Autor Wątek: jak wzmocić układ nerwowy  (Przeczytany 5083 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
jak wzmocić układ nerwowy
« dnia: Września 14, 2011, 07:38:29 »
Po raz kolejny na forum pojawiła się B-compleks, to i ja przeczytałam ulotkę na swoim opakowaniu. Tam jest napisane, że wzmacnia układ nerwowy. Czyli, że mamy na niego wpływ , jak na np.żyły?

W związku z faktem , że coraz bardziej nienawidzę schodów , to wpadłam na pomysł, żeby wzmocnić swój system nerwowy. Alelen podała w liku, że konflikt ze schodami to właśnie objaw osłabionych nerwów.

Co byście zaproponowali moi drodzy, proszę o pomoc, bo coś zamęczam Was ostatnio czarnowidztwem. Ratunku!

Adrian Budek

• Gość
Odp: jak wzmocić układ nerwowy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2011, 08:29:21 »
Cytat z ulotki
Zespół witamin z grupy B, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i lipidów. Ich niedobór powoduje stany zapalne skóry i błon śluzowych, zaburzenia czynności układu nerwowego, układu krążenia.

I tak np. jeśli chodzi o układ krwionośny:
Witamina B3 zwana także witaminą PP, nikotynamidem lub niacyną poprawia krążenie krwi w żyłach i tętnicach.
Witamina B6 zwana pirydoksyną zapobiega zakrzepom.
Z kolei witamin B5 zwana kwasem pantenolem, pantotenianem wapnia, kwasem pantotenowym i witamina B1 zwana tiaminą pomagają w gojeniu się ran.
Niedobór witaminy B2 zwanej ryboflawiną powoduje niedokrwistość i przekrwienie błon śluzowych.

Należy również dodać, że wszystkie witaminy grupy B działają wspólnie dlatego należy je brać w zestawie.

A tak na marginesie to nic nie wzmacnia nóg a konkretnie układu krążenia, stawów i mięśni jak codzienny rower. Jazdę na rowerze zalecają rehabilitańci.
Kiedyś miałem bardzo słabe nogi. Nie wyobrażałem sobie wbiegnięcia na 4 piętro w bloku. Teraz potrafię przyjechać do rodziców (ok 10km) bardzo szybkim tempem wziąć następnie rower na bark i wbiec po schodach jak antylopa ;D

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2011, 21:08:56 »
wziąć następnie rower na bark i wbiec po schodach jak antylopa
tak, ten widok działa jak balsam na moje umęczone nerwy. I wcale nie kłamię!

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2011, 22:40:27 »
Może trzeba po prostu odsapnąć i zregenerować się? a o nawodnienie ciała zadbano? Z fizycznego punktu widzenia przewodność jonowa spada z obniżeniem ilości wody w organizmie.
Lawenda, kąpiele w olejkach, panowie Ożarowki i Jaroniewski wzmiankują o wspomaganiu układu nerwowego ziołami w chyba 3 lub 4 miejscach.
A może trochę więcej snu? On regeneruje nerwy najlepiej.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.