Autor Wątek: Wybielanie zębów  (Przeczytany 4049 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Wybielanie zębów
« dnia: Marzec 22, 2015, 15:58:05 »
Stomatolog polecił mi bym raz na jakiś czas użyła węgla drzewnego (drobnego, z kapsułki) do oczyszczenia zebów z nalotu. Wystarcza odrobina na szczoteczkę i kilka minut masowania a zęby wyglądają naprawdę ładnie. Zastanawia mnie bezpieczeństwo tego zabiegu. Niby właściwości trące ale z drugiej strony coś nie sądzę by były one głeboko uszkadzające szkliwo. Kamień nazębny jest również szkodliwy a pomimo 3-krotnego mycia klawiatury , raz w roku mam kamień czyszczony.

Macie doświadczenie związane z takim oczyszczaniem zębów?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: Wybielanie zębów
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2015, 09:39:02 »
Czasem lubię wrócić do czasów, kiedy się miało czarną gębę ;). jakoś nie zauważyłem ujemnych skutków i negatywnego działania. Oczywiście jak zawsze i wszędzie tak i tu wskazany jest zdrowy rozsądek.
Na pociechę napiszę jednak, że są na rynku takie czarne pasty do ząbków, czyli - można :)

http://www.shop-dent.pl/pl/p/Argital-Czarna-pasta-wybielajaca-z-dentie-i-propolisem,-w-100-naturalna-75ml/117?gclid=CjwKEAjw876oBRCYr86w6KGfpkgSJAACIidwDN8_ruoG9RBKTYLjOXMYfHwV5CUQCkiyr4W_sIjYpBoCbrvw_wcB
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2015, 12:01:34 »
ha to jakby potwierdza tezę mojego dentysty  :) Dzięki zulu.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

MitziCaspar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 29, 2015, 20:47:52 »
Glinka zapobiega kamieniowi. Ja myję zęby pastą zrobioną z glinki czerwonej, oleju kokosowego i olejków eterycznych:) Ostatnio dentysta się ucieszył, że nie ma kamienia.

Offline Karmel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2019, 15:23:03 »
Dzień dobry,

W ostatnim czasie, chyba w telewizji publicznej widziałam program, w którym jedna z blogerek przedstawiała różne sposoby na wybielanie zębów. Było tam sporo mowy o „czarnych pastach” i oleju kokosowym. Ja jednak mam wątpliwości, czy tego typu naturalne metody są skuteczne?

Czytałam ostatnio tutaj: https://valleymedicenter.com/pl/jak-wybielic-zeby-paski-wybielajace-to-dobry-sposob/ o alternatywie tzn. paskach wybielających. Wygląda to ciekawie i zdaje się być bezpieczne (nie dochodzi do ścierania). Czy ktoś mógłby powiedzieć czy faktycznie tak jest?

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2021, 18:35:42 »
Dzień dobry, powrócę do tego wątku, bo chciałabym zrobić pastę w oparciu o węgiel drzewny, ale u mnie nie przejdzie żaden olej w buzi... Czym można rozrzedzić węgiel (proszek) w zamian oleju? Do tej pory dodawałam wody, aby powstała papka, którą nakładałam na szczoteczkę. Ale może jest sposób, aby pasta bardziej przypominała pastę, a nie papkę :) Proszę o poradę. Pozdrawiam!

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2021, 19:40:29 »
A nie możesz dodawać po prostu węgla do pasty???  :o

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2021, 10:05:26 »
Hmm, no mogę, ale wolałabym mieć pastę bez żadnych chemicznych wspomagaczy, stąd chęć jej zrobienia :) Tylko ten olej...

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2021, 16:39:36 »
Przyznam, że umyłam zęby węglem zmieszanym z olejem kokosowym tylko raz, pierwszy i ostatni. Więcej tego eksperymentu powtarzać nie zamierzam, więc też i nikomu nie polecam. Później jeszcze czytałam, że węgiel w pastach do zębów podejrzewany jest o właściwości kancerogenne.
Natomiast zauważyłam, że żucie imbiru bardzo korzystnie wpływa na zęby. Zauważyłam, że kiedy go często żuję w ciągu dnia, to osad nazębny praktycznie w ogóle nie powstaje i zęby też wydają mi się bielsze. Aczkolwiek ja nie mam kamienia i nigdy nie miałam. Moje zęby też jakieś specjalnie żółte nie są i nie ma na nich żadnych przebarwień.

Offline sizematters

• Nowy
  • *
    • Strony Internetowe
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2021, 21:52:52 »
ja polecam pasty z cbd