@zielarz polski - i maceraty olejowe z imbiru nie są drażniące i nie będą powodować pieczenia? Imbir jest znany jako środek przeciwzapalny (także rozgrzewający i antybakteryjny), ale nie na stany zapalne skóry. Możesz podać jakieś źródło, gdzie imbir miałby być wykorzystany do łagodzenia stanu zapalnego podrażnionej skóry? I nie chodzi o zakażenie czy trądzik, tylko o sam stan zapalny. Pisałam w pierwszym poście, że chodzi o działanie stricte przeciwzapalne. Nigdy, przenigdy nie miałam infekcji bakteryjnej na skórze z egzemą. A co z pieprzem? Też byś polecił na stan zapalny skóry? Bo dla mnie to wyglądało, jakby kuneg nie zwróciła uwagi na dział i po prostu wymieniła zioła przeciwzapalne, niekoniecznie stosowane w kosmetyce, a teraz zamiast się do tego przyznać, to nadal forsuje swoje zdanie :/ No ale może się mylę... Jakby nie było, nie zamierzam "posypywać ran" pieprzem
@kuneg - napisałam w dziale o kosmetykach. Kosmetyki służą do pielęgnacji skóry, więc chyba oczywistym jest, że chodziło o stan zapalny skóry, a nie np. stawów. Nie mam żadnego zakażenia bakteryjnego, tylko i wyłącznie stan zapalny. Gdyby było inaczej, to przecież bym napisała, ale podkreśliłam, że chodzi o działanie stricte przeciwzapalne, a skoro tak, to nie może to być np. trądzik, który jest m.in. wynikiem działalności bakterii. Nie trzeba być do tego jasnowidzem, wystarczy logicznie pomyśleć
I nadal nie mam zamiaru stosować octu, pieprzu ani innych substancji drażniących, bo wiem, że to by tylko pogorszyło ten stan, nie mówiąc już o tym, jakby to piekło i szczypało. U mnie każdy kontakt z kwasami, np. przy obieraniu owoców, powoduje pogorszenie. Kiedyś na coś innego próbowałam stosować ocet jabłkowy, to właśnie od niego pojawiła się egzema. Natomiast surowce mocno rozcieńczone po prostu nie zadziałają albo zadziałają po bardzo długim czasie regularnego stosowania, a ja szukam silnych środków. Poza tym przecież wcale nie musisz odpisywać na moje posty
@Basia - w sprzedaży jest olej/olejek z uczepu trójlistkowego. Jest sens kupować, czy jednak to musi być w formie naparu?