Autor Wątek: Kompleksowa "odnowa" mózgu - antydepresja-nastrój-zpz-koncentracja-pamięć  (Przeczytany 42057 razy)

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
Wino na świeżych szczytach pędów działało na mnie... orzeźwiająco, to chyba najlepsze słowo.
Nie było takiego pobudzenia jak po kawie, nie było też takiego parcia na robienie czegokolwiek jak po żeń-szeniu.
Po prostu dobrze mi się pracowało, pisało, myślało. W działaniu przypominało trochę ashwagande - takie fajne uczucie, że można coś zrobić, połączone z chęcią do pracy i takim wewnętrznym spokojem.
Przyjmowałem rano i w południe po łyżce. Jak brałem w jednej porcji rano (czyli dwie łyżki jednocześnie) to przez kilka godzin czułem takie dziwne "rozbieganie" myśli, które mi przeszkadzało.

Zielarzu, widzę Twe podejście jako mocno metodyczne.
Zatem byłbym rad gdybyś umieścił w tym zestawieniu różeniec górski - nalewkę. Jak działa w porównaniu z powyższymi?
Czy żeń-szeń lub ashwaganda nie podnosiły u Ciebie ciśnienia lub tętna?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Z różeńca nalewkę dostałem od znajomego, piłem 2 razy dziennie po łyżeczce, było ok, fajna chęć do pracy i taki spokój z uczuciem, że przecież dam radę, więc mogę sobie wszystko po kolei robić.
Pita 3 razy dziennie utrudniała mi zaśnięcie, znaczy nie leżałem z oczami jak spodki ale czułem się rześki i miałem chęć coś jeszcze podziałać.
Z drugiej strony mój kolega pił (tą samą nalewkę) 3 razy dziennie i nic nie odczuwał, co tylko pokazuje jak indywidualne działanie osobnicze mają adaptogeny.

Co do ashwagandy - brałem w kapsułkach z firmy OLIMP, jestem zadowolony.

Żeń-szeń żułem (działanie ok, ale smak jak dla mnie tragiczny, na krawędzi odruchu wymiotnego), piłem odwar (działał silnie pobudzająco, dosłownie oczy jak spodki i pierwszych dniach takie uczucie mrowienia w mięśniach jak po zbyt dużej dawce kofeiny), piłem nalewkę razem z ziołomiodem pokrzywowym (wzrost poziomy hemoglobiny znaczny, super samopoczucie, chęć do treningów).

Generalnie jakiegoś znacznego podniesienia ciśnienia nie zauważyłem (może przy pierwszych dawkach odwaru z żeń-szenia ale to było chwilowe - trwało może z 10 minut), nigdy też nie odczuwałem takiego skoku tętna jak np. po kawie (którą pije rzadko i wyłącznie w postaci cappucino).
Nawet przy tym mrowieniu w mięśniach o których pisałem wyżej, nie czułem że ciśnienie mam wysokie ale fakt, że go nie mierzyłem.

Offline jefka

• Nowy
  • *
Odp: Kompleksowa "odnowa" mózgu - antydepresja-nastrój-zpz-koncentracja-pamięć
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 29, 2018, 08:37:03 »
Natknąłem się na ciekawy olejek eteryczny - miks cytryńca, żeń-szenia, różeńca i pelargonii.

https://www.bioshop.com.pl/pl/p/Wyciag-Ziolowy-Nr-1-Wzmacniajacy-50ml-Bania-Agafii/748

Czy rozsiewanie takich zapachów w domu może pomóc?  A może te zioła działają głównie przez doustne
przyjmowanie?

Czy te nalewki z różeńca górskiego Darów Natury są warte uwagi? A może kłącza/korzenia jest tam niewiele?
http://www.darynatury.pl/Oferta/zloty-korzen---zaprawka-do-alkoholu-w-plynie-100ml,268
http://www.darynatury.pl/Oferta/zloty-korzen-20-30g,241

Czym w praktyce różnią się te dwa specyfiki?
W przypadku tego drugiego: "Zawartość opakowania zalać 2l alkoholu (wódki), odstawić w ciepłe miejsce. Po 14 dniach gotowa do stosowania. Pić w zależności od sytuacji do 50 ml dziennie."
Czy jeżeli zaleję 1 litrem wódki, to będzie ok? Chciałbym wlać alko tylko tyle, ile jest niezbędne dla rozpuszczenia/lepszej przyswajalności aktywnych związków z korzenia, a nie by się % dodatkowo rozgrzewać.

Na stronie producenta nigdzie nie jest podana ilość "wsadu" korzenia różeńca i w związku z tym zastanawiam się czy to nie pic na wodę :).

Kochany LoneCavalier, złoty korzeń, czyli różeniec górski jest też dobry w postaci kwasu Bołotowa. Jesteś tak dociekliwy i ciekawski, że już na pewno znasz autora :)

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 05, 2018, 10:37:59 »
A jakie jest Wasze zdanie na temat łączenia w jednym miksie:
- Ilex Guayusa,
- Gotu Kola,
- Ashwagandha,
- Brahmi?

Dwa pierwsze zioła podobno działają na podwyższenie ciśnienia i tętna, a dwa ostatnie - przeciwnie.
Czy zatem nie będą one działały przeciwstawnie, a wobec tego, czy nie powinno się ich spożywać razem?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 05, 2018, 12:39:04 »
Pamiętaj, że dwa "przeciwstawne" surowce niekoniecznie muszą wzajemnie znosić swoje działanie. Może być osobnicza odpowiedź na substancje aktywne jednego z nich.
Z takimi miksami jest tak, że 10 stosujących opowie Ci o całkowicie różnym / innym działaniu.
Trzeba spróbować.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 05, 2018, 13:14:37 »
Pamiętaj, że dwa "przeciwstawne" surowce niekoniecznie muszą wzajemnie znosić swoje działanie.

Prawda. Czasami rzeczywiście po prostu dziania się znoszą, ale czasem zachodzi arcyciekawa synergia np. jak w starym cardiosanie, surowce pozornie przeciwstawne (podnoszące ciśnienie i obniżające, tonizujące serce i pobudzające je) dawały efekt regulacji zwiększenia wydolności skurczu bez żadnych ekstremalnych przegięć ze strony działania jednego zioła.

Być może łączenie adpatogenów w wersji pobudzającej (wyciągi wysokoalkoholwe) np. z ashwaghandą zbilansują swoje działania. Być może...

Pozdrawiam :-)
A.
:-)

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 05, 2018, 23:23:00 »
Czy
- Ashwagandha,
- Brahmi
w formie sproszkowanej, zmikronizowanej, sypkiej,
polecalibyście pić zalane wrzątkiem czy zmieszane z sokiem, wodą, acz nie poddawane działaniu tak wysokiej temperatury?
Producent pisze, iż należy zalać wrzątkiem, lecz to taka etykieta z automatu i nie daję pełnej wiary jego deklaracjom. Producent to HerbaNordPol z Gdańska.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 06, 2018, 09:45:45 »
Składniki nie są wrażliwe na temperaturę. Jesli zaparzysz i dodasz dobrego soku, to będzie nawet lepiej, bo jeszcze będzie jakaś witamina

Pozdrowienia :-)