Autor Wątek: Siemie na porost i kondycję włosów  (Przeczytany 6116 razy)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Siemie na porost i kondycję włosów
« dnia: Kwiecień 04, 2017, 08:50:05 »
Mielić czy nie mielić? Oto jest pytanie. :D :D :D

Jak w temacie. Chcę zacząć pić glutka z siemienia i zastanawiam się jaka forma podania ma więcej sensu dla mojego celu.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Siemie na porost i kondycję włosów
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2017, 09:40:29 »
Zmielone.
Przed zmieleniem wykonaj prażenie na patelni.
Ewentualnie pij olej lniany - działa w tej kwestii na ludzi i psy. :)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2017, 23:30:42 »
Zmielone.

A nie wystarczy zmielonych nasion zalać wrząca wodą ? na pewno jest to wygodniejsze jak prażenie.

Aktualnie sobie popijam taki mix - 1 łyżka zmielonych nasion lnu + 1 łyżka zmielonych nasion wiesiołka zalewam wrzątkiem i pije jak wystygnie :P
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2017, 07:49:48 »
Zmielone.
Ewentualnie pij olej lniany - działa w tej kwestii na ludzi i psy. :)

Ciekawi mnie do czego ma służyć prażenie ziarenek lnu ? Powiem szczerze pierwszy raz słyszę o tym.
Kontent będę, jeżeli znajdziesz chwilkę by napisać coś w temacie.

Pozdrawiam :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2017, 08:24:12 »
Moja Babcia zawsze zalecała prażenie i tak się już przyzwyczaiłem to tej formy obróbki termicznej, że zawsze je zalecam.
Można sparzyć wrzątkiem, jak najbardziej, jeśli ktoś mili i zalewa wrzątkiem też może być.

A wszystko zostało dobrze opisane przez Doktora tutaj, więc nie będę powielał:
http://rozanski.li/1005/nitrylozydy-siemienia-lnianego-i-jeszcze-pare-faktw-o-lnie-semen-lini/

"Szwajcarscy autorzy ostrzegają przed spożywaniem mielonych, nie poddanych obróbce termicznej nasion z uwagi na owe nitrylozydy. Jednogłośnie twierdzą, że nie wolno doprowadzić do spożycia w ciągu dnia nasion uszkodzonych na zimno, tak aby mogły wyzwolić 1 mg cyjanowodoru na każdy kg masy ciała, bowiem to grozi zatruciem, a nawet zgonem. Jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i osób starszych. Nie dotyczy to nasion prażonych, (wytłuszczenie moje) parzonych, gotowanych, pieczonych, które już nie zawierają nitrylozydów. W medycynie sądowej znane są przypadki zatrucia dzieci, a nawet dorosłych, które spożyły rozgniecione pestki różnych owoców. Te przypadki zatruć są przytaczane w specjalistycznych książkach od lat przedwojennych. Także w niemal każdym podręczniku toksykologii są te przypadki omawiane."

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2017, 16:13:48 »
Ja zjadam siemię lniane całe, ziarenka bez mielenia, z bananem, kiedyś jadłem mielone ale nie smakowały mi gdyż odczuwałem smak goryczki w ustach, teraz też robię musli z siemieniem lnianym (płatki górskie owsiane, pestki dyni, nasiona chia, sezamu, rodzynki, śliwki suszone, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, i nasiona lnu oczywiście całe, polewam to szklanką wody z rozpuszczonym w niej miodkiem nawłociowym)[ wtedy jest odrobine słodsze i ma w sobie same naturalne składniki] kroję do tego banana oraz posypuje jagodami goi, bardzo pyszne i zdrowe jedzenie) oczywiście całość zapiekam w piekarniku do około pół godziny w 200 stopniach albo 180 w zalezności od piekarnika, czekam aż się lekko zarumieni i gotowe, pozdrawiam:)

Offline dzoana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 28, 2017, 17:46:00 »
witam:) mam suche, łamliwe włosy, moja spamerka poleciła mi mycie włosów w wywarze z pokrzywy. szczerze mówiąc nigdy o czymś takim nie słyszałam. jakie są wasze opinie? a może polecicie mi coś lepszego?
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2017, 20:55:24 wysłana przez Basia »

Offline morana

• Nowy
  • *
  • Lettre à mon âme malade
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2017, 19:53:32 »
witam:) mam suche, łamliwe włosy, moja spamerka poleciła mi mycie włosów w wywarze z pokrzywy. szczerze mówiąc nigdy o czymś takim nie słyszałam. jakie są wasze opinie? a może polecicie mi coś lepszego?

Na suche, lamliwe wlosy polecam wywar ktory nawilza i zarazem wzmacnia - siemie lniane, pokrzywa, skrzyp polny zagotowac, przecedzic, umyte wlosy wyplukac w wywarze, potem zmyc, albo nie, jak komu pasuje. Polecam tez stosowanie oleju kokosowego 1-2 razy w tygodniu, lekko rozpuszczony olej nalozyc na wlosy, przykryc folia i recznikiem, pozostawic na cala noc, rano dokladnie zmyc szamponem. Mozna tez zastosowac maseczke z avokado, miodu i zoltka jaja kurzego.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2017, 20:55:55 wysłana przez Basia »

Offline basia909

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 19, 2018, 11:41:37 »
poleacie jakie szampony eko ? suche wlosy zniszczone

Offline danutka291

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2018, 09:45:02 »
miele of tygodnia, dam znac za jakis miesiac - dwa czy mielic czy nie ;)

Offline Heleen

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 14, 2018, 09:10:21 »
Ale wystarczy pić zmielone siemię i poprawi to kondycję włosów? Czy trzeba też nakładać jakieś maski itd? :)

Offline johanna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2018, 11:48:53 »
Maseczka z siemienia lnianego jest bardzo dobra, działa na zasadzie laminowania włosów, jednak nie każde włosy to akceptują. A siemię lniane jest same w sobie bardzo zdrowe. Ja słyszałam, ze picie drożdży bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów. :)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 11, 2018, 03:47:43 »
Cytat: dr Różański
Jeżeli więc zalejemy nasiona zmielone letnią lub chłodną wodą – reakcja zachodzi już w czasie maceracji z uwolnieniem cyjanowodoru
A jak zaleję całe nasiona zimną wodą, a po np. dwóch godzinach zagotuję, to co wtedy? Przyznam, że do tej pory tak właśnie postępowałam, bo nie miałam pojęcia o tym cyjanowodorze w nasionach lnu, a wydawało mi się, że w ten sposób len wydzieli więcej śluzu (czy co to tam w nim jest takie glutowate ;)). I teraz zgłupiałam.
I ciekawe czy jest jakaś różnica pod tym względem pomiędzy zwykłym siemieniem a złotym (budwigowym). Ktoś coś wie?