Autor Wątek: Mole spożywcze  (Przeczytany 855 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Mole spożywcze
« dnia: Grudzień 21, 2018, 10:19:35 »
Mole spożywcze to problem, potrafią przeniknąć prawie wszędzie.
Wygląda, że nie lubią zapachu rzepienia.
Rzepień jest bardzo aromatyczny. Dobrze,że mamy odmienne zdanie na temat jego aromatu.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Odp: Mole spożywcze
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2018, 10:26:15 »
Bardzo ciekawa informacja. Swego czasu miałam problem z nimi, przyniosłam je z czekolada gratis ze sklepu. A tak w ogolności to one lubia suszone zioła, czekoladę, orzechy i płatki  owsiane. Walczyłam z nimi plastrami z feromonami, oraz zapakowaniem wszystkiego do szklanych słoików. Tak przy okazjia nasiona rzepienia udałoby się gdzieś zdobyć?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2018, 13:49:24 »
U mnie zdają egzamin liście orzecha włoskiego i wrotyczu powsadzane do małych słoiczków bez zakrętek. Ustawiam je na każdej półce w szfkach. Oczywiście mąki, kasze, makarony i.t.d. są w szczelnych pojemnikach plastikowych, blaszanych lub szklanych. Zawsze się jednak o czymś zapomni i leży sobie gdzieś w kącie w papierowej lub foliowej torebce... Liście orzecha i wrotyczu załatwiają sprawę.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2018, 14:26:16 »
Wrotycz odstrasza myszy. W letnim domku swoje robi.
Swego czasu liście orzecha włoskiego odstraszały mole, ale ostatnio im nie przeszkadzał.
Może to nowe plemię?