Autor Wątek: Olej z OMEGA-3  (Przeczytany 2499 razy)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 587
Olej z OMEGA-3
« dnia: Listopad 14, 2018, 15:02:36 »
Znacie jakiś smaczny olej z dużą zawartością OMEGA-3? Próbowałam już lnianego, ale dla mnie jest niejadalny. W ogóle nie znoszę smaku lnu :( Następnie kupiłam rydzowy, ale ten też mi nie posmakował. Nie jest wprawdzie tak odrzucający jak lniany, ale smaczny wcale. Najbardziej smakuje mi oliwa z oliwek i olej słonecznikowy, ale one mają niekorzystny stosunek OMEGA-3 do OMEGA-6 :( Może jest jeszcze jakiś dostępny i w miarę przystępny cenowo olej z większą zawartością OMEGA-3, który ma lepszy smak?

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 170
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2018, 15:55:45 »
Pijesz sam olej ,czy stosujesz jako dodatek?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2018, 18:20:10 »
Olej rzepakowy ma dużo omega 3

Jednak ja bym do tych omeg i ich stosunków nie podchodziła zbyt fundamentalistycznie. Najważniejsze, by stosować różne oleje, bo one mają różne składniki, w tym też i różne witaminy.

Pozdrowienia :-)

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 170
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2018, 18:38:12 »
Rzepak pryska się roundapem by szybciej można było kosić.Na zdrowie :-(
https://nto.pl/opolscy-rolnicy-truja-chemikaliami-rzepak-nas-i-siebie/ar/4571109

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10360
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2018, 20:29:04 »
To trzeba znaleźć ziarno i olejarnię...
Pod tym względem marnie to widzę, bez osobistych znajomości.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinge

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 376
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2018, 00:44:10 »
Basieńko nie ma co marzyć o niepryskanym rzepaku :(  niestety moje ostatnie źródła poszły na łatwiznę, i spryskali przed zbiorem rzepak. Takim sposobem wycofaliśmy już się z tłoczenia oleju rzepakowego w naszej produkcji :/ i ze sprzedazy go w sklepie.
Myslałam że sami posiejemy rzepak, ale nie mamy gdzie, bo na tym co posiadamy są inne plany zasiewowe.  Na to wygląda że w Polsce rzepak od strony zdrowotnej już się skończył.

Qwerta
Olej rydzowy ma najlepszy stosunek omega 3 do 6. Poza tym jest o wiele bardziej stabilny od lnianego.  Mnie też rydzowy szczególnie  nie smakuje, ale zażywam go metodą " na szybko" czyli do ust, zagryżć czymś  i przez chwilę  wyłączyć zmysły :-)

Pzdr

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 587
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2018, 07:52:04 »
Olej dodaję do sałatek i surówek. Samego nie piję, ale sałatki i surówki jadam praktycznie codziennie, często 2 x dziennie.
Czyli poza lnianym i rydzowym nie ma już za bardzo alternatywy? Muszę przyznać, że dość tak mi to psuje smak tych surówek i sałatek :( O wiele smaczniejsze są z oliwą...
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2018, 07:54:38 wysłana przez qwerta »

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 170
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2018, 08:29:51 »
Was trzęsie,że pijecie olej,a się trzęsę,że już mogę się napić rano :-). Super mi wchodzi czarnuszkowy,albo lniany z kurkumą i chili :-).Co za smak i otrzepuje jak po secie w knajpie :-) Cudo. Olejek lniany dodany do smoothie jest w ogóle nie wyczuwalny.Być może tylko dla mnie,ale warto spróbować.
A sałatkę może bardziej przyprawić i po zapachu lnu.Czarnuszka?

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 868
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2018, 09:29:14 »
Olej dodaję do sałatek i surówek. Samego nie piję, ale sałatki i surówki jadam praktycznie codziennie, często 2 x dziennie.
Czyli poza lnianym i rydzowym nie ma już za bardzo alternatywy? Muszę przyznać, że dość tak mi to psuje smak tych surówek i sałatek :( O wiele smaczniejsze są z oliwą...

Olej z nasion konopi - smaczny, a dodatkowo ma GLA - ten co w nasionach wiesiołka.
Olej z orzecha włoskiego - b. smaczny, same orzechy mają go b.dużo - ponad 50%, skład podobny do oleju rzepakowego.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 587
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2018, 13:01:07 »
Z orzecha włoskiego, to na pewno by mi smakował, ale pewnie kosztuje majątek? I gdzie go właściwie można kupić, żeby był na pewno dobrej jakości?
Za olej rydzowy w sklepie Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich (wydał mi się najpewniejszym źródłem) płaciłam 15zł za 250ml. Konopny kosztuje 29zł, czyli 2 x więcej i ma mniej OMEGA-3 w stosunku do OMEGA-6 niż rydzowy. Dokładnie to rydzowy ma:
kwas linolowy (omega-6) – 17,4 g
kwas alfa-linolenowy (omega-3) – 35,4 g
A konopny odwrotnie:
kwas linolenowy (omega-6) – 52,7 g
kwas alfa-linolenowy (omega-3) – 15,8 g
A to GLA co właściwie daje?
W sumie chyba i tak go sobie kupię, zawsze to lepsze proporcje tego omega-3 do omega-6 niż w oliwie

@Edycja:
Znalazłam olej z orzechów włoskich i jednak kosztuje nawet mniej niż konopny. Myślałam, że będzie droższy. Z Oleofarm-u będzie OK?
Tylko on też ma więcej OMEGA-6 niż OMEGA-3:
Omega-6: 54,8 g
Omega-3: 10,1 g
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2018, 13:08:54 wysłana przez qwerta »

Offline opiotr

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2018, 14:16:38 »
Nie prościej zjeść sobie dziennie kilka orzechów, zamiast pić zjełczałe oleje...

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 868
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2018, 17:08:23 »
Zalecane proporcje omega-6 : omega-3 to 5-6:1 - więc olej z orzechów włoskich jest akurat taki. Więcej omegi-3
zalecają dla zrównoważenia nadmiaru omegi-6 w innym jedzeniu - można sobie robić mix olejów. W ogóle - nie ma co szaleć z ilościami spożywanych NNKT - nadmiar też jest szkodliwy (patrz teksty Darshana).
Tutaj o GLA: http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=4368

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 587
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2018, 17:26:28 »
@leo - dziękuję :)

Offline nikt

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2018, 08:33:28 »
Z jednej strony proporcje 5-6:1, a z drugiej niektórzy zalecają że im bliżej 1:1 tym lepiej. Kto ma racje?  ;)

Też pytanie po co celować w produkty zawierające dużo tych Omeg-3 roślinnych?

I jest jeszcze taki koleś (chyba starszy Pan już), który z różnych względów musiał się wziąć za siebie i swoich członków rodziny(różne dolegliwości m.in. alzheimer) i jakoś podłapał m.in. temat nnkt, omeg itd. w efekcie czego podobno, w wielu wypadkach wyleczył różne dolegliwości czy wspomógł różne procesy zdrowienia. Wziął się za to sam m.in. dlatego, że nie mógł znaleźć żadnej firmy która by to robiła tak rzetelnie jak on to widział i według takich zaleceń(m.in. nigdy nie przekraczania granicy 34 oC przy tłoczeniu. Nie wiem jak jest teraz, może z racji niszy, więcej firm wzięło się za to porządnie). Na początku oleje były dla najbliższych ale teraz ogarnął chyba pozwolenia i papierkową robotę i można oficjalnie na internecie zamówić.
Ma też forum dyskusyjne. www.bow1.pl
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2018, 09:01:30 wysłana przez nikt »

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 587
Odp: Olej z OMEGA-3
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2018, 10:09:06 »
Przez długi czas używałam tylko oliwy z oliwek i dlatego chciałam teraz dla odmiany i niejako naprawy sytuacji używać olejów z większą zawartością omega-3, taką bliżej 1:1. Zresztą i tak będę pewnie od czasu do czasu używać oliwy, więc tym bardziej. Szkoda tylko, że te z dużą zawartością omega-3 tak paskudnie smakują.
Z tranem też mam spory problem. Mogę go brać tylko tuż przed snem i to kiedy mam pewność, że za moment zasnę. Inaczej paskudnie mi się nim odbija :( O tłuste ryby ciężko, bo mieszkam z dala od morza, a takich niezbyt świeżych nie lubię. Za bardzo śmierdzą mi rybą.
W sumie może poleci ktoś jakiś naprawdę dobrej jakości tran?

@opiotr - jeśli olej jest zjełczały, to można bez problemu poczuć w smaku i zapachu. Poza tym nie piję olejów (fuj!), tylko dodaję do sałatek i surówek. A Ty co dodajesz do surówki? Orzechy zamiast oleju? Na orzechy nie zawsze mam ochotę, a surówki i sałatki uwielbiam.