Wydaje mi się, że nie do końca mogę łapać czego możesz poszukiwać, o co Ci cho, ale na razie, takie jedno ogólne narzędzie tego typu chyba co mi przyszło do głowy to
darmowy program agent ransack.

Program głównie jest zaawansowanym przeszukiwaczem dysku, ale dodatkowo ma pole umożliwiające szukanie danego wyrażenia czy wyrażeń w samych plikach, np. pdf, txt, html itd.
Jak coś znajdzie to obok pokazuje co znalazł i gdzie.
Można też precyzować w jakich plikach ma program szukać, np. tylko w plikach txt, starszych niż rok, ze słowem biologia w nazwie.
Same wyrażenia tez można różnie per-mutować, np. że szuka się wyrażenia
"na pustynik kot" lub
"na pustyni ko*" OR "na pustyni pie*" NOT "na pustyni z*" - co może dać takie wyniki jeśli istnieją jak:
- na pustyni kot
- na pustyni koty
- na pustyni pieski
- na pustyni pierdzi
ale jeśli w pliku będzie tylko zdanie na pustyni zioła to wgl. tego pliku nie pokaże.
Do tego można stosować nawiasy jak się ma głębsze rozkminy.
Ogólnie można bawić się z "" - żeby szukać raczej danego wyrażenia, a nie żeby choć jedno słowo z wyrażenia było warunkiem,
() - nawiasami i funkcjami AND, OR, NOT i asteriksami * - zastępujący jakikolwiek ciąg dalej.
Jeśli to jest nadal nie jasne - możesz napisać wiadomość PW.
Do tego możesz dodać oczywiście jakąś koncepcję sortowanie tych plików w folderach, np. według tematu właśnie, czy typu, czy są to notatki, czy książki, czy art, z którego roku, itd.
O dysku napisałaś, że dane nie do odzyskania i nie ma co rozwijać, ale tylko chciałbym wspomnieć, że często potrzeba przetestować kilka programów do odzyskiwania, żeby któryś je odnalazł.
Jeśli dysk nie jest rozsypany na części, a dysk nie był użytkowany po awarii, to jest jakaś szansa.