Autor Wątek: Czerwone małe robaczki na wrotyczu. Co to jest?  (Przeczytany 2195 razy)

Offline Kami

• Nowy
  • *
Czerwone małe robaczki na wrotyczu. Co to jest?
« dnia: Listopada 25, 2018, 21:46:32 »
Dzień dobry wszystkim !

Mam prośbę do zielarzy... Czy ktoś może mi wyjaśnić co to są za czerwone robaczki których było mnóstwo na wrotyczu który zebrałem. Były one wielkości może 1mm. Po rozgnieceniu wyglądały na skórze jak krew.

Zmieliłem liście, kwiaty wrotyczu i zrobiłem z nich nalewkę na bazie 50 % alkoholu. Czy nalewka z tymi robaczkami w składzie może zaszkodzić ? Nalewka wyszła barwy takiej brunatnej. Chce zacząć go pic ale mam teraz takie male wątpliwości.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czerwone małe robaczki na wrotyczu. Co to jest?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 25, 2018, 22:11:11 »
Pytanie, ile było tych owadów w stosunku do surowca i co się z nimi stało w czasie suszenia - jeśli sobie poszły, to zupełnie nie ma czym się martwić.

Zwykle owady mają jaskrawe kolory, kiedy ogłaszają całemu światu, że nie są zbytnio jadalne - mogą miec paskudny smak lub być trujące. Z drugiej strony to samo może dać dodatkowe własności lecznicze (dawka czyni truciznę).

Może spróbuj ostrożnie. Oczywiście nalewka wrotyczowa nie będzie smaczna z natury swej.

Pozrowienia :-)

Offline Kami

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 25, 2018, 22:35:05 »
Ile ich bylo ? Ciezko powiedziec czy to duzo czy malo :/ Ja nawet nie widzialem tych robaczkow. Potem po zrobieniu wszystkiego zastanawialem sie czemu mam czerwone rece. Dopiero jak poszedlem jeszcze raz po wrotycz to dostrzeglem te robaczki i uswiadomilem sobie ze zmielilem je razem ze wszystkim przy robieniu nalewki.

Nalewke robilem ze swiezego ziola nie suszonego, wiec nie zdazyly one opuscic zielska.

Do tej pory pilem wrotycz i mi nawet smakowal. Tylko pierwszy raz bede kosztował teraz z tymi robaczkami. Tylko boje sie zebym sobie jakis nowych mikroorganizmow nie dostarczył.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 25, 2018, 23:56:28 »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prz%C4%99dziorek_chmielowiec - może to albo inny przędziorek? One są bardzo malutkie i często bywają czerwone. Nie wiem, czy zjedzenie może zaszkodzić, ja bym się po prostu brzydziła :P
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2018, 18:45:56 wysłana przez Basia »

Offline Kami

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 26, 2018, 00:08:21 »
Czytałem o tych pedziorkach , gdybym tylko mógł to bym zrobił im zdjęcie i porównał ale teraz żywych robaczkow już nie ma ;/
Spotkałem te robaczki na wrotyczu w dwóch różnych miejscach oddalonych od siebie o kilkanaście kilometrów. Myślałem że może jak zbieraliscie wrotycz to macie doświadczenie z tymi istotami. Spróbuję to pic , zobaczymy może nie zejdę  :D

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 26, 2018, 08:39:44 »
Na wrotyczu widziałam tylko zwykłe, czarne mszyce. W ogóle zastanawia mnie, że podobno wrotycz ma odstraszać różne owady, mole, a tymczasem tu gdzie mieszkam, to ciężko znaleźć taki bez mszyc. Większość jest nimi wręcz oblepiona. Nie żebym chciała go tu w ogóle zbierać...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 26, 2018, 10:22:28 »
Mikrobów się nie bój, bo etanol zdezynfekuje wszystko, a olejki wrotyczu dobiją niedobitki.
Jeśli, to może być paskudniejszy smak. Po prostu spróbuj.

Pozdrowienia :-)