Autor Wątek: Moczenie nocne i dzienne dzieci.  (Przeczytany 1661 razy)

Offline marita03

• Nowy
  • *
Moczenie nocne i dzienne dzieci.
« dnia: Listopad 08, 2018, 22:02:48 »
Czy w przypadku moczenia nocnego i dziennego bezpieczny będzie syropek z kłącza perzu wg przepisu St. Korżawskiej ?

50 g kłącza perzu, 5 szklanek wody, 1/2 litra miodu płynnego

Co można jeszcze zastosować? Jak leczyć?
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2018, 22:05:17 wysłana przez marita03 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Moczenie nocne i dzienne dzieci.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2018, 23:18:39 »
Ile lat ma dziecko i co się dzieje? Co na to pediatra?

Pozdrowienia :-)

Offline marita03

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2018, 14:58:07 »
Dziecko ma 5 lat i 6 miesięcy. Popuszcza w przedszkolu i moczy się w nocy. Pediatra uważa, że chłopczyk zbyt koncentruje się na zabawie i zapomina się. Układ moczowy jest w porządku. Wnuk zmienił przedszkole, przez wrzesień nie moczył się. Był prawdopodobnie bardzo skoncentrowany,aby mieć sucho. Uważam, że to psychika. Dziecko za długo przebywa w przedszkolu, ale rodzice tak nie uważają. Chciałabym wzmocnić układ moczowy i psychikę dziecka, aby poradziło sobie z nową sytuacją, ale czy to uda się bez rezygnacji z dodatkowych zajęć w przedszkolu? Nie wiem? Bardzo mnie to boli. Rodzice pracują zwykle do 15.00 - 16.00 z dojazdem. Ja nie jestem w stanie odbierać go wcześniej, bo nie mieszkam blisko.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2018, 15:22:02 »
Porozmawiałabym z opiekunkami w przedszkolu. Dla nich to też dodatkowa praca żeby dziecko przebrać ( w to że myją nie wierzę) . Jeśli dziecko wraca do domu w mokrych ubraniach to zgłoszenie tematu do dyrekcji. Miałam takie przejścia z synem. Szybko udało się załatwić by grupka moczących się chadzała do wc zapobiegawczo ale nie z przymusu pojedyncze dziecko. Babciu Droga wiadomo, że dla wnusia uchyliłabyś nieba ale realia takie są że rodzice pracują do 15-16 a często i dłużej. Staraj się nie poruszać tematu popuszczania przy dziecku. One niby swoimi sprawami zajęte ale słuch mają świetny. Dziecko niech nie wpada w kompleks bycia problemem czy też przyczyną do tworzenia waśni między osobami które kocha. 
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline marita03

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2018, 19:37:08 »
Dziękuję za podpowiedź. O tym nie pomyślałam. Natomiast podsunęłam rodzicom pomysł z wyposażeniem dziecka w zegarek i być może ten gadżet spowoduje, że wnuk będzie pilnował wyjść do toalety. Oczywiście licząc na współpracę z nauczycielką. Może syropek też pomoże i kąpiele w macierzance?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2018, 20:47:18 »
Za głębokiej komuny byłam składowana w przedszkolu i pamiętam, że co jakiś czas była ogłaszana oficjalna przerwa na ubikację, a w szczególności przed wyjściem na podwórko i przed obiadem (sik i mycie rąk)
Nie należy obciążać dziecka odpowiedzialnością za zegarek. Zegarek należy zainstalować u przedszkolanek - Jola ma rację.

Pozdrowienia :-)