Autor Wątek: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować  (Przeczytany 4276 razy)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Dzień dobry, poniedziałek dzień destylacji. Borowina kupiona w Kołobrzegu. Destylacja w aparacie Dragendorffa.

Do kolby 3000ml wlewam błotko z mieszaniny :200g borowiny i 1000g wody. Mieszanina w czasie gotowania kipi intensywnie, na nic nie zdają kamyki wrzenne. W kolbie należy ustawić pionowo kilka gałązek bukowych lub czeremchowych, jak szałas. 3-4 gałązki wystarczy, to zapobiega kipieniu.

Destylat borowinowy wykonać można w wielu wersjach, różnią się trwałością i przeznaczeniem.

Destylat podstawowy: borowina bez dodatków. Trwałość kilka dni w lodówce, można zamrozić, to przedłuża trwałość. Mrożenie w woreczkach po lodzie, takie jednorazowe porcje.

Destylat borowinowo czeremchowy: w kolbie umieścić należy borowinę i gałązki czeremchy, ile się zmieści. Prunazyna z czeremchy jest antygrzybiczna i antybakteryjna, wiec przedłuża trwałość do około 1 miesiąca w lodówce. Można mrozić. Prunazyna dodatkowo wzmacnia działanie kojące na skórę i oczy, taki destylat jest świetny do pielęgnacji oczu/okładów.

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2779
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2017, 10:03:53 »
No to super konkretne info, tyle ludzi ma problem z kipieniem.

Poza tym namawiam za kupowaniem sprawdzonego surowca.
Sam próbowałem dokopać się w Krośnie w miejscu wskazanym przez Doktora. Ile męczarni z kopaniem, przenoszeniem, stresem z powodu kopania na cudzej łące a i tak za płytko kopałem.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2017, 10:07:08 »
Śmieszna sprawa, dzisiaj nie kipi, pierwszy raz od wielu destylacji. To chyba dlatego, że napisałam o kipieniu i zrobiło się jej wstyd. Borowina w wiadrach, ta z apteki, nie kipiała nigdy.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2017, 16:26:37 »
świeżo wykonany destylat można
1. zamrozić
2. wykorzystać od razu
3. zakonserwować

Oto kilka strategii konserwacji, z uwzględnieniem zastosowania.

1. kwas mlekowy 5% - przeznaczenie kosmetyczne, szampon, płyn do higieny intymnej, toniki. Należy uregulować pH przed naniesieniem na skórę
2. kwas migdałowy 3% - szlachetniejsza wersja kwasowego konserwantu. Kwas migdałowy to proszek, ilość 3g na 100g działa bakteriobójczo i zapobiega rozwojowi grzybów. Taki preparat można też stosować w terapiach układu moczowego. Przed użyciem na skórę uregulować pH
3. konserwant GSB (glukonolakton +benzoesan sodu w proporcjach 4:1) - kosmetyczny konserwant, dopuszczony do użycia w eko-kosmetykach, ilość 1-2% .
4. alkohol benzylowy, jest to składnik wielu olejków eterycznych, np. jaśminu. Użyty w ilości 1% łatwo rozpuszcza się w wodzie/hydrolacie. Najlepiej działa w obniżonym pH.
5. wymienione wcześniej gałązki czeremchy
6. konserwujące właściwości mają też pączki czarnego bzu, jednak działają rozwalniająco, a przy tym przeciwbólowo przy migrenie (notatki z Krosna)
7. technika destylacji borowiny w obecności kwasu migdałowego. 3% kwasu należy dodać do kolby z destylowaną borowiną. Ulotni się około 0,2% kwasu migdałowego, związanego z innymi lotnymi składnikami, co zakonserwuje borowinę - tak spreparowana nadaje się do okładów na oczy (notatki z Krosna)



Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2779
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2017, 16:34:13 »

1. kwas mlekowy 5% - przeznaczenie kosmetyczne, szampon, płyn do higieny intymnej, toniki. Należy uregulować pH przed naniesieniem na skórę
2. kwas migdałowy 3% - szlachetniejsza wersja kwasowego konserwantu. Kwas migdałowy to proszek, ilość 3g na 100g działa bakteriobójczo i zapobiega rozwojowi grzybów. Taki preparat można też stosować w terapiach układu moczowego. Przed użyciem na skórę uregulować pH

ph czego?
skóry, roztworu?
do jakiej wartości?

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2017, 16:43:54 »
Należy uregulować pH roztworu lub kosmetyku, wykonanego z jego udziałem. Na przykład dla toniku lub szamponu pH 4,5 (do roztworu dodajemy sodę oczyszczoną, niewielkimi porcjami, bo inaczej "wykipi")

Offline uli27

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 44
Odp: Destylat borowinowy - jak zrobić, zakonserwować i stosować
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2018, 11:58:20 »
Witam

Chciałbym odświeżyć temat. Mam zamiar kupić destylator ale tylko z przeznaczeniem do borowiny czy coś takiego miało by sens https://allegro.pl/oferta/destylator-elektryczny-destylarka-4l-350w-7708089805

Prostota i wygoda bardzo zachęca