świeżo wykonany destylat można
1. zamrozić
2. wykorzystać od razu
3. zakonserwować
Oto kilka strategii konserwacji, z uwzględnieniem zastosowania.
1. kwas mlekowy 5% - przeznaczenie kosmetyczne, szampon, płyn do higieny intymnej, toniki. Należy uregulować pH przed naniesieniem na skórę
2. kwas migdałowy 3% - szlachetniejsza wersja kwasowego konserwantu. Kwas migdałowy to proszek, ilość 3g na 100g działa bakteriobójczo i zapobiega rozwojowi grzybów. Taki preparat można też stosować w terapiach układu moczowego. Przed użyciem na skórę uregulować pH
3. konserwant GSB (glukonolakton +benzoesan sodu w proporcjach 4:1) - kosmetyczny konserwant, dopuszczony do użycia w eko-kosmetykach, ilość 1-2% .
4. alkohol benzylowy, jest to składnik wielu olejków eterycznych, np. jaśminu. Użyty w ilości 1% łatwo rozpuszcza się w wodzie/hydrolacie. Najlepiej działa w obniżonym pH.
5. wymienione wcześniej gałązki czeremchy
6. konserwujące właściwości mają też pączki czarnego bzu, jednak działają rozwalniająco, a przy tym przeciwbólowo przy migrenie (notatki z Krosna)
7. technika destylacji borowiny w obecności kwasu migdałowego. 3% kwasu należy dodać do kolby z destylowaną borowiną. Ulotni się około 0,2% kwasu migdałowego, związanego z innymi lotnymi składnikami, co zakonserwuje borowinę - tak spreparowana nadaje się do okładów na oczy (notatki z Krosna)