Autor Wątek: Czy to niedoczynność?  (Przeczytany 4547 razy)

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Czy to niedoczynność?
« dnia: Październik 26, 2018, 18:21:30 »
Czy znajdą się osoby, które będą potrafiły zweryfikować moje badania tarczycy?
Objawy, które zmusiły mnie do zrobienia badań to ciągłe zmęczenie i osłabienie, szumy i tętno w uszach, momentami mocne bicie serca, nerwowość, wieczorami przed zaśnięciem mój oddech jest płytki i muszę brać głęboki oddech, tak, jakbym wynurzała się z wody, aby zaczerpnąć powietrza.

Kobieta, 32 lata.

Badania z września:
TSH 1,5091 przy normie 0,3500-4,9400
FT3 2,86 przy normie 1,71-3,71
FT4 1,01 przy normie 0,70-1,48
Anty-TPO <1 przy normie 0.00-5,61
Anty-TG 1,21 przy normie 0.00-4,11

Badania wykonane po miesiącu:

Tsh 2,1987 norma 0,3500 - 4, 9400
Ft 3 2,65 norma 1,71-3,71
Ft 4 0,98 norma 0,70-1,48
Antytpo <1 przy normie 0,0-5,61
Antytg 0,99 przy normie 0,0-4,11

Zmierzyłam także poziom D3, jest niski:
D3 25(OH) 29,40 ng/ml

Ferrytyna 37,81 przy normie 4, 63-204,00

Usg tarczycy - tarczyca ok

Zmierzyłam też:
Estradiol 31,00 norma 21-251
Progesteron 0, 20 norma poniżej 0,1 - 0,3
Prolaktyna 290,40 norma 108,78 - 557,13
mierzone w fazie folikularnej i normy do tej właśnie fazy podałam.

Badanie witaminy b12:
435,99 przy normie 189,0-883,0

Żelazo: 130 ug/dl przy normie 50-170.

« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2018, 18:42:19 wysłana przez Mitra »

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2018, 18:52:11 »
Wyniki tarczycy są OK,chyba ,że coś przeoczyłem.Ja wybrałbym się do kardiologa.Ciśnienie kontrolujesz?

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2018, 18:57:55 »
Niestety, nie badam ciśnienia regularnie.
Czy wszystkie hormony są ok?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2018, 19:02:12 wysłana przez Mitra »

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2018, 19:12:24 »
Wiesz,ja tam żadnym autorytetem nie jestem ,ale kilkanaście,albo i więcej walcze z tą tarczycą.Wyniki w normie,więc szukać gdzie indziej trzeba.Ale zmęczenie,duszności i kołatanie serca to objawy do zdiagnozowania przez kardiologa.

edit.No przesadziłem.Przecież tarczycę kontroluję już grubo ponad 20 lat :-) Szybko czas leci.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2018, 19:14:01 wysłana przez axel40 »

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2018, 19:18:00 »
Dziękuję. Pozostał mi więc tylko kardiolog a jeśli nie to psycholog.

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2018, 19:32:28 »
Może warto zbadać poziom minerałów w organizmie.Cynk,potas,magnez,sód itp. Nawet nie muszę pytać o poziom stresu :-),bo któż go w dzisiejszych czasach nie ma.

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2018, 19:33:34 »
Tylko jak zbadać te poziomy? Które badania będą miarodajne?

To już drugi wątek dotyczący stanu mojego zdrowia, ale pierwszy w dziale endokrynologicznym.
Podczas pierwszego wątku otrzymałam informację, że mogę mieć niedoczynność, że główny hormon tarczycy jest zablokowany choć sama tarczyca robi co może.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2018, 20:09:44 wysłana przez Mitra »

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2018, 18:44:57 »
Czy ktoś jeszcze mógłby zerknąć na te wyniki?  :P

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2018, 12:18:48 »
Z badań wynika tyle, że powinno być wszystko ok. D3 spróbuj podnieść ale pamiętaj o obecności tłuszczu w diecie.  anty tpo i tg nie wskazują na stan zapalny.

Pomyśl o żeń szeniu indyjskim żeby podnieść witalność i taką zwykłą ochotę na działanie.
Uzupełnij cynk http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/zincum.htm Często bierze udział w reakcjach enzymatycznych.

Masz dobrą temp ciała? 
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10612
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2018, 12:47:37 »
Herbata z wierzbówki kiprzycy bardzo delikatnie uspokaja, bez zamulania, może po postu dokładaj trochę do zwykłej herbaty?

Jeśli nie widać formalnej przyczyny Twoich kłopotów o których pisałaś przedtem, to spróbuj rzeczywiście jakąś kurację ogólnie wzmacniającą i regulującą. Witaminowe herbatki, na noc coś relaksującego, rano to, co co radzi jolkaj, może Rapacholin do obiadu i zobacz, jak to wszystko pójdzie.

Pozdrowienia :-)

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2018, 13:32:47 »
Dziękuję Wam. Czy myślicie, że może to być niedobór magnezu?

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2770
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2018, 13:52:32 »

Pomyśl o żeń szeniu indyjskim żeby podnieść witalność i taką zwykłą ochotę na działanie.


Jaki to jest indyjski?

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2018, 14:08:31 »
Żeń szeń indyjski to ashwagandha

Offline Mitra

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 81
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 01, 2018, 19:27:37 »
Poszłam na wizytę do kardiologa. Gdy zobaczył moje ekg kazał od razu udać się do szpitala na badania - albo zatorowość płucna albo wypłukany potas i magnez.
Po badaniach w szpitalu okazało się, że mam niski potas. Magnezu nie sprawdzili ale pewnie też. 
Dziękuje axel40! To dzięki Tobie pomyślałam o kardiologu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2018, 19:35:32 wysłana przez Mitra »

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: Czy to niedoczynność?
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 01, 2018, 19:30:36 »
Po badaniach w szpitalu okazało się, że mam niski potas. Magnezu nie sprawdzili ale pewnie też. 

Polecam kąpiele w chlorku magnezu, można też doustnie suplementować, ale sama kąpiel wystarczy. Co do potasu, to kup sobie chlorek potasu czda i zażywaj. Chlorek magnezu wystarczy czysty, albo spożywczy.