Autor Wątek: Czy czyściec leśny można stosować przy karmieniu piersią?  (Przeczytany 2504 razy)

Offline Karolin

• Nowy
  • *
Proszę o informację czy czyściec leśny można stosować podczas karmienia piersią i czy będzie dobrym zamiennikiem zamiast hakorośli - jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czy czyściec leśny można stosować przy karmieniu piersią?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2018, 22:23:04 »
Czyściec leśny w odróżnieniu od hakorośli jest rośliną jadalną, czyli powinien być zdecydowanie nie bsrdziej szkodliwy, niż inne warzywa.

Zupełnie inna sprawa to pytanie, dlaczego chcesz go zastosować?

Pozdrowienia :-)

Offline Karolin

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2018, 16:37:54 »
Dziękuję za odpowiedź,
zastosowanie w celu -bójczym.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 24, 2018, 23:34:16 »
Hmm... a co chcesz ubić? To jest raczej przeciwzapalne.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 25, 2018, 09:47:37 »
To samo miałem napisać. Czyściec to raczej przeciwzapalny jest. Może napis z co się dzieje, to doradzimy, zamiast stosować zioła "na oko".
Szczególnie jeśli karmisz.

Offline Karolin

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 02, 2018, 14:07:04 »
Swój przypadek opisałam tutaj:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=6709.0

Po wizycie u lekarza, który zajmuje się także ziołami - stwierdził, że nie widzi raczej nic neurologicznego. Zalecił brać Pau D'Arco (La Pacho) 3x2 tabletki (3g dziennie) - zastanawiałam się czy to przy karmieniu piersią jest ok (ważę 55 kg). Czy możecie się do tego odnieść?

Wcześniej nie napisałam, że 2 dni przed tym, jak zaczął się ból głowy, skoczyłam na spadochronie.
Lekarz powiedział o tym, że dostałam prawdopodobnie przekrwienia wątroby, biorąc też pod uwagę słabo gojące się rany (kilka miesięcy po zwykłym zadrapaniu, zawsze z blizną jak po głębokiej ranie) oraz tendencję do żylaków. To przekrwienie wątroby mogło nałożyć się na coś innego (jakąś bakterię, infekcję).
Jak mogło dojść do tego, że mam słabą wątrobę, jak ją wzmocnić?

Obecnie od tygodnia zażywam inną mieszankę: ziele czyścca leśnego, jasnoty białej, liście pokrzywy, kwiaty czarnego bzu, lebiodkę pospolitą i kminek (mieszanka po 1 łyżce każdego składnika) - 1 łyżkę mieszanki parzę na bazie skrzypu gotowanego 30 min.

Czuję się dużo lepiej, gorączki praktycznie nie mam, czasem pojawia się 37 stopni. Nadal mam lżejszy ból, a raczej ucisk głowy, jej przepełnienie czymś tak, że w efekcie pojawia się odczucie jej znacznego ciężaru, ucisk w górnym odcinku szyi-jakby "dźwiganie" głowy, mam trudności w koncentracji uwagi, czasem muszę włożyć duży wysiłek w skupienie się, męczę się myśląc - przy czynnościach umysłowych, wówczas ucisk, ciężar głowy się nasila. Wszystko jednak co opisuję jest w o wiele wiele mniejszym stopniu jak to co było wcześniej. Być może, że się leczę, proces ten zachodzi powoli.

Ciągle mam dietę o której pisałam w podanym wyżej linku. Po konsultacji z lekarzem od tygodnia nie jem nie tylko owoców, ale też nabiału. Mam duży problem, żeby nadal jeść praktycznie "suche" pokarmy, zmiana żywienia trwa u mnie prawie miesiąc, odczuwam "potrzebę" zjedzenia owoców czy  nabiału.

Karolina

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2018, 22:32:26 »
To jeśli odrzucacsz na przykład moje rady, to ja się dalej wymądrzać nie będę.
Twoje objawy wskazują na zaburzenia krążenia, może limfy, może zastoje żylne i dlatego może jakieś obrzęki.

Uważam, że lekarz, który bez racjonalnego powodu nakazuje odstawienie owoców i nabiału, nie jest lekarzem.
Może jest w jakiejś chińskiej sekcie, ale on nie ponosi żadnej odpowiedzialności za Twoje zdrowie.

Mi to się bardzo nie podoba, szczególnie, że karmisz i musisz dać dziecku witaminy i białka.

Offline Karolin

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2018, 09:43:09 »
Basiu, dziękuję za Twoje rady. Mam dylemat i nie wiem do końca jak postępować. Wracam do owoców i nabiału.

Darshan pod opisem mojej sytuacji podał, że przy leczeniu obrzęków pomagają boswelia i tauryna. Czy je można stosować karmiąc dziecko (ma 22 miesiące)?

Czy mogę jakoś wpłynąć na poprawę funkcjonowania układu krążenia czy układu limfatycznego?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 03, 2018, 13:52:28 »
Moim zdaniem, trzeba jeść wszystkie możliwie czarne owoce: czarne jagody (uprawne mogą być), jeżyny, aronię, czarne porzeczki, ciemne śliwki itp. To poprawi drożność naczyń krwionośnych.

Poza tym zioła moczopędne, ale bezpieczne dla dziecka: wrzos, nawłoć, majeranek, koper, perz.
Ze spożywczych środków naczynia krwionośne uszczelniają ogórki, ale z ogmian gorzkich, czyli młode, gruntowe jedzone na surowo. One zawierają dość dużo kwercetyny, która przy gotowaniu się rozkłada, czyli zupa ogórkowa raczej nie, ale ogórki małosolone tak.

Czyściec moim zdaniem może być.
Nie mam zdania na temat hakorośli przy karmieniu piersią - za mało wiem.