Autor Wątek: Mentowal - szukam zamiennika  (Przeczytany 6270 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Mentowal - szukam zamiennika
« dnia: Listopada 18, 2018, 07:47:39 »
Mentowal nie jest już niestety dostępny w sprzedaży. Jedyny zamiennik, jaki znalazłam, to Validol, ale zawiera bardzo dużo cukru. Jest praktycznie jak cukierki miętówki, dlatego szukam czegoś bez cukru. Istnieje taki zamiennik?
I dlaczego właściwie Mentowal został wycofany ze sprzedaży?
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2018, 07:56:06 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mentowal - szukam zamiennika
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2018, 17:32:56 »
Nie ma zamienników, najbliższy chemicznie rzeczywiście jest Validol.

Prawdopodobnie komuś coś się przestało opłacać, nie wiem, czy w produkcji, czy dystrybucji. Nie było oficjalnego wycofania. Znikł

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 18, 2018, 17:34:37 »
Szkoda :(

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2018, 23:49:41 »
Tak, dużo leków zniknęło w sposób tajemniczy :-( na przykład hemoval, ale cóż, potrzeba matka wynalazku, zrobiłam a la hemoval sama :-) może mentowal też da się zrobić?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 20, 2018, 10:05:24 »
...może mentowal też da się zrobić?
Byłoby super,tylko nie wiem jak...

@Edycja:
Znalazłam w tym wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4566.0, ale wygląda, że trzeba kupić kwas izowalerianowy w jakimś MerckChemicals, a to pewnie nie do celów spożywczych :/ Poza tym nie znalazłam takiego sklepu w PL. Jest niby jakiś inny tej firmy, ale obecnie nie ma tego kwasu tam. Jest tylko 2-bromoizowalerianowy do syntezy.
Wątpię, żeby udało się gdzieś kupić ten izowalerianowy do celów spożywczych :(
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2018, 10:14:48 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 20, 2018, 11:08:06 »
Kwas izowalerianowy ma być jakości farmaceutycznej, do syntezy może być.
Ja sprawdzałam ceny - pamiętam, że są zaporowe.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 20, 2018, 17:03:24 »
Cytat: Wikipedia
Kwas izowalerianowy jest głównym kwasem z grupy kwasów walerianowych występujący w kozłku lekarskim i można go w dużych ilościach wyizolować z jego korzeni.
Tylko jak go wyizolować?

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2018, 17:20:17 »
Cytat: Wikipedia
Kwas izowalerianowy jest głównym kwasem z grupy kwasów walerianowych występujący w kozłku lekarskim i można go w dużych ilościach wyizolować z jego korzeni.
Tylko jak go wyizolować?

Odwar stabilizowany, nalewka. W litrze wody rozpuści się 40g kwasu izowalerianowego przy 20*C.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 20, 2018, 18:01:22 »
Co to jest odwar stabilizowany? W sumie są w aptece Krople walerianowe:
1 ml (0,9 g) zawiera:
1 ml nalewki z korzenia kozłka (Valerianae tinctura) (DER 1:4,5-5).
Ekstrahent: etanol 70% (v/v)
Tylko nie podano tam, ile tego kwasu zawierają, więc nie da się porównać z Mentowalem (1g roztworu zawiera 650mg izowalerianianu mentylu z mentolem racemicznym) :(
BTW czy izowalerianian mentylu na pewno jest tym samym co kwas izowalerianowy? I co to właściwie jest mentol racemiczny? To nie jest to samo, co po prostu mentol?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 20, 2018, 19:03:03 »
To nie jest tak proste.
Kwas izowalerianowy jest nikłym ułamkiem procenta masy korzeni lub kwiatów kozłka, na dodatek nie jest raczej w stanie wolnym, tylko mniej lub bardziej związany. Pewnie przechodzi do olejku eterycznego - w końcu daje zapach, czyli jakąś lotność ma.

Nie jestem pewna, czy to, co jest w sprzedaży, to jakaś biotechnologia, czy tylko ekstrakcja.

Oczywiście, kozłek obiektywnie jest leczniczy, na jellita też, czyli warto sobie spróbować wypić świeży wywar, może z dodatkiem innych ziół trawiennych. W wywarze działać nasennie nie będzie, ale wątrobę i ogółem trawienie wspomoże.

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2018, 20:42:09 »
Może wywar z kozłka + mięta??

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 20, 2018, 22:48:59 »
Mi na działaniu nasennym nie zależy. Po prostu Validol, tak samo jak miłorząb, pomaga mi na migreny + trochę łagodzi stres. Nie chcę brać za dużo miłorzębu, bo raz, że organizm się przyzwyczaja, a dwa, że jednak można sobie zaszkodzić zbyt dużą ilością. Dlatego chciałam sobie stosować tak na zmianę, ale przeszkadza mi ten cukier w Validolu.
Mięty nie mogę, bo po niej jestem zawsze strasznie głodna i jakbym ją często piła, to bym się dorobiła nadwagi. Poza tym wątpię aby picie wywaru cokolwiek zdziałało. Raczej nie będzie mieć takiej "mocy"

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2018, 09:31:03 »
No z tym "braku mocy" ja bym polemizowała, czasami wywar daje takiego kopa, że hej :-) Musisz poszukać "swoich" ziół.
Miałam nie dawno taką sytuacje. Przyjaciółka ma mocne problemy ze snem ( długoletnia nie za ciekawa sytuacja rodzinna, doszły problemy z synem zdjęli ze sznurka, ledwo uratowali, matka w szpitalu psychiatrycznym it.d. ) próbowałyśmy różnych ziół/kombinacji, czasami było lepiej ale generalnie noce nie przespane, w dzień migreny i tak w kółko. Któreś razu poprosiła coś dla męża na ból stawów, dałam maść i krople: siedmiopałecznik, szelężnik, rdestowiec, szczeć. Po jakimś czasie opowiedziała, że mąż maścią się smaruje ale kropli nie pije bo cały czas w trasie ale którejś nocy sama wzięła te kropli, i co się okazało! zasnęła jak dziecko. Od tam tej pory bierze je regularnie z przerwami, nie ma problemu ze snem a co najważniejsze ustąpiły migreny  ??? Oczywiście nie mówię, że ten akurat zestaw pomoże również Tobie ale trzeba poszukać coś "swojego" :-) Chociaż siedmiopałecznik nalewkę możesz spróbować, już nie jedna osoba relacjonowała że super działa na uspokojenie ale każdy organizm jest inny. Mężowi zapodaję krople serdecznik + siedmiopałecznik, dobrze się po nich czuje ... a spokój mężowski wiele dla mnie znaczy  :D :D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 21, 2018, 10:32:03 »
Mi na działaniu nasennym nie zależy. Po prostu Validol, tak samo jak miłorząb, pomaga mi na migreny + trochę łagodzi stres.

Na migreny może spróbuj ruszczyk zagotowany na winie? On obkurcza naczynia krwionośne, a podobno migreny są spowodowane nadmiernym rozszerzeniem naczyń krwionośnych w głowie.
Jedna z forumowiczek opisywała świetne wyniki działania nalewki na wódce z trędownika przy migrenach.

Alla ma rację - spróbuj znaleźć to, co na Ciebie zadziała, możliwości jest dużo.

Kozłek w wywarze będzie łagodzić wrażliwość na stres, on jest dobrym neuroprotektorem. Nie będzie działać błyskawicznie, ale swoje zrobi na dłuższą metę. Poza tym można go bez problemów kupić w każdej zielarni.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 21, 2018, 18:55:58 »
Z tym obkurczaniem naczyń to chyba niezbyt. Czy miłorząb ich przypadkiem nie rozszerza? Poza tym migreny zdaje się, z tego co czytałam kiedyś, mogą być spowodowane zarówno nadmiernym rozszerzeniem jak i obkurczeniem. U mnie chyba raczej ta druga wersja występuje. Zwłaszcza, że jak kiedyś lekarz przepisał mi na migreny ergotaminę, to tylko pogorszyła sprawę, a ona właśnie obkurcza naczynia krwionośne. Miłorząb i Validol mi pomagają
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2018, 19:00:20 wysłana przez qwerta »