Autor Wątek: modne suplementy  (Przeczytany 19711 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: modne suplementy
« Odpowiedź #15 dnia: Października 14, 2014, 11:32:06 »
Preparaty probiotyczne są modne a ostatnio popularność zdobywają multi-probiotyki. Rekordzista jakiego znalazłem ma aż 40 rodzajów bakterii probiotycznych

To wszystko dlatego, że żywność jest sterylizowana, czyli w sumie martwa.
W probiotykach mnie najbardziej fascynuje nie ilość gatunków bakterii, ale ich ilość - jak oni policzyli te miliony? Na wagę?
A wystarczyłoby kwaśne mleko od normalnej krowy bez pośrednictwa mleczarni i "żywych kultur bakterii".

W Międzyborowie wiosną opowiadano nam o kolejnym pomyśle eurokratów ku chwale nakładania kolejnego kagańca na wolny rynek, oczywiście dla dobra obywateli. Podobno w tym czy przyszłym roku wchodzi dyrektywa(?) UE stanowiąca, że szczepy bakterii dodawanych do produktów spożywczych muszą być z autoryzowanego źródła. Podobno żadne takie autoryzowane źródło nie jest w Polsce, a przynajmniej nie było w tamtej chwili. Dzięki temu autoryzatorzy zarobią piękną kasę, a autoryzowani dostaną monopol lub w najgorszym wypadku oligopol na całą Unię.
Pewnie nie dotyczy to zwykłego kiszenia ogórków, ale już szczepienia bakteriami kwasu mlekowego tak. Pewnie przemysłowe "jogurty" i inne produkty mleczne ulegną standaryzacji na minus na terenie całej UE.

Pozdrowienia :-)

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 14, 2014, 16:35:05 »
Rozumiem że to pretensje do ustroju i systemu. Bez pieniędzy nie da się funkcjonować.
Pretensje do systemu głównie :)
Powiem Wam taką ciekawostkę. Są takie leki refundowane, za które apteka w hurtowni płaci ponad 100zł, pacjent płaci 30 zł, lub ok. 10 (bo na ryczałt), a NFZ po miesiącu, gdy recepta jest dobrze otaksowana, oddaje aptece pieniądze. Potwierdzam, że bez pieniędzy się nie da.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 19, 2014, 22:19:01 »
Produkty z olejem z kryli widzę, że są standaryzowane na astaksantynę....

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 16, 2014, 23:41:27 »
witam wszystkich po raz pierwszy i mam nadzieje ze nie po raz ostatni, przeczytalam w kilku wczesniejszych postach o boraksie i plynie lugola, mam pytanie czy znajdzie sie ktos  kto osobiscie doswiadczyl zazywanie ktoregos preparatu? , ja zazywam od dwoch miesiecy  kwasu bornego i plynu lugola wodnego roztworu. Obecnie od 2 tygodni mam objawy tzw Herxa , czuje sie fatalnie zmniejszylam dawki i czekam cierpliwie co dalej, dalam sobie czas do konca stycznia i przerwe stosowanie, poki co szukam bratniej duszy  osoby do wsparcia  bo jestem sama z tym doswiadczeniem a  lekarz to  pewnie  wyslalby mnie do psychiatry, pozdrawiam.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 16, 2014, 23:59:10 »
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2120.0

A dopiero co było pisane żeby się nie bawić w samodozowanie tylko wydać na standaryzowany suplement.

Leki które sobie robiłaś to nie psychiatryczne leki żeby odstawiać ze zmniejszaniem dawki. W przypadku przedawkowania i skutków ubocznych należy odstawić natychmiast.

W izbie przyjęć najlepiej powiedzieć że nie wiedziałaś co to i się zatrułaś.

Z domowych metod to węgiel aktywowany w dawkach terapeutycznych ze 3 dni brać, suplementować też magnez i fosfor.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2014, 00:16:29 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 17, 2014, 00:42:17 »
dzieki za porade, taka  rada jest bardzo prosta a ja nie o taka prosze , szukam ludzi ktorzy juz stosowali terapie borem i jodem i pewnie tez sie zle czuli , chcialabym poczytac o ich doswiadczeniach w tej sprawie ale i tak dzieki  pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 17, 2014, 08:23:24 »
ja zazywam od dwoch miesiecy  kwasu bornego i plynu lugola wodnego roztworu. Obecnie od 2 tygodni mam objawy tzw Herxa , czuje sie fatalnie zmniejszylam dawki

Kwas borny jest znaną neurotoksyną, która niejednego wysłała do własnego świata, bez kontaktu z naszym. Szczególnie jest groźna dla małych dzieci. Kiedyś stosowano do dezynfekcji inkubatorów w szpitalach, ale to wycofano, bo udowodniono katastrofalny wpływ na wcześniaki.
2 miesiące na kwasie bornym to jest stanowczo za długo.

A tak na marginesie - co chciałaś osiągnąć?

Pozdrowienia :-)

Klara

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 17, 2014, 12:40:07 »
...szukam ludzi ktorzy juz stosowali terapie borem i jodem i pewnie tez sie zle czuli , chcialabym poczytac o ich doswiadczeniach w tej sprawie
Gdy idzie o płyn Lugola, czyli de facto jod, to nie jest to zabawa dla każdego. To w ogóle nie jest zabawa a bardzo poważna w skutkach, dla zdrowia, sprawa.  W żadnym wypadku nie należy pociągać z gwinta płynu Lugola, nawet po kropelce. W czasie przetwarzania  jodu w organizmie, niezbędny jest selen, a także magnez,  miedź i witaminy z grupy B. Z tego powodu proces uzupełniania niedoborów jodu jodem (płynem Lugola) nie jest prosty i nie jest w pełni bezpieczny. Trzeba znaleźć mądrego endokrynologa, który poprowadzi taką kurację, bo ma wiedzę i doświadczenie w stosowaniu płynu Lugola. Wiem, wiem - konia z rzędem temu, kto znajdzie...

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 17, 2014, 14:49:49 »
Nie wiadomo jak to z tym jodem do końca jest.
Jeden chyba z powodów suplementacji jodem jest wtedy gdy z tarczyca zaczyna byc cos nie tak(niedoczynnosć),ale przeciez nie tylko tarczycy potrzebny jest jod,bardzo wazny jest w zapobieganiu nowotworom piersi,tak podaja rózne publikacje.
Więc jak mozna wykonac badanie na poziom jodu,z tego co sie orientuje-nie sa one wykonywane.
Więc skoro jest on taki potrzebny to jak go w końcu stosować,czy lepiej wogóle go sobie odpuścic?

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 17, 2014, 14:54:15 »
Moje spostrzeżenia nt suplementacji  lugolą u siebie, jest taka,że zaczynaja mi sie regulowac miesiączki,tz z 33 dni na 28-29 i owulacja ładnie nastepuje ok 14 dnia cyklu.Sądzę,że to tylko jod tak zadzałał,bo nic innego nie stosuje,no oprócz selenu,b copmlex i magnezu

Klara

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 17, 2014, 17:11:55 »
Tusiu, napisz mi, jeśli możesz, jak stosujesz ten płyn Lugola: Ile kropli, od jak dawna, czy zauważyłaś inne pozytywne skutki oprócz wyregulowania cyklu?

Klara

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 17, 2014, 17:22:15 »
Nie wiadomo jak to z tym jodem do końca jest.
Jeden chyba z powodów suplementacji jodem jest wtedy gdy z tarczyca zaczyna byc cos nie tak(niedoczynnosć),ale przeciez nie tylko tarczycy potrzebny jest jod,bardzo wazny jest w zapobieganiu nowotworom piersi,tak podaja rózne publikacje.
Więc jak mozna wykonac badanie na poziom jodu,z tego co sie orientuje-nie sa one wykonywane.
Więc skoro jest on taki potrzebny to jak go w końcu stosować,czy lepiej wogóle go sobie odpuścic?

Podobno można badać poziom jodu w organizmie (raczej, czy nie ma nadmiaru) w moczu. Nie wiem czy w Polsce.
Podobno takim wskaźnikiem czy organizm potrzebuje jodu jest smarowanie wewnętrznej części płynem Lugola, ale... czy ten szybki zanik plamy ze skóry nie jest spowodowany utlenieniem? Mówi się, że jod bardzo szybko się ulatnia i jodowanie soli to też jest mit, bo już na etapie produkcji soli jodowanej, jodu jest mało a potem w kuchni należałoby go trzymać w kasie pancernej... :D Wszystko to:  podobno i może... czyli 'czeski film' - nikt nic nie wie a dodatkowo każdy mówi co innego.
Renia, w wątku o Hashi podała adres bloga, gdzie są dość ciekawe, w tej tematyce, artykuły.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2904.msg40102#msg40102
http://www.tarczycahashimoto.pl/blog
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2014, 17:24:50 wysłana przez Klara »

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 17, 2014, 18:28:13 »
Wiem o osobie, która piciem płynu Lugola zniszczyła sobie tarczycę i musiała mieć wyciętą.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 28, 2015, 15:56:46 »
Płaszczoobrosła,możesz cos więcej napisac o tym przypadku,jak długo i w jakich ilosciach stosowała ta osoba ten płyn lugola,czy na własną rękę,czy moze z przepisu lekarza?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 29, 2015, 09:59:49 »
Czy to, o czym napiszę jest akurat modne, okaże się ;)
Grzebanie w necie znowu uniosło mnie w różne strony. Na jednej z nich znalazłem coś rodzimego:

http://www.superflavon.pl/produkt.html#produkt

Składniki ciekawe. Co prawda opisane działanie można przypisać po kolei każdej z pokazanych roślin.
Ciekawi mnie na ile Waszym zdaniem można ocenić skuteczność tej galaretki/dżemiku mając wgląd w pokazane  (na samym dole strony) wyniki badań składu substancji czynnych?
Za cenę jednego słoika można się spodziewać ciekawych rzeczy, ale czy na pewno ?
veritas est adaequatio intellectus et rei