Autor Wątek: Pęcherz neurogenny - obniżenie ciśnienia w pęcherzu / Priapizm -bolesne wzwody  (Przeczytany 2115 razy)

Offline Martaa

• Nowy
  • *
Witam,

Mój syn ma 13 miesięcy, urodził się z rozszczepem kosci krzyżowej w konsekwencji ma pęcherz neurogenny.
Aktualnie przyjmuje lek CARDULA (Skład: metanosulfonian doksazosyny) na obniżenie ciśnienia w pęcherzu, przez co zwieracz mu się rozluźnia przy sikaniu, ma to zapobiec zaleganiom moczu oraz ochronie nerek przed refluksem. Niestety lek obniża ciśnienie krwi w całym organizmie.

Czy są zioła które wpływają na obniżenie ciśnienia w pęcherzu ?
Czy możecie polecić zioła, które wpływają korzystnie na rozwój układu nerwowego dla tak małego dziecka?

Syn ma inne dolegliwości neurogenne od rdzenia kręgowego( gdyż ma zakotowiczenie rdzenia) m.in bolesne nocne wzwody, które wybudzają go z płaczem kiedy śpi. Każda noc to koszmar. Czy możecie mi jakoś pomóc ?

Byłabym wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Marta

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Biedne dziecko...

A co na to endokrynolog? Przynajmniej niech się wypowie. Możnaby próbować liście chmielu (obniża popęd), ale u takiego dziecka bym przynajmniej zapytała fachowca, czy nie namiesza zbytnio w hormonach.

Jeśli trzeba uzyskać rozkurcz mięśni, to bym spróbowała najpierw zwykłą  No-Spę lub może lekarz ma jakiś inny pomysł?

Stosujcie kąpiele w wywarze z siana lub słomy owsianej i skrzypem (3 garście) z garścią tymianu lub majeranku lub uczepu na noc na 2 litry wody, zagotować pod przykryciem, zostawić na 15-20 min, odcedzić do wany, a fusy można zastosować na ciepły okład po kąpieli na chory kręgosłup (10-15min) - przynajmniej spróbuj i zobacz skutek. Kąpiel niech będzie ciepła, nie gorąca przez 10-15min. Kaczuszka lub piłeczka umili czas w wannie ;-)

Jak pracować z dzieckiem? Niech się bawi, jak może i lubi, jeśli nie odstaje zbytnio od rówieśników. Trzeba uważać, by nie powstały przykurcze i związane z nimi nerwobóle, dlatego kąpiele ziołowe. Chłopak się rozwija, może to się naprostuje?

Pozdrowienia :-)

Offline Martaa

• Nowy
  • *
Dzięki Basiu za odpowiedź.
Gdzie mogę dostać liscie chmielu ? zazwyczaj są tylko szyszki do kupienia w sklepach.

Czy znacie jakiegoś lekarza pediatrę fitoterapeutę z Warszawy ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Liście chmielu trzeba zebrać samodzielnie, one nie są w sprzedazy, bo mało kto z nich korzysta.
Chmiel rośnie prawie wszędzie, wspina się na gałęzie innych drzew.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Można też spróbować nawłoć - teraz wszedzie kwitnie, a w razie czego można kupić.
Podobnie działa przymiotno białe, ale raczej nie ma go w sprzedaży.
Teoretycznie też powinny rozkurczać drogi moczowe.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Rozkurcz w układzie moczowym daje kombinacja nalewkowa piżmaczek, zagorzałek, jasnota purpurowa. U dorosłego z patologiczną zbiórką moczu miedzy powłokami pęcherza pomogło i rozkurczyło pęcherz. Ale ciężko powiedzieć jak to u dziecka, raczej się nie nadaje, ja nie polecam, bo u dzieci zawsze strach dawać tak silne niesprawdzone w pediatrii rzeczy. Może inny miorelaksant w kropelkach na alkoholu np. sama jasnota purpurowa, mierznica czarna, melisa ale tu by musiał ktoś kto się fitopediatrią zajmuje zaopiniować, ja się na dzieciach nie znam więc to tylko przemyślenia.

Dawniej przy nasieniotoku (ten mógł być zapewne i na tle niekontrolowanych wzwodów (?)) medycyna ludowa polecała odwar z torebek nasiennych szczawiku zajęczego. Teraz jest do zbioru na każdym kroku - to roślinka pospolita, można wprowadzić ziele razem z tymi torebkami nasiennymi do potraw. To jest lekko kwaskowe, smaczne zioło spożywcze. Jednocześnie szczawik jest cenny w stanach zapalnych nerek, jedynie jeśli są kamienie szczawianowe trzeba uważać. Zdaję się, że nie ma przeciwwskazania żeby dołożyć do diety dziecka, jak się mylę to mnie poprawcie. Tu jest opis naszego Doktora: http://rozanski.li/1707/szczawik-zajeczy-oxalis-acetosella-l-jako-srodek-leczniczy-i-pokarm/

Odnośnie chmielu, zanim się wypowie lekarz (to dobry pomysł) może poduszkę chmielową (jasiek/poduszka wypełniony szyszkami chmielu) wprowadzić? To brzmi jak legenda, ale podobno działa, niedługo będą szyszki do samodzielnego zbioru.

Klasycznymi środkami przeciw uporczywym wzwodom były kiedyś lupulina (gruczołki chmielu) i brom. Te jednak odpadają ze względu na wiek dziecka. Innym środkiem był mieszanka porostu islandzkiego i eliksiru Hallera. Eliksir Hallera wyszedł dawno z użytku, ale porost można próbować zwłaszcza ze Doktor podał dawki dziecięce (i tak bym to skonsultował z lekarze prowadzącym, albo co najmniej apteką pod kątem interakcji innymi lekami): http://rozanski.li/444/cetraria-islandica-porost-islandzki-iceland-moos/

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
Przeczytałam poprzednie wpisy i ... zaraz chwilę potem natknęłam się na artykulik o leczeniu urazów rdzenia za pomocą stymulacji magnetycznej. To dotyczy urazów  mężczyzn, ale może warto trzymać rękę na pulsie i śledzić prace nad tą terapią.
http://kopalniawiedzy.pl/stymulacja-magnetyczna-uraz-rdzenia-kontrola-pecherz-Daniel-Lu,28683

Pozdrawiam ...

Offline Martaa

• Nowy
  • *
Dziękuje wszystkim za odpowiedz. Poduszę chmielową na pewno wprowadzę:)

Dziękuje Grażyno za ten artykuł, to dla mnie nadzieja, bo lekarz urolog każe mi moje dziecko cewnikować  6 razy dziennie, ma za duże zalegania moczu w pęcherzu i leki nie działają na niego :(

Młody będzie mieć operację odkotwiczenia rdzenia kręgowego, więc może coś się poprawi. Wszystko w rękach Boga i dobrych lekarzy...