Autor Wątek: Antybakteryja betanina  (Przeczytany 8944 razy)

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Antybakteryja betanina
« dnia: Września 08, 2011, 06:59:24 »
Witam

Betanina to barwnik buraków czerwonych i jest bliska siostrą barwników wystepujących w pięciorniku oraz owoców czarnej borówki (czernicy) czarnej porzeczki i czarnego bzu. Wszystkie należą do grupy antocyjanów i posiadaja właściwość wnikania do wnętrza bakterii.Przenikając do wnetrza bakterii betanina zachamowuje  jej rozwój , rozmnazanie. Utrudnia to działalnośc chorobotwórczą i rozprzestrzenianie się bakterii , które wprawdzie nie gina ale wskutek zatrzymania ich rozwoju przechodzą w stan "zastoju".nOczywiście betanina nie zrobi wszystkiego za nasz organizm , ale odciąża go w dużym stopniu. Po co ja to piszę? Nadchodzi sezon na choróbsko i warto co rano np. zjeśc małego czerwonego(surowego) buraka w celach profilaktycznych ( o innych walorach buraków wspominał nie będę bo miejsca tu zajme sporo)

Zdrowia- Robert
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

  • Gość
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2011, 10:25:42 »
Ja kocham buraki za stabilizację ciśnienia krwi, zwiększenie możliwości organizmu i konkretny zastrzyk witamin i mikroelementów :)

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2011, 10:14:16 »
Słusznie polecasz małego buraka. Można zrobić mieszany sok z jabłkiem i marchewką. Ale z ilością buraka należy uważać, jego dzialanie jest mocne, może zbytnio pobudzić organizm.
Betaninę zawiera bukwica- zalecana  również na wszelkie przeziębienia.
Robert, masz u siebie bukwicę?

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2011, 10:29:22 »
Cześć Halinka

w mojej okolicy nie widziałem , ale wiem gdzie mozna poszperać na Dolnym Śląsku i gdzie ja widywałem . Niestety w tym roku juz za późno na zbiór...(zapytam jeszcze jednego znajomego zielarza)/ Niewiele wiem o bukwicy , poza tymze jest bardzo dobra na biegunkę i to co pisze doktor u siebie. Wiesz cos ponadto?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2011, 15:30:06 »
Bukwica jest esencją ponadto.
Obniża ciśnienie, leczy bóle głowy i stymuluje szyszynkę, która odpowiada za wydzielanie melatoniny itd.

Offline arte

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 519
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2011, 20:21:34 »
  Co  do  buraków  proponuję    zakwasić buraki. Tzn, przegotowana   woda  surowe  buraki  w  kawałkach,  czosnek kminek, /zioła  w/g  uznania/ , kromka  chleba ,  troszkę  cukru , i  to  w  ciepłe  miejsce. Kiśnie  szybko  tj.  3, 4  dni jeśli  chłodniej  to  dłużej. Taki  sok  zlewamy  do  butelek  i  do  l  chłodu . Do  barszczu  czerwonego  produkt  nie  zastąpiony .  Jeśli  ktoś  nie  robi   buraków  tym  sposobem  to  ostatecznie   do  czerwonego  barszczu  juz  po  zagotowaniu  dajemy  surowy  burak  jeden  lub  dwa  w  kawałkach  i  czekamy  aż  to  naciągnie. Kolor  zupy  pierwsza  klasa plus  czysty  surowy  sok.
 Arte

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2011, 20:32:54 »
  Co  do  buraków  proponuję    zakwasić buraki. Tzn, przegotowana   woda  surowe  buraki  w  kawałkach,  czosnek kminek, /zioła  w/g  uznania/ , kromka  chleba ,  troszkę  cukru , i  to  w  ciepłe  miejsce. Kiśnie  szybko  tj.  3, 4  dni jeśli  chłodniej  to  dłużej. Taki  sok  zlewamy  do  butelek  i  do  l  chłodu . Do  barszczu  czerwonego  produkt  nie  zastąpiony .  Jeśli  ktoś  nie  robi   buraków  tym  sposobem  to  ostatecznie   do  czerwonego  barszczu  juz  po  zagotowaniu  dajemy  surowy  burak  jeden  lub  dwa  w  kawałkach  i  czekamy  aż  to  naciągnie. Kolor  zupy  pierwsza  klasa plus  czysty  surowy  sok.
 Arte
Mój niezyjący juz dziadek mawiał na tą miksturę : winco i miał ja zawsze pod ręka , szczególnie do młodych ziemniaków. ( ale chyba dodawal cos z mlecznych rzeczy)Gosia , a ile owa mikstura moze w takim chłodzie stać (orientacyjnie) w gotowości do spożycia?
Pozdrawiam - fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline felix znaczy szczęśliwy

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 110
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2013, 17:49:17 »
Witam

Betanina to barwnik buraków czerwonych i jest bliska siostrą barwników wystepujących w pięciorniku oraz owoców czarnej borówki (czernicy) czarnej porzeczki i czarnego bzu. Wszystkie należą do grupy antocyjanów i posiadaja właściwość wnikania do wnętrza bakterii.Przenikając do wnetrza bakterii betanina zachamowuje  jej rozwój , rozmnazanie. Utrudnia to działalnośc chorobotwórczą i rozprzestrzenianie się bakterii , które wprawdzie nie gina ale wskutek zatrzymania ich rozwoju przechodzą w stan "zastoju".nOczywiście betanina nie zrobi wszystkiego za nasz organizm , ale odciąża go w dużym stopniu. Po co ja to piszę? Nadchodzi sezon na choróbsko i warto co rano np. zjeśc małego czerwonego(surowego) buraka w celach profilaktycznych ( o innych walorach buraków wspominał nie będę bo miejsca tu zajme sporo)

Zdrowia- Robert
sorry za odświeżanie
mała dygresja, barwniki w buraku(np. betanina) to betalainy a nie antocyjany. Obecność betalain wyklucza obecność antocyjanów i odwrotnie.
Mam pytanie, czy wiecie jak zmniejszyć ilość szczawianów w buraku? i czy do soku z buraka przechodzi duża ich ilość?

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2646
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2013, 18:43:53 »
Skoro już odświeżone... Obok innych specyfików, których skuteczność wyraźnie odczułem, wymyśliłem sobie właśnie buraka - narobię soku z surowych buraków, będę trzymał w lodówce, z rana będę pił małą szklaneczkę i tak przez kilka dni. Niezłe, co?
Piję więcej niż ktokolwiek mi znany, więc szczawianów przesadnie się nie boję. Poza tym to będzie raczej krótkotrwała akcja.
Różnice, głupcze!

Offline Carlina

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 37
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2013, 23:18:09 »
z netu:
"Sok  z buraków można przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Przed wypiciem sok trzeba odstawić do lodówki i koniecznie zdjąć z niego pianę, która powstaje podczas odwirowywania w sokowirówce." - prawda li to czy fałsz?

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2646
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2013, 10:46:44 »
Z tą pianą to wygląda na przesąd, trudno byłoby to rozumnie uzasadnić.
Jak żona miała kiedyś anemię to jej zrobiłem taki sok i dozowałem przez jakie 3 dni, przechowując w lodówce. Wszystko było dobrze. Można zakwasić lekko wit. C dla stabilizacji i posłodzić dla równowagi smaku miodem.
Różnice, głupcze!

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: Antybakteryja betanina
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2013, 10:51:41 »
Cytuj
Ale z ilością buraka należy uważać, jego dzialanie jest mocne, może zbytnio pobudzić organizm.
Coś w tym, co napisała Halina jest.
Opowiadał mi pewien Pan masażysta w jednym z Iwonickich sanatoriów o swoich młodzieńczych przypadkowych doświadczeniach z tymże soczkiem.
Ktoś mu polecił picie mieszanki marchwiowo-buraczanego soku.
Sok robił z wykopanych w własnej grządki warzyw. marchewka szybko się kończyła, buraka było zdecydowanie więcej.
Odwrócił proporcje na znaczną korzyść buraka.
Efekt - wygrał kilka zawodów biegowych z rzędu, czego się po sobie nie spodziewał :)
Pamiętam słowa: panie, to takiego pałeru mi dało, że myślałem czy mi kto dopingowych prochów do jedzenia nie dosypuje.

Cytuj
Co  do  buraków  proponuję    zakwasić buraki
Arte :)
Ojciec Grande-Majewski z tego co pamiętam raczej odradzał kiszenie buraków z powodu jakiś grzybków, które się tam pojawiają. Polecał natomiast wstępne zapiekanie buraków w skórce w piekarniku, a potem po obraniu skórki dalsze ich wykorzystanie.
Ale... w sprawach gustu nie ma dyskusji. Najpierwsze co może zaszkodzić to chyba przesada, a incydentalne traktowanie  małych dawek trucizn, często zdrowiu służy w myśl innego porzekadła, które głosi, że co nas nie zabije to wzmocni :)
veritas est adaequatio intellectus et rei