Autor Wątek: Zakwas z buraków  (Przeczytany 2345 razy)

Offline nowika

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
Zakwas z buraków
« dnia: Wrzesień 28, 2018, 16:48:21 »
Witam wszystkich serdecznie :)
To mój pierwszy post więc proszę wybaczyć jeśli piszę w złym miejscu.
Chciałabym, żeby ktoś mi podpowiedział co zrobić żeby zakwas z buraków nie pleśniał...już tracę wiarę że uporam się z tym problemem. W ubiegłym roku próbowałam robić kilka razy, kupowałam też buraki ekologiczne i zawsze na 4 dzień pojawia się taki biały kożuch z bąbelkami, po czym czekam jeszcze jeden dzień, ale jeśli nic się nie poprawia to wylewam  :-[
W tym roku podjęłam od nowa wyzwanie i za pierwszym razem mi wyszedł, a teraz 3 z rzędu ciągle pleśnieje...
W ubiegłym roku myślałam, że jakiś kawałek wypływa i przez to pojawia się pleśń, ale w tym roku dobrze dociskam talerzykiem, dodatkowo 2x dziennie sprawdzam i mieszam.
Zakwas robię w nastepujący sposób :
około 1kg buraków zalewam ostudzoną, przegotowaną wodą [ na 1l dodaję 1 łyżkę soli ] , dodaję kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ząbków czosnku.
Slyszałam taką teorię, że jesli ktoś mieszka w bloku, to w powietrzu jest bardzo dużo pleśni i trzeba dodać całą główkę czosnku, by zakwas się udał...no cóż, próbowałam i też nie wyszło.

Może ktoś coś zaproponuje...bardzo mi zależy żeby w końcu mi wyszedł  :D

Offline Jakub

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 18
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2018, 17:18:54 »
Niezawodny sposób, kup kwas mlekowy( na internecie po litr, chyba też 0.5l, szukaj najtaniej), dodaj parę kropli. To w pewien sposób mimo wszystko ''poskramia'' fermentację, będzie tam więcej bakterii kwasu mlekowego, ale to całkowicie naturalny sposób. Umożliwia to nawet kiszenie bez soli( tylko trzeba dać trochę więcej).
Możesz też spróbować dodać np. z soku z kapusty kiszonej( nawet sklepowej zwykłej), lub z może z łyżkę zakwasu na barszcz, żurek( biedronka). To na pewno pozwoli na dobry start, i stworzy b. niekorzystne środowisko dla grzybów i innych brzydali.
No i jakby co, nie dawaj soli jodowanej. Może tam być trochę jodku potasu, który nie pozwoli bakteriom się rozwinąć tak szybko jak potrzeba.
To tak z mojego doświadczenia, zupełna amatorszczyzna  ;D

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2018, 17:36:00 »
Należy używać jedynie czystej soli kamiennej lub himalajskiej, niechlorowanej wody i zdrowych buraków (uprawiane przemysłowo mogą mieć zbyt dużą zawartość tzw. nawozu, który zablokuje pożyteczne bakterie). Dobrze też zasłonić siateczką pojemnik przed muszkami owocowymi, które zanieczyszczają zakwas lub inne kiszonki (kilka razy popsuły mi nastawy).

Offline nowika

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2018, 18:04:35 »
Dziękuję  :D
Zakwas zawsze zakrywam gazą lub ręcznikiem papierowym, zapomniałam o tym wspomnieć.
Do ostatniego, który też mi spleśniał dodałam łyżkę octu jabłkowego [ mojej roboty ], ale wyprobuję opcję z sokiem z ogórków lub zakwasu na żurek, postaram się też kupić kwas mlekowy.
Do zakwasu używałam soli kłodawskiej, niejodowanej
Jestem zdeterminowana i bardzo chciałabym mieć swój zakwas, niepasteryzowany :)

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2018, 20:01:23 »
A wyparzasz pojemnik w którym robisz zakwas?

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 663
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2018, 20:02:11 »
I nie nastawiaj ani nie dotykaj tego, kiedy masz okres. Brzmi jak zabobon ale ma to nawet jakieś tam naukowe uzasadnienie. Podobno wtedy zmienia się skład potu i ma to jakiś wpływ na proces kiszenia

Offline Moc jest w Tobie!

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1614
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2018, 20:38:51 »
Jestem zdeterminowana i bardzo chciałabym mieć swój zakwas, niepasteryzowany :)

Wiadomo. Jest pyszny! :) Ja robię zakwas także z innych warzyw lub dodaję je do buraków. Polecam.

Brzmi jak zabobon

Pracowałem kiedyś, jako kucharz w bistro i w "te" dni dziewczyny miały zakaz przygotowywania potraw, szczególnie sałatek, bo po kilku godzinach były zepsute.

- - - - - - -

Na marginesie do moderatorów: coś się zmieniło z formatowaniem tekstu na forum, bo trzeba dawać podwójny enter, żeby wstawić odstęp przed nowym akapitem. To niewygodne.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2018, 20:44:17 wysłana przez Moc jest w Tobie! »

Offline nowika

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 29, 2018, 21:17:13 »
bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi..słoik wyparzony, o problematycznych dniach w trakcie okresu nie słyszałam..zapamiętam  :D :D :D

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2018, 22:52:54 »
Jeśli robisz w słoiku to nic nie stoi na przeszkodzie ,aby założyć nakrętkę i pary dziennie pomieszać całym słojem.Potem znów gaza i spokój.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10613
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2018, 12:55:29 »
I nie wrzucaj żadnego chleba, mimo, że w internecie jest mnóstwo rad, ze trzeba z chlebem.

Normalnie mieszanie, czysty pojemnik i brak chleba rozwiązuje sprawę

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2018, 15:45:16 »
I nie wrzucaj żadnego chleba, mimo, że w internecie jest mnóstwo rad, ze trzeba z chlebem.

Zastanawia mnie co taki chleb ma dać? Rozumiem, porządny na zakwasie może jeszcze coś pożytecznego dostarczyć. Natomiast nie oczekiwałbym cudów po sklepowym chlebie na drożdżach.
Poza tym również nie stosuje się u mnie chleba do kiszenia buraków czy czegokolwiek innego, i jest ok.

Offline axel40

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 161
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 01, 2018, 18:14:34 »
Chleb na zakwasie jako starter.Mozna zamiast tego zastosować resztę zakwasu lub wodę z kapusty kiszonej itp.

Offline wzuo

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 328
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 01, 2018, 18:43:02 »
Chleb na zakwasie jako starter.Mozna zamiast tego zastosować resztę zakwasu lub wodę z kapusty kiszonej itp.

Szczerze wątpię, że jakieś bakterie/drożdże przeżyją pieczenie. Co najwyżej jako pożywka dla dzikich drożdży taki chleb może się nadać, ale i tak mam wątpliwości czy to ma sens.

Offline Bogna 56

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 18
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 01, 2018, 19:55:13 »
Moi drodzy, biały nalot to pożyteczne bakterie, jak pojawi sie inny kolor to juz nie. Prawdopodobnie wylewasz bardzo dobry zakwas burakowy. Ale mnie ten kozuch tez  denerwuje, wię od dwóch lat robię dokładnie tak jak ogórki kiszone, i jest zawsze super. Polecam :)

Offline Pajona

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Zakwas z buraków
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 07, 2018, 11:45:59 »
Zgodzę się z tym, ze zakwas z ogórków polepsza proces ale dla mnie no go - smakowo. Nawet 2 łyżki na litr dają mi sok z kiszonych ogórków i nie przechodzi, niestety. Każdy jednak musi sam znaleźć własna sposób. U mnie np. więcej czosnku też by nie przeszł, niestety, to już wolę kapsułkę zprobiotykiem.