bolą cię końcówki żeber... - nie próbowałaś nigdy tego diagnozować lub choć ziołowymi sposobami łagodzić?
Reakcja na konkretne zioło już mogłaby coś więcej wyjaśnić.

Mnie ostatnio coś wyłączyło z bólu rękę - ból w okolicy barkowo-obojczykowej, przód (mocny ból przy dotknięciu i ręka tylko w pozycji bezpiecznej - chustowej).
Zaczęło się niewinnie lekkim pobolewaniem, a następnego dnia nie mogłem się już ubrać.

Pierwsze co zastosowałem to maść z żywokostu z propolisem, magnez, cynk i wit C i B3 - prawie niezauważalnie, ale jakby ból osłabł, ręka jednak nadal nieczynna.
Dołożyłem nalewkę z sabelnika do smarowania i mocny wywar do picia, do tego wewnętrznie nalewka z przegorzanu (po 20 kropel rano i wieczorem) i zewnętrznie kilka kropel na bark. Następnego dnia ręka na chodzie, choć jeszcze nieznaczny ból barku.
Trzeciego dnia (a drugiego dnia stosowania sabelnika z przegorzanem) wszystko wróciło do normy - zero bólu, ręka sprawna - uff.

Profilaktycznie poszedłem do rodzinnego. Diagnoza: ból neurologiczny z powodu szyjnego odcinka kręgosłupa. Leki: przeciwzapalnie diklofenak, sindalud na rozluźnienie mięśni, IPP-20 jako osłona na żołądek (!!!) - leków nawet nie wykupowałem.
Do tego skierowanie do neurologa - chyba skorzystam, po 20 latach przerwy :-)

Miałem trzy hipotezy powstania niedyspozycji:
- kilka dni wcześniej czyściłem las i na tym ramieniu nosiłem kawałki drewna o wadze kilkadziesiąt kilo - dopuszczałem jakieś uszkodzenie mechaniczne i stąd wizyta u lekarza, raczej po skierowanie na prześwietlenie;
- dzień wcześniej wyszedłem z kąpieli do sypialni, gdzie było otwarte okno - okno zamknąłem, ale odczułem przeciąg i długo trwało zanim się rozgrzałem;
- problemy z kręgosłupem od dawna, a niedawno wstawiłem inne biurko i dopuszczałem możliwość podrażnienia nerwu w okolicach barku (nienaturalna pozycja ciała kiedy pracuję na komputerze a jednym okiem zerkam na telewizor).

Dziś mogę stwierdzić, że jednak mnie przewiało i suplementy plus witaminy z sabelnikiem i przegorzanem oraz mieszanką przeciwzapalną dały sobie radę doskonale.
Jeśli spróbujesz podobnego podejścia, to prędzej czy później uda się przynajmniej ogólnie ustalić podłoże tego bólu, który Ci towarzyszy od dawna.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2023, 00:09:24 »
No jakoś tego nie diagnozowałam... Mnie bolą chyba te chrząstki na końcówkach żeber. Są po prostu obolałe przy dotyku. Zdecydowanie nie jest to taki ból, jak przy zapaleniu korzonków międzyżebrowych. To tak boli, jakby te miejsca były posiniaczone, chociaż nie są

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2023, 18:29:21 »
Nie jestem nawet pewna, czy to coś z żebrami/powięzią/mięśniem, czy to coś wewnątrz, np. trzustka (w badaniu MRI wyszła torbiel pozapalna, ale enzymy trzustkowe w normie)?

Trzustka nie boli.  Tzn. boli, ale wtedy to już tylko szpital, taki jest to ból. 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2023, 09:56:23 »
Trzustka może boleć, jeśli w niej jest stan zapalny z zastojami.
Trzustka może dawać dziwne objawy - zawsze powtarzam, że moja babcia kiedyś wylądowała w szpitalu niby na serce, a okazało się, że serce było w porządku, ale trzustka miała ostry stan zapalny z guzem.

Wracając do stwierdzenia stanu żeber: w stawach między żebrami i mostkiem spokojnie może być reumatyzm czy inne zapalenie w tym miejscu. Fachowiec bez problemu sprawdzi, wystarczy mu obmacanie, może rentgen. Co nie wyklucza problemu z wątrobą, to może być niezależne.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2023, 11:23:45 »
Ogon trzustki może boleć i jest w takim mniej więcej miejscu jak serce, tylko z tyłu.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 09, 2023, 13:06:47 »
@janek - serce jest mniej więcej pośrodku, troszkę na lewo, a mnie boli w prawym boku tuż nad talią, tak jak najniższe żebra. Czasem ten ból odczuwalny jest trochę bardziej z przodu, czasem z tyłu, ale głównie całkiem z boku. I w zasadzie to jest tylko takie pobolewanie, a czasem tylko uczucie gniecenia, jakby coś tam uwierało. Ból jest zależny od pozycji ciała. Najbardziej odczuwam go, gdy dłużej stoję lekko pochylona do przodu (np. podczas mycia naczyń) albo gdy leżę na plecach, ale opieram się o coś tak, że mam uniesiony tułów na wysokości łopatek. Przy leżeniu na bokach lub płasko na wznak oraz gdy jestem mocno wyprostowana, to nie odczuwam tego uwierania, a tym bardziej bólu.

BTW, dzwoniłam jakiś czas temu do laboratorium, bo mam skierowanie na badanie enzymów wątrobowych i trzustkowych, ale okres oczekiwania to 9 dni, więc raczej poradnie puste nie są, a ja nie chcę się zarazić jakąś grypą czy covidem :( No i też ten mój problem z dziwnymi porami snu bardzo mi utrudnia umówienie się na badania :(
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2023, 13:10:07 wysłana przez qwerta »

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 09, 2023, 13:51:44 »
Najbardziej odczuwam go, gdy dłużej stoję lekko pochylona do przodu (np. podczas mycia naczyń) albo gdy leżę na plecach, ale opieram się o coś tak, że mam uniesiony tułów na wysokości łopatek- jest metoda kup sobie zmywarkę :)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2023, 14:54:54 »
jest metoda kup sobie zmywarkę :)
Po pierwsze dla jednej osoby się nie opłaca, po drugie unikanie takich pozycji nie jest żadnym rozwiązaniem, a tym bardziej nie pomoże znaleźć przyczyny :P
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2023, 15:59:14 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2023, 18:14:41 »
Mam już wyniki badań, wszystkie próby wątrobowe i enzymy trzustkowe w normie:
https://i.ibb.co/cv9F1RS/screencapture-wyniki-diag-pl-Single-Order-2023-03-16-17-58-03.png

Czy wobec powyższego mogę już mieć pewność, że przyczyna nie leży w wątrobie ani trzustce (mam torbiele na wątrobie i jedną na trzustce)?
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2023, 18:32:54 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 04, 2024, 20:06:16 »
Niedawno miałam USG jamy brzusznej i wg lekarza takie drobne torbiele absolutnie nie mogą dawać żadnych tego typu dolegliwości, a na RTG żeber też nic nie wyszło. To teraz już w ogóle nie wiem co myśleć. Podczas USG bolało nawet jak ten lekarz (czy tam jakiś technik, nie wiem, kto wykonuje to badanie) przejechał po tym miejscu głowicą aparatu. Mówiłam mu o tym, ale stwierdził, że w tym miejscu jest mocno unerwiona okostna, to może boleć. Tylko czemu po prawej stronie boli mnie dużo bardziej niż po lewej?
Już nic z tego nie rozumiem :(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2024, 20:26:14 wysłana przez qwerta »