Autor Wątek: Herbata/Kofeina - reakcja - lodowate stopy  (Przeczytany 6108 razy)

Offline Rossa

• Nowy
  • *
Odp: Herbata/Kofeina - reakcja - lodowate stopy
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 11, 2019, 11:05:25 »
Zastanowiłabym sie czy ruch/wysiłek fizyczny mają wpływ na Twoje stopy? czy ręce też są chłodne czy tylko stopy?
Nie wiem czy interesowałeś się odżywianiem wg. pięciu przemian i naturą cieplną pokarmów. Do rozważenia: może stosować pokarmy o termice ciepłej, naturalnej ale nie gorącej tak aby łagodnie podnosić temperaturę ale bardziej stopniowo. Ananas jest produktem o termice chłodnej. Hindusi mogą Ci coś podpowiedzieć na ten temat.
Piszesz, że jesteś szczupły. zioła typu kurkuma pobudzają przemianę materii.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2019, 14:07:46 »
Rozchodzi się mianowicie o to, że często Ci Hindusi mówią mi że dla nich gdzieś jest za gorąca(a gdzie mi bardzo dobrze), ale co ważniejsze że nie mogą czegoś jeść, lub za dużo, bo potem mieli by problem z gorącem.

A może to jest związane z tym, że oni zwykle jedzą inaczej, niż my i dlatego mają inne bakterie w jelitach i dlatego inaczej mogą reagować na niektóre rzeczy?
Zupełnie inna sprawa, to może ich tradycje odżywiania w zależności od konstytucji? Może pory roku? Przekonanie o czymś może zupełnie wystarczyć, by coś zrobić lub nie.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 16, 2019, 14:53:38 »
Kawa, czy dokładniej kofeina powoduje wazokonstrykcję, czyli zwężenie naczyń krwionośnych, co tłumaczyłoby zjawisko zimnych rąk czy stóp. Poza tym podnosi kortyzol, więc kawę warto spożywać z cukrem/miodem, do tego najlepiej też ze śmietaną czy w ogóle jakimś tłuszczem. Do tego kawa odwadnia więc trzeba też o to zadbać.
Dlaczego u niektórych kawa nie powoduje tego efektu? Być może organizm się przyzwyczaił :)