Autor Wątek: Dokarmianie ptaków  (Przeczytany 4948 razy)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
Dokarmianie ptaków
« dnia: Stycznia 16, 2019, 18:12:27 »
Filmik z mojego balkonu sprzed roku, niemniej obecnie też dokarmiam:
https://www.youtube.com/watch?v=wSWEKTuTIpM

Dzwonek ziarnowy kosztuje około 7 zł (mniej więcej), w każdym prawie markecie spożywczym, tym większym, w marketach budowlanych i sklepach zoologicznych, prócz tego można oczywiście kupić specjalne mieszanki luzem do  karmnika.

Żal mi się robi naszych skrzydlatych przyjaciół w te mrozy, więc je regularnie dokarmiam, a te odwdzięczą nam się wiosną i latem pięknym śpiewem i zjadaniem szkodników.

Warto wspomóc ptaki w ten ciężki dla nich okres, często wydajemy pieniądze na dosłownie głupoty, a za te parę złotych można przysłużyć się przyrodzie, gdy tej ciężko:)

Krzysztof

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Dokarmianie ptaków
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 16, 2019, 22:14:08 »
Można też zrobić przegląd szafek kuchennych, przemielić na grubo stare kasze, orzechy, słonecznik, czy inne nasiona, jak ktoś ma młynek żarnowy, utopić w kostce smalcu i włożyć jeszcze ciepłe do butelki PET powycinanej na karmnik po bokach, a na koniec zasadzić poziomo patyczek po sushi.
Koszt 1 zł za smalec i kilkanaście minut na przygotowanie tego wszystkiego.
Z 1 kostki smalcu i ok. 300-400g ziaren wystarczy na 3-4 wsady do takiego karmnika.
Korzyść - porządek w szafkach i satysfakcja gwarantowana :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 17, 2019, 10:54:33 »
Korzyść - porządek w szafkach i satysfakcja gwarantowana. NIC dodać nic ująć.

Pomijając gotowe produkty sam robię jak piszesz, ptaki najedzone, a w szafkach luźniej:)

Krzysztof

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 17, 2019, 22:16:15 »
U mnie na osiedlu, to niestety tylko plaga srok, kawek, gawronów, gołębi i wróbli. Żadnych pożytecznych ptaszków :( Szkoda, bo robactwa jest tu zatrzęsienie... Latem jedynie jaskółki przylatują
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2019, 22:18:08 wysłana przez qwerta »

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2019, 06:03:40 »
U mnie w Warszawie, konkretnie tu gdzie mieszkam, też niestety przeważają duże ptaki, dlatego dokarmiam te małe:)

Duże to na śmietnikach się wyżywią w zimę, co też obserwuję od lat.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2019, 11:46:42 »
U mnie na osiedlu, to niestety tylko plaga srok, kawek, gawronów, gołębi i wróbli. Żadnych pożytecznych ptaszków :( Szkoda, bo robactwa jest tu zatrzęsienie... Latem jedynie jaskółki przylatują

Wszystkie ptaki są pożyteczne, wszelkie gapy też, bo one sprzątają śmieci. Kiedyś widziałam, jak sroka na chodniku wyjadała duże pomarańczowe bezskorupowe ślimaki, które potrafiły nawet wrotycz objeść.

Sprawą ludzi jest stworzenie warunków, by i małe ptaszki miały szansę na przetrwanie, czyli musi być trochę dużych kęp krzaczorów, w które nie wejdzie sroka, by wyjeść jajka lub pisklęta.

Pozdrowienia :-)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2019, 18:21:15 »
Wszystkie ptaki są potrzebne, to racja.

Brakuje odpowiednich krzewów dla małych ptaków, w tych miejscach gdzie są gęste krzewy, gatunki, które małe ptaki preferują, jest ich dużo (małych ptaków).

Ale kiedyś takich krzewów było więcej wydaje mi się, że nieco zmienił się model nasadzeń:)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 19, 2019, 00:02:07 »
Hmm, u mnie wokół bloku jest sporo chaszczy, nie tylko wysokie drzewa. Sroki to tutaj istna plaga, czasem już wytrzymać się nie da od hałasu jaki robią. Są bardzo bezczelne, tłuką się po balkonie i parapecie, niczego się nie boją. Myślę, że to właśnie ogromna ilość srok sprawia, że małych ptaków prawie tu nie ma. Kawek też jest dużo, czasami jak takie stado się pojawi w pobliżu, to można się poczuć jak na planie filmu Hitchcocka :P

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2019, 07:29:50 »
Co tu dużo mówić, tu gdzie ja mieszkam, jest dominacja dużych ptaków, kiedyś było odwrotnie, a są tak upasione te duże, że hej. Niektóre egzemplarze to mają normalnie nadwagę:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2019, 19:32:45 »
Prawdą jest, że małych ptaków, z wróblami włącznie jest coraz mniej z jakiegoś powodu.

Dzisiaj z koleżanką byłyśmy w śródpolnych zagajnikach, prawie lasach, gdzie rzeczywiście nie było słychać żadnego popiskiwania ptasiego drobiazgu, ale za to kruczał kruk. To już chyba większy ruch drobiazgu widzę u siebie na blokowisku, mimo sporej ilości srok. Wiosną tam urzędują żurawie, ale one chyba drobiazgu nie wyganiają?

Stawiam na chemizację rolnictwa i nawet miejskich srawników, gdzie króluje RoundUp (podobno nieszkodliwy, za wyjątkiem działania drazniącego, tak jest w Wikipedii na podstawie metaanalizy badań naukowych :-/ )

Pozdrowienia :-)

Offline Finka Grażynka

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam serdecznie!
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2019, 00:28:06 »
Istnieją takie smutne historie jak w dużych miastach podczas remontów blokowisk jerzyki zostawały zamurowywane/zakratowywane w kratkach wentylacyjnych w których miały gniazda.  :'(
Wróbli też tyle co nic zostało. Jeszcze z 10-15lat temu ptaków było o wiele więcej, teraz gdy widzę wróbla, to już jestem w szoku. Aż się boję co będzie za kilka lat. Mam nadzieję, że wrócą do nas te ptaki, bo jakoś tak smutno bez nich.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 22, 2019, 07:25:57 »
Tutaj dobrze wyjaśnione zjawisko zaniku populacji wróbla (i nie tylko):
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Coraz-mniej-wrobli-w-Polsce.-Ornitolog-wyjasnia-gdzie-tkwi-przyczyna

Offline MFisc

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 21, 2019, 11:06:37 »
Tutaj dobrze wyjaśnione zjawisko zaniku populacji wróbla (i nie tylko):
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Coraz-mniej-wrobli-w-Polsce.-Ornitolog-wyjasnia-gdzie-tkwi-przyczyna

Wow byłem przekonany że to winna smogu :O