Autor Wątek: modne suplementy  (Przeczytany 19713 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
modne suplementy
« dnia: Września 13, 2011, 09:20:02 »
Nastała moda na astaksynę . Astaksyna, astaxin
http://www.astaxin.pl/faq.html

suplement ten jest bardzo drogi. Przed zakupem warto rozważyć inne możliwości.

Świat roślin jest bardzo bogaty  w antyoksydanty, http://rozanski.li/?p=2395.
Rewelacyjnie sprawdza się witamina C http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=478.0

"sypki" koenzym Q10 jest w  sprzedaży w mazidłach
http://mazidla.com/component/virtuemart/?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=287

Kiedy kupujemy w aptece, warto przemyśleć, czy płacimy za substancję aktywną, czy za balastową, pudełko i  reklamę. Poza tym nigdy nie wiadomo, czy info o zawartości substancji aktywnej jest zgodne z prawdą - przecież nikt tego nie kontroluje.

Nie jestem przeciwniczką drogich produktów . Jednak kiedy kupuję kilo nasion kakaowca za 80zł. , dziki ryż za 50zł. kilo - to mam 100% kupowanego produktu w produkcie.
Kiedy zrobię mazidło z fazy olejowej i substancji czynnych - to mam skondensowany , wartościowy produkt. Nie dodaje do niego 10 litrów wody i emulgatorów, aby uzyskać więcej i więcej, i puszyste, i jedwabiste.  A tak właśnie robią firmy kosmetyczne . I kto za to płaci? Ja już nie.

Sorki za poranne zrzędzenie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: modne suplementy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2011, 09:52:14 »
Poczytałam sobie na angielskiej Wikipedii o zielenicy, z której robią to cudo.

Zielenice te są bardzo popularne w wodach słodkich klimatu umiarkowanego. Najłatwiej je poznać po czerwono-brązowym dnie wyschnietej kałuży - forma przetrwalnikowa, zawierająca astaksynę jest właśnie czerwona. Forma aktywna, zielona - astaksyny prawie nie zawiera. Zielenice te masowo się hoduje jako dodatek do pasz dla hodowli pstrągów i łososi, aby mięso było czerwone. Podobno największym wyzwaniem technologicznym (według producenta dodatków) jest zmielenie przetrwalników tak, aby rozbić ich komórki i uwolnić składniki czynne. Mąka z przetrwalników zawiera około 1,5-3% astaksyny.

Czy to jest rzeczywiście aż tak aktywne, że aż aktywne, jak w tej reklamie? Inez ma rację pisząc, że nie wiadomo ile tam jeszcze jest innych dodatków.

Pozdrowienia :-)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2011, 11:06:12 »
Astaksantyna występuje również w oleju z kryla, który to olej swojego czasu też był bardzo "trendowym" suplementem. Chyba jednak bardziej wartościowym niż te królujące obecnie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2011, 11:27:28 »
takie perełki znajdziemy praktycznie w kazdej gałęzi przemyslu suplementów. zauwazyłemze jak tylko pojawia sie jakas nowośc typu super proszek 1000 to od razu pojawiaja sie w necie artykuły które przypisuja wyleczenie z  1000 najbardziej masowo wystepujących chorób... jak to działa? wszyscy wiedzą:człowiek chory , pełen nadziei  otwiera artykuł czyta że to mu pomoże i wydaje (zwykle) 'marne'  30-40 złotych kuszony obietnicą radykalnej poprawy zdrowia- okropne....

Pozdrawiam- Robert
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2011, 11:34:00 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2011, 13:03:37 »
Ja ufam dwóm suplementom (witaminie C i tranowi). Do tego ostropest zwiększający produkcję glutationu. Połączenie tych składników ma działanie super przeciw utleniające. Do tego polifenole i bioflawonoidy. Według mnie to wystarczy.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2011, 13:17:23 »
U mnie niezbedny jest magnez , potas i b-complex , olej z wiesiołka. Reszta okazjonalnie , dostosowana do potrzeb.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 13, 2011, 13:20:35 »
Przepraszam zapomniałem o b-complex to też suplementuje. Magnez łykam jak w nocy łapią mnie skurcze lub drży powieka.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Września 13, 2011, 13:29:34 »
U mnie magnez z potasem ze wzgledu na treningi. B complex to praktycznie woda dla mnie.... :)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2011, 13:47:44 »
U mnie magnez z potasem ze wzgledu na treningi. B complex to praktycznie woda dla mnie.... :)

A co sądzisz o nasionach słonecznika lub sezamu jako uzupełnienie magnezu?

Od niedzieli zacząłem przygotowania na nowy sezon, na razie odpuszczenie ale ten czas tak szybko płynie, a do tabletek nie jestem przekonany.

« Ostatnia zmiana: Września 13, 2011, 13:53:46 wysłana przez aqarel »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2011, 14:00:54 »
Hej Janusz

Wielki temat prowokujesz. W mojej opinii każde naturalne źródło jest lepsze niż syntetyk tylko ze jałowość pozywienia nie daje czasem pożądanych rezultatów. Ostatnio  w małym sklepie spotkałem  słonecznik z Białorusi i miał on smak prawdziwego słonecznika.... Często po treningach serwuje sobie garśc dyni ,słonecznika , ziarno sezamu  sporadycznie , częściej olej) Jesli masz solidny towar to sądzę ze super. dla zwiększenia mocy zrobiłbym mieszanke np sezamu , słonecznika i dyni co zwiekszyłoby prawdopodobieństwo wystepowania składników...

Pozdrawiam - Robert

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 13, 2011, 18:05:24 »
Mam znajomego - mocno otyły, łamie go w stawach, worki pod oczami jakby główną wygraną w totka tam nosił, wątroba pobolewa i jeden stwórca wie co jeszcze. Przykładowe menu tegoż:
rano małżonka  pędzi po chrupiące białe buły, do tego kiełbasy na grubo, słodka herbata, słodka kawa, trzy fajanki i ciasto z wczoraj (małżonka piecze co i rusz), drugie śniadanie podobne i kolacja również, no może być lekko strawna-wtedy miast kiełbasy wjeżdża żółty ser. O obiedzie nie wspomnę, bo ocieka tłuszczem i panierką. Surówki, sałatki w niedzielę, bo w tygodniu brak czasu.
I do rzeczy: spotkał na swej drodze pośrednika cudownego dżemiku na F. Kupił rzecz jasna cały pakiet, bo mu pomoże. Nie będę wymieniała na co ma pomóc, bo w skrócie na wszystko. No po prostu kończynki odrastają po amputacji  :).
Jak bardzo wartościowy byłby to suplement, to bez zmiany jadłospisu (i trybu życia)-szkoda wydawać pieniądze. Ale o tym sza. Płać, jedz, a jak nie pomaga, to znaczy, że znalazłeś się w grupie statystycznego błędu.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Września 14, 2011, 07:12:43 »
Święte słowa , Krysiu.

Mamy teraz modę na Pandorę - modułowe bransoletki . Podsłuchałam rozmowę- "Jak ja kupię sobie oryginał, to będą wiedzieli, że wydałam minimum 1000zł. . a jak podróbkę , to co? że 50zł.? "

Może niektórym wydaje się , że kosztowny produkt jest ze względu dna swoją cenę bardziej wartościowy? Otóż to nie jest prawda. Jedyny zysk z drogich dżemików to kilka minut satysfakcji , że oto zrobiłem dla siebie coś wartościowego. Minuty te szybko miną, a ta pseudo troska o siebie nie przyniesie zdrowia.

A więc nowy wątek.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 13, 2014, 17:02:14 »
Preparaty probiotyczne są modne a ostatnio popularność zdobywają multi-probiotyki. Rekordzista jakiego znalazłem ma aż 40 rodzajów bakterii probiotycznych

http://www.renewlife.com/ultimate-flora-mega-potent-150-billion.html

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 13, 2014, 23:02:38 »
Modnymi suplementami mogłabym nazwać produkty z Aflofarmu, które są intensywnie reklamowane w tv np. Lokomotiv - zawiera tylko kłącze imbiru. Przed wyjazdem mogę sobie zaparzyć lub zrobić odwar z imbiru, dodać cytryny i miodu - jest smaczniejsze, a efekt taki sam. Jeśli nie mam czasu zrobić odwaru to biorę Avioplant (jak mam) - jest lekiem i to na dodatek tańszym niż suplement diety.
Dalej: magnez na serce, dla mężczyzn, na stres, na pamięć itp.
Jeszcze dalej: preparaty z kasztanowcem (kasztanowca z miłorzębem już rozumiem, bo nie każdy ma do niego dostęp), z ekstraktem z tajemniczego Vitis vinifera (tak jakby nie mogli napisać, że to z winogron). Heparynę rozumiem - no kto trzymałby w domu pijawki.
Dalej, dalej: Omega-3 nazywana tranem. Najgorszy jest rekin - ten olej musiał być kilkadziesiąt razy filtrowany z tych zanieczyszczeń. Prawdziwy tran - z dorsza - powoli przechodzi do lamusa na rzecz oleju z rekina czy z kryla.

Wniosek? Buisness is buisness, a pacjenci to kasa.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 14, 2014, 09:29:14 »
Wniosek? Buisness is buisness, a pacjenci to kasa.

Rozumiem że to pretensje do ustroju i systemu. Bez pieniędzy nie da się funkcjonować. Jak wchodzisz do gabinetu to też oczekujesz takich "luksusów" jak światło czy ogrzewanie, oczekujesz kompetencji, leków wytwarzanych w odpowiednich warunkach i z zachowaniem higieny. Na to wszystko potrzeba pieniędzy.
Inna sprawa czy finansuje to wszystko budżet państwa czy jest to usługa prywatna.

Państwo niestety finansuje mniej jak więcej, a ludzie muszą znajdować pieniądze na leczenie których nie mają. Mam nadzieję że ten system chien i złodzieji runie bezpowrotnie na rzecz kolektywnego.