Zawsze kupowałam cytrynian magnezu, ale że ma on działanie przeczyszczające, to przy moich ostatnich problemach z jelitami muszę z niego zrezygnować. Stąd pytanie, czy lepszy będzie mleczan czy jabłczan? I jak w ogóle wygląda ich rozpuszczalność w wodzie? W przypadku cytrynianu okazało się, że są różne formy, bezwodna i uwodniona, z których jedna rozpuszcza się świetnie, a druga prawie wcale. Czy z mleczanem i jabłczanem jest podobnie? Który preparat polecacie? Nie chcę kupować w tabletkach, bo one zwykle są z wit.B6, którą przyjmuję już w innych preparatach i nie chcę przesadzić, poza tym tabletki i kapsułki zazwyczaj też zawierają różne nieciekawe dodatki, typu dwutlenek tytanu itp.
Zależy mi na dobrej rozpuszczalności i żeby nie miał posmaku ściany

@Edycja:
Jednak po przeczytaniu kilku różnych artykułów wyszło mi, że najbezpieczniejszy dla jelit jest glicynian, ale podobno ma paskudny smak i słabo się rozpuszcza

Z kapsułek o w miarę dobrym składzie znalazłam tylko jakiś z Rise Supplements, ale nie znam tej marki. Za to zaciekawił mnie produkt Nanga "3 Magów", gdzie są wszystkie 3 związki, ale nie wiem czy ten skład tam to jest podany cały, czy tylko wybrane składniki, bo często w opisach nie podają pełnego składu... Może ktoś tu coś podpowie?