Autor Wątek: Zwapnienia tętnic w stawie skokowym.  (Przeczytany 2807 razy)

Offline yield

• Nowy
  • *
Zwapnienia tętnic w stawie skokowym.
« dnia: Grudzień 05, 2018, 09:08:45 »
Zwapienia tętnic w stawie skokowym. Przy czym te zwapienia mi ciągle towarzyszą. Napierw w ciąży miałam koszmarne zwapienia na łożysku, potem na podstawie mózgu, potem rogówka teraz tętnica. Holesterol mam w normie, nie jem mięsa i nabiału, mam niedobór vit d. Jak z tym walczyć i dlaczego tak mi się robi?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zwapnienia tętnic w stawie skokowym.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2018, 10:20:41 »
Może masz z jakiegoś powodu stany zapalne i na rankach gromadzą się złogi?
Jaki jest stan Twoich naczyń krwionośnych? Czy łatwo pękają? Czy masz skłonność do siniaków lub pajączków na skórze?

Jeśli ten trop jest prawdopodobny, to stosuj wszelkie zioła rutynowe, na przykład ziele gryki, liście jabłonki, poza tym surowce z antocyjanami: czerwona kapusta, czerwony jarmuż, wszelkie czarne owoce: aronia, czarne jagody, czarne porzeczki, czarny bez w przetworach.
Dalej: głóg (teraz można jeść jeszcze prosto z krzaków) uelastycznia naczynia krwionośne, może się przydadzą kasztany i ruszczyk.
Do tego surowce dla budowy błon: olej z dyni, wiesiołka, znamiona kukurydzy - surowce z fitosterolami

Jak wygląda Twoja morfologia krwi? Czy jest do czego się przyczepić z tamtej strony?

Z jeszcze innej strony, gospodarką wapniową w dużej mierze steruje tarczyca i przytarczyce, głównie kalcytonina.
Sprawdź też i ten trop

Pozdrowienia :-)

Offline yield

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2018, 13:02:15 »
W stawie akurat mam stan zapalny od jakiegoś czasu, zbiera mi się maż i płyn w pochewkach przy 2 ścięgnach.
Tak pajączki mam i to koszmarnie, bardzo słabe naczynka, a na stopach bardzo mocno popękane.
Morfologia z grubsza ok, zawsze podwyższone żelazo, ferrytyna ok i eozynofile podwyższone. Poza tym w ostaniach badaniach nie ma czego się ciepnąć.
Wielokrotnie podejrzewano u mnie tarczycę ale badania tsh i coś tam 3 i 4 nie wykazały żadnych odchyleń.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2018, 22:14:09 »
Bo by trzeba było sprawdzić poziom kalcytoniny przy badaniach.

Czyli moje propozycje znasz, zostaje wykonać.

Korzenie ruszczyka zagotuj na winie 1:7. Jak się ostudzi, do tego na litr wina wlej 100ml apteczną nalewkę z arniki (WAŻNE: sprawdź, by była na etanolu, nie metanolu!) i 100ml nalewkę z kasztanów. Bierz do wewnątrz 100ml miksu dziennie z posiłkiem, coś na okłady, a reszta niech się moczy. Na same ścięgna stosuj maść z żywokostem, możesz ją od razu jakoś rozmieszać z tym winnym miksem.

Możesz do smarowania skóry stosować Penaten dla niemowląt, bo on ma w składzie wyciąg z oczaru.

Jak masz gdzieś krzaki kaliny z owocami, to je oberwij i razem z pestkami zrób dżem z dodatkiem goździków i cynamonu.
Miejmy nadzieję, że to przyhamuje wysięki.

Poza tym wygodne, miękkie buty, ciepłe skarpety wełniane lub bawełniane, cały alfabet i pełna numeracja witamin, probiotyki lub kiszonki i te klimaty.
Nabiału zupełnie nie wykluczaj, ale możesz się ograniczyć tylko do kwaśnych twarogów i jajek. Mięsa mi nie żal. Musisz mieć budulec na swoje błony komórkowe.

Powodzenia :-)

Offline yield

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2018, 14:45:07 »
Dziękuje :)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 13, 2018, 01:17:10 »
To co wskazała Basia  w kwestii samych naczyń to dobry kierunek. Inny, który prawdopodobnie bezpośrednio wpływa na zakłóconą gospodarkę wapnia to zablokowana częściowo tarczyca i nadekspresja parathormonu w obecności zbyt dużych estrogenów w stosunku do hormonów ochronnych (testosteron, progesteron, DHT czy DHEA).
Sama obecność TSH powyżej 2 potrafi tworzyć takie właśnie sytuacje prozapalne. Większość wyników dotyczących tarczycy oscyluje w tzw normie ale nie ma przełożenia na stan rzeczywisty zdrowia. Np. T3 aktywny krąży we krwi ale nie wchodzi do komórek - na papierze ok a w organizmie problem. Wg mnie masz poprzesuwane wartości niektórych hormonów i subkliniczną niedoczynność tarczycy a jednym z objawów jest Twoja noga. Prawdopodobnie znalazłoby się więcej symptomów, które pominęłaś. Koncentrujesz się na tej nodze a sprawa dotyczy całego organizmu. Sposób odżywiania się może tworzyć homocysteinę o wysokiej, agresywnej wartości a sam nadmiar estrogenów bezpośrednio linkuje do zaburzeń lepkości, osmonalności i krzepliwości krwi. Uszkodzony nabłonek naczyń krwionośnych linkuje do miejcowej miażdżycy w miejscach o największym wzburzonym przepływie, bądź obszarów przeciążanych stresem np. fizycznym.
Już z takich faktów wynika kierunek poszukiwań.

Offline yield

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 07, 2019, 12:34:35 »
Czyli zrobić badania hormonów? Tsh T3 i T4 miałam są w normie. Kiedyś miałam tzw wole młodzieńcze, potem przeszło. Teraz tylko mnie boli w miejscu tarczycy/tchawicy przy dotyku. Np jak nawet lekko dotykam, myję szyję.

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 07, 2019, 14:28:27 »
To podaj te wartości - razem z jednostkami.
Wole młodzieńcze to nic nie mówiąca nazwa zarówno możliwej nadczynności jak i niedoczynności tarczycy i już ten epizod pokazuje, że dawno było coś na rzeczy.