Autor Wątek: farbowanie włosów po chemioterapii  (Przeczytany 6623 razy)

Offline otak

• Nowy
  • *
farbowanie włosów po chemioterapii
« dnia: Sierpnia 03, 2018, 19:35:16 »
hej, wyczytałam wątek o roślinnych farbach do włosów, chciałam natomiast zapytać, czy ktoś ma doświadczenie fryzjersko-onkologiczne ;) po chemii moja siostra straciła włosy, teraz zaczęły odrastać. zgoliłyśmy pierwszych kilka cm, bo były jak futerko, te, co rosną teraz, są już silniejsze. kolorystycznie natomiast różnią się od normalnych, także w tym, że większość jest ciemny blond, a część, w postaci łatek nierównomiernie rozłożonych na głowie, jest zupełnie biała. po pierwsze, czy bezpieczne jest używanie henny? w necie czytałam różne głosy. po drugie, czym wyrównać kolor? najpierw wszystko rozjaśnić, a potem nałożyć hennę? bo do chemicznych farb nie chciałybyśmy wracać :/

Offline slav

• Więcej Pisze
Odp: farbowanie włosów po chemioterapii
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2018, 13:58:46 »
Wydaje mi się, że nie da się nie-chemicznie porządnie rozjaśnić włosów, chyba tylko utlenianie to robi.

Poczytaj może o dwustopinowym farbowaniu siwych włosów farbami Khadi. Ja się na siwych bardzo nie znam, bo mam ich tylko trochę w standardowej formie i robię tylko jeden etap. Farbuje na brąz tymi farbami i te siwe są jaśniejsze, co daje ładny efekt. W przypadku placków jest pewnie nieco gorzej.

Co do samego bezpieczeństwa henny to nie mam zupełnie pojęcia.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: farbowanie włosów po chemioterapii
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2018, 07:05:06 »
Z tego co wiem, sama henna jest bezpieczna, ale trzeba czytać składy tzw. farb ziołowych, bo te już niekoniecznie są. Bardzo często jest napisane "farba ziołowa" a w składzie są różne chemiczne paskudztwa. Khadi niestety nie są farbami najlepszej jakości. Lepiej kupić czyste zioła i samemu sporządzać mieszanki.
 Zioła nie rozjaśniają włosów, co najwyżej mogą minimalnie rozjaśnić je optycznie, nadać złotych refleksów. Natomiast bardzo wzmacniają i pogrubiają włosy (zwłaszcza henna).
Naturalnie można rozjaśnić włosy sokiem jabłkowym (nie octem!) ale każde rozjaśnianie, nawet takie naturalne, osłabia i niszczy włosy. No i sok jabłkowy też nie rozjaśni tak mocno jak rozjaśniacze chemiczne.
 Co do ziół farbujących włosy masz do wyboru:
• henna - najbardziej trwała, najmocniej pogrubia włosy po kilku farbowaniach, gdyż wbudowuje się w strukturę włosa. Daje kolor rudy lub rudoczerwony a po wielokrotnym farbowaniu może się nabudować do kasztanowego
• katam - farbuje na czarno, na białych włosach wyjdzie ciemnoniebieski, więc wymaga zmieszania z henną lub innymi ziołami aby uzyskać brąz lub blond
• indygo - farbuje na czarno, siwe i rozjaśniane zafarbuje na zgniłą zieleń, farbowane chemicznie też mogą wyjść zielonkawe, więc trzeba z nim uważać. Włosów farbowanych indygo (nawet w mieszance z innymi ziołami) nie należy rozjaśniać, bo także wyjdą zielone. Nie zaleca się również indygo do włosów farbowanych chemicznie ani nie należy stosować farb chemicznych na włosy zafarbowane indygo
• cassia - lekko pogrubia, nadaje złocistych refleksów, nazywana bezbarwną henną, gdyż praktycznie nie farbuje ciemniejszych włosów, a jasnym zmienia tylko odcień na cieplejszy
• senes - działa podobnie jak cassia
• rubia - farbuje na czerwono, używa się jej głównie do zmiany odcienia w mieszankach z innymi ziołami
Są jeszcze inne zioła (rumianek, hibiskus), których dodaje się do mieszanek, aby nieco zmienić ich odcień. Zioła miesza się też z różnymi sokami owocowymi, które również mają pewien wpływ na ostateczny efekt

Generalnie polecam blog: http://henna-miksologia.blogspot.com/ - to najbardziej rzetelne źródło wiedzy o naturalnym farbowaniu za pomocą ziół. Jest tam też sporo o wzmacnianiu i pielęgnacji włosów. Są też informacje o jakości henny i innych ziół różnych producentów.
Jeśli korzystasz z Facebooka, to polecam grupę: "Henna na włosy. Miksologia". Jest tam mnóstwo osób ze sporym doświadczeniem w farbowaniu henną i innymi ziołami.
I kanał YT dziewczyny, która od dawna farbuje tylko henną: https://www.youtube.com/channel/UC9d_YMBa-jGetCazqGUAQhQ - można zobaczyć, jakie ma wspaniałe włosy
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 11:25:42 wysłana przez qwerta »