Autor Wątek: Jak koncerny farmaceutyczne wpływają na przyszłych lekarzy?  (Przeczytany 1131 razy)

Offline axel40

• Średnio Pisze
Jak koncerny farmaceutyczne wpływają na przyszłych lekarzy?
« dnia: Listopada 25, 2018, 10:27:37 »
Korumpują lekarzy prezentami i wywierają presję, by wypisywali pacjentom leki ich produkcji - to główne oskarżenia wobec koncernów farmaceutycznych. O tym, jakie chwyty firmy stosują już wobec studentów medycyny, mówiła w TOK FM dr Marta Makowska z SGGW.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,24203846,tego-nie-uczy-sie-mlodych-lekarzy-juz-na-studiach-biora-prezenty.html#s=BoxOpCzol5

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Jak koncerny farmaceutyczne wpływają na przyszłych lekarzy?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 25, 2018, 11:35:27 »
Problem wszędzie jest ten sam - najsłabszym ogniwem jest człowiek. Jak powszechnie wiadomo, ludzie są różni, a lekarz, to też człowiek.
Jeden weźmie kasę od koncernów farmaceutycznych. Drugi weźmie się porządnie do roboty, wyrobi sobie opinię dobrego lekarza, a na drugi etat otworzy prywatną praktykę, z której zarobi 2-3 krotnie więcej, niż z etatu. No i obaj będą żyć godnie.

Tak samo bywa w każdej profesji. Wytykałam błędy w sztuce mechanikom, prawnikom i lekarzom też się zdarzyło, a nie mam wykształcenia w żadnej z tych dziedzin. W sądzie walczyłam z nieuczciwym pracodawcą i z nieuczciwym pośrednikiem nieruchomości - obie sprawy wygrałam. (A podobno do sądu idzie się po prawo, a nie po sprawiedliwość ;) )

Uczciwość zależy od człowieka, nie od zawodu. Zgadzam się z tym, że trzeba edukować i uświadamiać, ale wszędzie. Trzeba znać swoje prawa i nie wahać się ich użyć - wszędzie, jak tylko zajdzie potrzeba. U lekarza też.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 25, 2018, 11:47:17 »
Ja ostatnio zrezygnowałem z pewnego lekarza kardiologa gdy ostatnio  zapisał statyny bez badania cholesterolu,a receptę wypisał na babcie 85lat,też o tym samym nazwisku.Być może całą wizytę" leczył" tą  osobę ,a nie mnie.Ale chodzi o to ,że miał taki bałagan w gabinecie jaki robią moje dzieci w domu :-).
Sterty,dosłownie sterty reklamówek statyn i leków na nadciśnienie.Wszystko to zawalane na całej ,dosłownie całej kozetce(chyba tylko do tego mu służy) i cała ściana.Były ordynator oddziału kardiologi w dużym szpitalu.

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 30, 2018, 10:15:42 »
Program nauczania i procedury, to już nie jest wolny zawód
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna