Autor Wątek: Ach bukwica  (Przeczytany 27063 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Ach bukwica
« dnia: Września 08, 2011, 22:27:14 »
Nie tylko siedmiopalecznik rzucił na mnie swój czar w tym roku, padłam również ofiarą bukwicy.
Jak mogłam zobaczyć kilka roślinek w plątaninie innych? Nigdy wcześniej jej nie widziałam, a jak zobaczyłam byłam pewna, że to ona. Potem szukałam uparcie kolejnych gniazd tego ziela i nic nie znalazłam. Przypisuje się jej właściwości czarodziejskie- odpędza złe duchy, stosowana jest na talizmany.
Pognałam za nią do Białowieży, bo znajomy powiedział, że tam sprzedają.
Sprzedają jako bukwicę puszczańską miodownik melisowaty. Typowa cena za 2g od 2,8 zł do 4 zł. Ale ja nie chciałam miodownika, chciałam bukwicy.
Rosjanie, włosi mówią: "Sprzedaj palto, kup bukwicę". Hiszpanie o człowieku szlachetnym mówią:Ma więcej cnót niż bukwica.
Sprzedaj palto- oczywiście, że sprzedam, ale gdzie kupię bukwicę?
Lekarz cesarza Augusta uważał, że leczy ona 47 chorób. W tym zapobiega upiciu się, bo jej ulubionym terytorium działania jest GŁOWA.
Więcej o działaniach leczniczych pisze nasz Gospodarz.
Trochę mnie zmartwił, bo większość cnot przypisuje bukwicy świeżej. Mam kilka ziarenek, chyba zasieję w doniczce.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Ach bukwica
« Odpowiedź #1 dnia: Września 09, 2011, 07:19:29 »
Jak ja lubię , Halinko, jak rozbudzasz we mnie żyłkę poszukiwacza skarbu.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2011, 10:36:19 »
Fajnie, że też Cię wciąga.
Bukwica ma szczególny listek, swego czasu haftowałam i ząbki na listku kojarzą się mi się z haftem, a haft z wyciszeniem i moim ulubionym malarzem Vermeerem. 

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2011, 17:23:02 »
 Halinko 
  Ja  tego  roku  też " odkryłam "  bukwicę. Tez  jej  nie  znałam  " osobiście" ale  jak  ją  zobaczyłam  na  łące  taką     wystającą   ponad  wszystkie  rośliny,  koloru  różowatego   piękną,  okazałą    to  już  podobnie  jak  Ty  nie    miałam      wątpliwości. Niestety  całe  moje  szczęście  przeliczyło  się  na   4  sztuki  wszystkiego. Poza tym  nie  wyrwałam  całej  rośliny  bo  jak  pozbawić  łąkę     wszystkich  4  bukwic?   U  mnie  pospolicie  ona  jak  widać  nie  występuje.  Bukwicowa   łąka   jest  nieużytkiem, może  chodzi  o  ten  naturalny  klimat? Mam  nadzieję,  że  w  przyszłym  roku  spotka  mnie  większe   szczęście. Może  należy  wyjechać  w  inne  miejsce  w  kraju  w  poszukiwaniu  tej  rośliny./  podobnie  jak  Halinka? Może  ktoś  z  Was  wie  gdzie  ona  występuje   w  większych    stanowiskach?
arte

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2011, 20:03:16 »
Ale nasionka z kwiatków możesz pozyskać!

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2011, 20:23:34 »
 Chyba  na  drugi  rok  bo  w  tym  roku   przegapiłam  taki   uzysk.
arte

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 11, 2011, 19:26:38 »
Wyczytalam, że nasionka bukwicy należy wysiać w glebę na zimę.
Nie będę więc siać do doniczki.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2011, 07:53:46 »
Witam
Jak to jest z tą bukwicą ? Jest bukwica lekarska , jest wielkokwiatowa - ogrodowa ( obie uprawiam w ogródku) i jest też bukwica - miodownik wielkokwiatowy  i tej właśnie poszukuję  gdyż potrzebne mi ziele na nalewki  . Chętnie też podzielę się  nasionami a nawet oddam sadzonki bukwicy lekarskiej bo wielkokwiatowa ma aromat więc będę ja testował w przyszłym roku . Jeżeli kogoś interesują zdjęcia moich roślinek to są tu ; http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=24865&page=2#pid376218

Wacek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 07, 2011, 09:54:38 »
Nie wiem dlaczego takie problemy.
Moja bukwica zwyczajna (lekarska) wygląda tak jak w Wikipedii a nalewka super smakowita i  pachnąca.
A miodownik melisowaty to nie bukwica, jest pod ochroną. Ma bardzo intensywny zapach, wyciąg alkoholowy ma intensywny zapach i smak, można nim aromatyzować inne napoje.
Miodownik melisowaty jest sprzedawany w Białowieży jako bukwica.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 07, 2011, 10:17:45 »
No i tu jest właśnie problem ! Zimą kupując zioła do  wermutów kupiłem paczkę ziela bukwicy , zrobiłem nalew a potem wódkę . Wódka mi smakowała więc   postanowiłem posadzić bukwicę w ogrodzie . Na Allegro znalazłem ogrodnika oferującego sadzonki bukwicy ogrodowej wielkokwiatowej ponieważ potrzebowałem zioła na nalewkę ogrodnik zaproponował mi sadzonki bukwicy lekarskiej  które kupiłem , a gdy podrosły zrobiłem nalew - okazał się bez zapachu a smak jakiś mydlany . Napisałem o tym ogrodnikowi który stwierdził że bukwica lekarska tak ma .Potwierdziło się to gdy kupiłem herbatkę ekologiczną - ziele bukwicy , nalew wyszedł taki sam jak z mojej bukwicy . Na moją prośbę ogrodnik obwąchał sadzonki bukwicy wielkokwiatowej i zawiadomił mnie że pachną , kupiłem więc i posadziłem , nalewu nie robiłem bo roślinki małe . Starając się rozwikłać ten temat znalazłem ofertę na ziele miodownika wielkokwiatowego - bukwica , ziele zamówiłem i czekam . Rozpocząłem więc poszukiwania miodownika  i tak trafiłem na Wasze forum .  Byłbym wdzięczny gdybyś podzieliła się ze mną sadzonką swojej aromatycznej bukwicy ( a może masz nasiona ) - na wyniki moich poszukiwań czekają koledzy z forum wino.org .
Wacek

ps,mam zdjęcia ale nie potrafię ich pokazać na tym forum

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 07, 2011, 10:28:13 »
Patrzyłeś w wikipedii?
Na twoich zdjęciach, moja to ta z większymi podłużnymi listkami.
Teraz to nic Ci nie prześlę. Ewentualnie na wiosnę.
Jestem daleko od mojego ogródka zielarskiego, a nasionka już wysiałam.
Nie mam dużo, mogę zaproponować po jednej sadzonce.
A jak Ci rośnie w ogródku żubrówka? Ja zbieram z natury. Czy ta z ogródka jest aromatyczna?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 07, 2011, 12:23:52 »
Żubrówka a właściwie turówka wonna ( tą uprawiam ) bo w puszczy rośnie też  turówka leśna mniej aromatyczna - rośnie bardziej ekspansywnie niż perz ! Zagłuszyła mi cała grządkę  tak że musiałem karczować . Swoje zmagania opisałem tu; http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=26027&page=3#pid368203 . Mogę Ci przygotować sadzonki turówki wonnej - czy jest aromatyczna - bardzo aromatyczna , pęczek wysłałem uczestnikom konkursu nalewek - opinie pozytywne .
Właśnie złożyłem zamówienie  na sadzonki miodownika, bukwicy i piołunu pontyjskiego na wszelki wypadek bo bukwicy mam 2 odmiany a piołun już od 3 ogrodników ale wciąż to nie jest to .
Wacek

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 18, 2011, 16:41:27 »
Nie wiem dlaczego takie problemy.
Moja bukwica zwyczajna (lekarska) wygląda tak jak w Wikipedii a nalewka super smakowita i  pachnąca.
A miodownik melisowaty to nie bukwica, jest pod ochroną. Ma bardzo intensywny zapach, wyciąg alkoholowy ma intensywny zapach i smak, można nim aromatyzować inne napoje.
Miodownik melisowaty jest sprzedawany w Białowieży jako bukwica.

Właśnie miałem okazję stanąć oko w oko z "bukwicą" z puszczy białowieszczańskiej , obejrzałem , powąchałem , porównałem z atlasem roślin i stwierdzam że to co tubylcy nazwali "bukwicą" w ogóle do bukwicy lekarskiej czy ogrodowej nie jest podobna bo jest to Miodownik melisowaty (Melittis melissophyllum L.) .

Wacek

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 08, 2011, 14:45:29 »
Witam
Wyjaśniwszy temat miodownika sprzedawanego jako bukwica  i zaopatrzywszy się w sadzonki miodownika (Allegro)  pozostałem z pięknie rosnącymi  w ogródku sadzonkami bukwicy lekarskiej oraz bukwicy ogrodowej - wielkokwiatowej ( nie mogę dojść co to takiego) . I co ja mam z nimi zrobić -  robić i sprzedawać talizmany - kto to kupi ?

Wacek

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 08, 2011, 14:56:18 »
Ja.