Autor Wątek: Brodawki łojotokowe - jak usunąć?  (Przeczytany 17058 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Brodawki łojotokowe - jak usunąć?
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 02, 2019, 15:18:27 »
@nevergiveup - Już tutaj dodawałam fotkę znalezioną w Google, na której wygląda to prawie tak samo (przynajmniej miejscami): https://i.imgur.com/JuTN0Uj.png. Przy czym zagęszczenie tych plamek jest różne w różnych miejscach, np. na środku brzucha - wokół pępka, jest ich dość mało. Skupiają się głównie na wysokości talii i tak bardziej po bokach oraz w miejscu gdzie jest żołądek. Są też na biodrach, ale tam już w dość umiarkowanej ilości. Nie wiem czy uda się telefonem zrobić zdjęcie na tyle dobrej jakości, aby zobaczyć fakturę. Raczej wątpię, a nie mam jakiegoś super aparatu :( Opisałam już bardzo dokładnie jak to wygląda. Patrząc pod odpowiednim kątem widać, że te plamki są szorstkie, a nie takie gładkie jak zdrowa skóra i są jakby na powierzchni skóry, jakby były na nią naklejone. Można je wyczuć przejeżdżając palcami po skórze

@Darshan - no ale to nie są same przebarwienia. Gdyby to były tylko przebarwienia, to bym się nimi nie przejmowała. Zresztą normalnie nie mam za bardzo przebarwień, poza dwoma dużymi plamami czy raczej łatkami właśnie po bokach, na wysokości talii, ale te mam od urodzenia. A problemy z egzemą też mam od najmłodszych lat, odkąd sięgam pamięcią, jeszcze zanim poszłam do przedszkola, to już ją miałam.
Przebarwienia same w sobie mi nie przeszkadzają, o ile nie są na twarzy, ale przeszkadza mi, że to jest jakby na powierzchni skóry i jest szorstkie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2019, 15:25:16 wysłana przez qwerta »

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 02, 2019, 19:25:16 »
Ja na egzemy stosowalem oleje roślinne ok piętnastu. Czarnuszka, wiesiołkowy, z bzu czarnego, z ogorecznika, z pachnotki i nic. Dopiero porządne chłopskie lewatywy z kawy parzonej 20 minut plus odrobina soli i mocznika dały jakieś widoczne efekty. Oczywiście na chwilę bo to działanie doraźne na skutki.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 02, 2019, 19:31:11 »
@nevergiveup - o egzemie założyłam już dawno osobny temat: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=6734.msg83733#msg83733, w którym napisałam, co mi pomogło.
Nie mam problemow z zaparciami, więc nie wiem po co mi lewatywy

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 02, 2019, 19:38:00 »
Qwerta. Na Twoim miejscu użyłbym: koffeina w proszku 2%  z wodą plus niacynamid 1% plus kwas acetylosalicylowy 1% plus odrobinę gliceryna. Psikac 5x dziennie, wycierac żeby samoczynnie nie wysychało. Do tego olej MCT z oleju kokosowego plus troszkę Q10 i smarować kilka razy dziennie.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 02, 2019, 19:45:53 »
@nevergiveup - hmm ciekawy zestaw, w sumie mogę wypróbować, tylko muszę się zaopatrzyć te składniki :)

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 02, 2019, 20:06:45 »
Qwerta tylko musisz znaleźć czyste substancje bez dodatków. Taki MCT z palmowego jest tani ale z kokosowego oleju już musisz sięgnąć głębiej do kieszeni. Q10 kosztuje z 90 zł za 20g czysty bez dodatków. Kofeina i niacynamid oraz kwas acetylosalicylowe to czapka drobnych Chociaż aspirynke trzeba rozpuścić w jakimś alkoholu. Rozpatrz czy gliceryna Cie nie drażni. Kombinuj może kilka kropel spirytusu.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 02, 2019, 20:09:02 »
Taki MCT z palmowego jest tani ale z kokosowego oleju już musisz sięgnąć głębiej do kieszeni. Q10 kosztuje z 90 zł za 20g czysty bez dodatków.

Można wiedzieć czym różni się MCT z oleju palmowego od kokosowego? Skąd kupujesz Q10 dobrej jakości? W tabletkach to niestety zbyt drogi interes.

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 02, 2019, 20:12:06 »
MCT z palmowego ma niejasne proporcje kwasów tłuszczowych. Ten z kokosowego ma ok. 50 % kwasu kaprylowego i 20 % kapronowego. Moim zdaniem w mniejszym stopniu powodują gromadzenie się estrogenów w komórkach tucznych przez co zmniejszają stan zapalny. Q10 czysty jest na stronie podkowaliny.eu

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 02, 2019, 20:23:08 »
Qwerta a jak Ty się odżywiasz? może kość niezgody leży w tej materii?
Ja tam zawsze powtarzam, że na diecie się nie znam, ale może ktoś z obecnych coś interesującego dorzuci i doradzi. Z powietrza Ci się nie wzięło to, chyba, że w Czarnobylu mieszkałaś.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 02, 2019, 21:04:04 »
@nevergiveup - może nie w Czarnobylu, ale niestety w bardzo zanieczyszczonym regionie, w dużym mieście. Odżywiam się w miarę zdrowo, ale też na wiele produktów mam uczulenie i niestety, z niektórych nie potrafię zrezygnować. Jestem uczulona m.in. na pszenicę, mleko, jajka, soję, bób, drożdże. O ile z pszenicy zrezygnowałam bez trudu, to bez mleka i serów nie potrafię się obejść. Na jajka też czasami sobie pozwolę :(
Ogólnie jem dużo warzyw i owoców, nie jadam wędlin, wieprzowiny, konserw ani produktów mącznych. Jedynie czasami chleb żytni razowy na zakwasie albo nachosy kukurydziane. Nie używam cukru, staram się unikać słodyczy, ale czasami sobie na jakiś mały batonik pozwolę.

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 02, 2019, 21:11:40 »
No to ten batonik to rzeczywiście zbrodnia ; ) (żarcik).
Qwerta powiedz co Ci jeszcze dolega poza tymi brodawkami łojotokowymi oraz czy dorzucasz gdzieś w diecie olej lniany, czasem rzepakowy albo oliwę z oliwek??

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 02, 2019, 23:31:48 »
Ogólnie to dolega mi coś w stylu fibromialgii, ale w sumie ciężko stwierdzić, co to jest.
Kiedyś używałam najczęściej oliwy z oliwek, ale już od jakiegoś czasu używam głównie olej lniany, a teraz kupiłam konopny. Miałam też rydzowy. Jem dużo sałatek i surówek, więc dodaję do nich ten olej i nasiona czarnuszki, bo bardzo je lubię. Latem często piłam sok z nasionami chia, bo też lubię, ale teraz zimą to jednak wolę ciepłe napoje

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 09, 2022, 21:06:24 »
qwerta, ciekawam czy coś zdziałałaś w temacie.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 10, 2022, 07:08:08 »
@anavilma - niestety nie, a ponieważ mam inne, poważniejsze problemy zdrowotne, to przestałam się zajmować tymi brodawkami. Na szczęście ich nie przybywa ani nie stają się bardziej widoczne
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2022, 07:21:32 wysłana przez qwerta »

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 10, 2022, 09:09:10 »
No to niestety podobnie.  ::)
Życzę Ci dużo zdrowia!