Autor Wątek: Czy to niedoczynność?  (Przeczytany 7878 razy)

Offline axel40

• Średnio Pisze
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 05, 2018, 18:31:02 »
Mama też nie :-). Rzeczywiście na wypisie u mamy oznaczenie pO2 stoi jak byk :-). Nie ma się co nakręcać i szukać choróbska,tylko spokojnie czekać na diagnozę lekarzy.

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 05, 2018, 18:33:39 »
Szkoda tylko, że to diagnozowanie tak długo trwa i za każdym razem jest błędne. I samemu trzeba się dopraszać, aby lekarz łaskawie rzucił okiem na wyniki.   :-\

Pierwsza kardiolog u której byłam przestraszyła się ekg, mówiła, że to jakaś niedokrwistość, brak magnezu, potasu, że wygląda jak chroba wieńcowa ale jestem za młoda więc może zatorpwość płucna i zadzwoniła do szpitala żeby przyjęli mnie na badania.
W szpitalu zrobili tomografie tętnic płucnych - nie ma zatoru płuc, wyszedł niski potas i zła gazometria. Kazali zrobić spirometrię.
Drugi kardiolog u którego byłam z ekg, które przestraszyło pierwszą kardiolożkę i z wynikami ze szpitala, zrobił mi echo serca, powiedział, że tylko trochę za szybko bije, że wszystko ok, mam tylko uprawiać sport. Przepisał potas i betablokery.

Wcześniej był laryngolog...
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2018, 18:59:14 wysłana przez Mitra »

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 05, 2018, 19:13:00 »
Jeszcze troszkę o mojej tarczycy. Znalazłam wyniki tarczycy sprzed roku, wtedy czułam się dobrze, robiłam tylko profilaktycznie. Proszę o zwrócenie uwagi na to jak zmienia się tsh a reszta zostaje niemal na tym samym poziomie:

Rok temu:
Tsh 3,6144 norma 0,3500-4,9400
Ft3 2,793
Ft4 0,916

Wrzesień:
Tsh 1,5091
Ft3 2,86
Ft 4 1,01

Październik
Tsh 2,1987
Ft3 2,65
Ft4 0,98

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 07, 2018, 12:16:23 »
Dziś byłam u pulmonologa na spirometrii. Płuca ok, wszystko ok. Diagnoza - refluks. Mam zaczerwienioną śluzówkę i gardło i białe naloty.
Zgadza się - gdy się budzę mój język jest cały pokryty białym nalotem. Ślina bardzo gęsta.
Dostałam tabletki. Nie chcę ich jeść bo obniżają kwas żołądkowy, a jego ma być przecież jeszcze więcej.
Co to? Jestem zagrzybiona, czy to jakieś bakterie z jelita? Helicobacter? Kandydoza?
Jeśli chodzi o ten refluks - nie mam zgagi, często mi się odbija, najczęściej powietrzem. Często przy moich dusznościach występuje odbijanie powietrzem. No i to poczucie gęstej wydzieliny zalegającej w gardle..odchrząkiwanie tej wydzieliny. Oprócz tego żadnego uczucia pieczenia w przełyku.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2018, 15:22:48 wysłana przez Mitra »

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 14, 2018, 14:22:48 »
Jadłam tabletki na refluks cały tydzień, do tego ciągle potas. A dziś w nocy znowu obudziło mnie mocne i bardzo szybkie walenie serca, od razu pojechałam na pogotowie. Pozostałe objawy - drżenie rąk i nóg, okropna suchość w ustach.
Tętno na pogotowiu wynosiło 122. Ciśnienie ok.
Kroplówka z magnezem i potasem. Stwierdzono obniżenie potasu chociaż był w normie: 3,79 przy normie 3,5 - 5,1.

Zalecenie brania potasu i zwiększenia dawki na 3 dni.
Eh...jutro znowu prywatnie kardiolog.

Język biały, temperatura 37 stopni o 1 w nocy i 37 stopni o godz. 7 rano
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2018, 14:31:54 wysłana przez Mitra »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 14, 2018, 14:49:59 »
Nie ma co zgadywać, najpierw pulmonolog.
Następny w kolejce hematolog, jeśli człowiek od płuc niczego nie znajdzie

Pozdrowienia :-)

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 14, 2018, 17:08:02 »
Pulmonolog już był, spirometria ok. Pulmonolog stwierdził refluks - zaczerwienione gardło i śluzówka z białawym nalotem.

Wyniki krwi są ok - dlaczego hematolog?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 14, 2018, 18:10:49 »
Żeby stwierdzić jakim cudem krew jest niedotleniona, jeśli płuca są w porządku. Spirometria to tylko pojemność płuc, ale nie wymiana gazowa. Nie bardzo rozumiem. Chyba powtórka z człowieka od płuc.

Pozdrowienia :-)

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 14, 2018, 18:34:03 »
Pulmonolog rzekł, że gazometria pobierana z palca (tak pobrali mi w szpitalu) się nie liczy. Mierzył mi saturację urządzonkiem na palec i rzekł, że wynosi 98%.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 14, 2018, 18:57:43 »
Takie urządzonko nie jest zbyt dokładne ,ale pozwala na stwierdzenie,że coś jest nie tak z tlenem.Może powinnaś mieć takie coś w domu i kontrolować saturację,szczególnie kiedy ci jest duszno.Najgorszym rozwiązaniem jest chodzenie od drzwi do drzwi.Dobrym rozwiązaniem byłby pobyt w szpitalu.Tam masz szereg badań i specjalistów pod ręką.

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 14, 2018, 19:02:56 »
No tak, tylko, że wszyscy ze szpitala mnie wypisują i nie chcą robić badań. Wczoraj w szpitalu zbadali mi tylko sód i potas, nic więcej.

Bardzo schudłam w ciągu ostatniego miesiąca. Często słyszę burczenie, przelewanie w jelitach. Budzę się z białym językiem i niesmakiem w ustach. I co dziwne - zawsze miałam wzdęty brzuch i zaparcia, wypróżnienia nawet raz na 5-6 dni. Odkąd źle się czuję zaparcia zniknęły, wypróżniam się codziennie lub co drugi dzień. Wzdętego brzucha brak.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2018, 19:35:44 wysłana przez Mitra »

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 01, 2018, 20:53:03 »
Byłam na badaniu aparatem Salvia i pokazał on, że moim głównym problemem jest zalegająca w jamie ustnej, układzie nerwowym i wątrobie - rtęć...  :-X
Oprócz tego badam jeszcze parathormon i wazopresynę.

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 17, 2018, 14:47:58 »
Wazopresyna podwyższona, stąd braki potasu. Czy ktoś wie coś na ten temat ???

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 18, 2019, 15:09:23 »
Wazopresyna podwyższona,

"..Przetwory z pączków brzozowych wykorzystuje się do leczenia skąpomoczu, kamicy moczowej, obrzęków pochodzenia sercowego i krążeniowo-nerkowego, reumatyzmu, artretyzmu (dny), chorób skórnych, zatruć, stanów zapalnych układu moczowego i płciowego, zapalenia piersi. Ponadto w terapii zapalenia przydatków, upławów, zaburzeń hormonalnych (dotyczy: mineralokortykosteroidy, wazopresyna, hormony płciowe)...."

http://www.rozanski.ch/gemmoterapia/preview/pages/p8.htm