A może chmiel:
Chmiel (wg. Achmedowa)
Dla zielarza najcenniejszą częścią chmielu są kwiaty. W medycynie tybetańskiej jeszcze w starożytności chmiel stosowano jako środek przeciw rakowi. Uważano, że rak wyleczony chmielem nie daje nawrotów.
Achmedow: Ja nie jestem tybetańskim lamą ale kwiaty chmielu uważam za najcenniejszy dar boży.
Kwitnienia chmielu należy pilnować, kwitnie on w drugiej połowie lata. W literaturze jest mowa tylko o szyszkach chmielu, podczas gdy lecznicze są też pędy z liśćmi i wszystkie inne części chmielu. Największe zastosowanie w medycynie ludowej mają szyszki chmielu:
- na nerwowe przemęczenie
- nerwice
- bezsenność
-problemy gastryczne
- cysty
-choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
- także jako środek na wzmocnienie układu krwionośnego serca i przy miokardii
- przy bólach głowy, zawrotach, gruźlicy płuc, przy zatrzymaniu płynów, rozstroju jelitowym, grypie, jako środek ogólnego wzmocnienia w postaci kąpieli przy paraliżu, podagrze, reumatyzmie.
Napar z ziela jest także pity podczas przeziębienia, na poprawienie wzroku, przy malarii, opuchliźnie wodnej, także jako środek na aborcję.
Maść z proszku uzyskanego z szyszek (na sadle świńskim w proporcji 1:4) stosowana jest na źle gojące się wrzody, przy urazach jako środek przeciwbólowy, przy bólach reumatycznych, a także przy neuralgii i do leczenia łuszczycy.
O właściwościach chmielu stanowi skład chemiczny tej rośliny.
W chmielu znaleziono około 100 gorzkich składników, głównym jest lupulina. A przecież są w nim składniki nie tylko gorzkie.
Żylaki:
2 stołowe łyżki szyszek zalać 0, 5 l wrzątku- ogrzewać na łaźni wodnej przez 15 minut, odczekać 30-40 minut. Pić po pół szklanki 3xdziennie na pół godziny przed jedzeniem.
Astenia, klimakterium, cysty, pobudzenie płciowe (szczególnie u kobiet).
2 łyżeczki ziela a jeszcze lepiej dojrzałych szyszek zalać 1 szklanka wrzatku , odstawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Pić po 1/3 szklanki 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem.
Alergia
1 stołową łyżkę szyszek zalać szklanką wrzątku, wstawić do wrzącej łaźni wodnej na 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia, przecedzić. Pić po ¼ szklanki 3 x dziennie przed jedzeniem.
Jednocześnie tym odwarem przemywać wysypkę na skórze, jeśli alergia wyszła na wierzch.
Kamienie żółciowe
2 stołowe łyżki szyszek na 1 1/2 szklanki wrzątku odstawić na 3h. Pić po 1 szklance 4 razy dziennie.
Rak żołądka, płuc, wątroby
1 stołową łyżkę niedojrzałych szyszek zalać szklanką wrzątku, na słabym ogniu odparować do 1/3 objętości. Stosować po 1 stołowej łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Rak wątroby i innych lokalizacji
Zalecam zagotować 1 stołową łyżkę kwiatków chmielu zalanych 1 szklanką wrzątku, pogotować minutę, odstawić na 2 godziny, przecedzić stosować po 50-60 ml (poniżej 1/3 szklanki) 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Potem przerwa 1 miesiąc.
A potem stosować odwar korzeni chmielu: 1 łyżeczka od herbaty zmielonych korzeni zalać szklanka wrzątku, gotować na wolnym ogniu 5 minut lub parzyć we wrzącej łażni 30 minut, odstawić na 2 godziny, przecedzić.
Stosować ¼ szklanki 3-4 razy dziennie dodając z pipetki do każdej porcji po 20 kropli wyciągu alkoholowego z kwiatów.
Wszystkie te preparaty są dobrze tolerowane przez chorych i znacznie poprawiają stan chorego.