Autor Wątek: Fascykulacje  (Przeczytany 1609 razy)

Offline Ada73

• Nowy
  • *
Fascykulacje
« dnia: Grudzień 29, 2018, 10:59:25 »
Witam
Od ponad 2 lat męczą mnie fascykulacje (skaczące mięśnie) całego ciała łącznie z językiem. Do tego drętwienie dłoni w nocy od kilku lat i różne odczucia w nogach (prądy, zimne zgiełku, itp). Oczywiście były wizyty u neurologów, badania o nic. Wyszedł niedobór vit d3, 2 małe naczyniaki w mózgu (prawdopodobnie powstałe w życiu plodowym bez znaczenia klinicznego) dyskopatia kręgosłupa (też bez wpływu na te objawy może poza drętwieniem nocnym dloni), słabo dodatnia próba tezyczkowa (nieukonczona bo prawie zemdlalam).Guzki na tarczycy ale nieaktywne (tsh i ft4 w normie). Badania krwi ok ale teraz uświadomiłam sobie że często crp było na granicy albo podwyższone (5-8). W podstawowych badaniach boleriozy testem elisa i WB wyniki ujemne, na te dokładniejsze szkoda mi zwyczajnie kasy (mam niepelnopeawnego syna i jego potrzeby są pilniejsze). Tak się zastanawiam czytając to forum nad jakąś dłuższą terapią ziołami. Zakładam że może to jakaś trudna do wykrycia neuroinfekcja i taka terapią jak nawet nie pomoże to nie zaszkodzi. Dodatkowo młodszy dym przyniósł z przedszkola owsiki i zarazić całą rodzinkę. Niestety cyklicznie z nimi też walczymy lekami aptecznymi więc może to się też  nakłada.  Czytałam w różnych postach że poza dietami  zalecaci wtedy mieszanki ziół neuroprotekcyjnych, odtruwajacych i przeciwzapalnych. Wszędzie piszecie że najlepiej samemu zbierane. Ale ja jestem w tym temacie zielona a zresztą teraz zima więc  ich nie pozbieram.  Mam zatem pytanie czy są dostępne jakieś gotowe mieszanki apteczne albo o jakie konkretnie zioła poprosić w sklepie zielarskim i w jakich proporcjach je połączyć (czytając forum widzę olbrzymi chaos w tym temacie i nie mam pojęcia co wybrac) lub gdzie na Śląsku jestem z Zabrza znajdę sprawdzonego zielarza który będzie mi w stanie dobrać odpowiednie mieszanki.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Fascykulacje
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2019, 21:20:32 »
Na przedszkolne owsiki najlepiej brać się chemią, to jest najprostsze. Do tego probiotyki i kiszonki, by odbudować bakterie po kuracji.

A teraz Twoje latające mięśnie.

Czy wiesz, jak to się zaczęło? Od czego? Czy badałaś na USG stan żył w nogach?

Moja wiedza jest tylko z WIkipedii, więc mogę nie mieć racji.
Fascykulacje mogą być formą tężyczki, która może się pojawiac przy zaburzeniach gospodarki wapniowej.
Tężyczka może mieć związek z problemami z tarczycą, a szczególnie przytarczycami, bo tam jest regulacja gospodarki wapniowej.

Podwyższone CRP wskazuje na stan zapalny w organiźmie

Moim zdaniem powinnaś brać zioła na tarczycę (niedoczynność+ guzki?), przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
Nie wiem o gotowych mieszankach dostępnych w sprzedaży. Może coś z serii Eligusza Kozłowskiego?

Jak ja robię mieszankę, to wrzucam do wiaderka z szafy wszystko, na zasadzie "a to się tu może przydać". Składy formalnie wychodzą nedęte, ale zwykle jekieś działanie jest. Bardzo mi się podoba zasada Olega Barnaułowa, że im bardziej chory człowiek, tym bardziej rozbudowana powinna być mieszanka. A, że nie będzie wiadomo, co dokładnie pomogło? To akurat byłoby bez znaczenia.

Dalej, ta dyskopatia. Możliwe, że przy niepełnosprawnym dziecku nie masz czasu dla siebie, ale musisz o kręgosłup zadbać: gimnastyka wzmacniająca mięśnie, pływanie, wieszanie się na drabinkach, czy chociaż jakiejś dość wysokiej bramie, by w odciążeniu kręgosłup wskakiwał we właściwe położenie. Jeśli o to nie zadbasz, to samo się nie poprawi, niestety.

Dodatkowo, jako minimum, weterynaryjny Arthrovet HA na kręgosłup.

Tak myślę na początek

Pozdrowienia :-)