Autor Wątek: Zioła dla układu nerwowego - Mateusz Senderski  (Przeczytany 3696 razy)

Offline tyrreus

• Nowy
  • *
Zioła dla układu nerwowego - Mateusz Senderski
« dnia: Czerwca 21, 2018, 08:40:25 »
Hej,

ostatnio widziałem w sprzedaży książkę pana Mateusza Senderskiego - Zioła dla układu nerwowego. Nie znalazłem żadnych opini ani recenzji ksiażki - oprócz jednej - pisanej przez córkę pana Mateusza. Nie znalazłem również spisu treści tej książki - zupełnie nie wiem czego się spodziewać.

Posiadam inną książkę pana Mateusza: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie. W tej ksiażce znajduje się bardzo fajny i merytoryczny wstęp wprowadzający do ziół, opisane są glikozydy etc. Potem opisy ziół.

W książce mi osobiście przeszkadzały wplatane reklamy mieszanek ziołowych których produkcją zajmuje się firma pana Mateusza.

Biorąc pod uwagę doświadczenie z poprzedniej ksiażki mam mieszane uczucia ponieważ nie wiem na ile będzie merytoryczna a na ile związana z działalnością gospodarczą.

Prośba do Was: Czy ktoś ma i/lub czytał tą książkę? Czy ktoś może coś o niej powiedzieć? Jak z pozostałymi książkami tego autora? Warto kupić całą serię?

Pozdrawiam!

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
Odp: Zioła dla układu nerwowego - Mateusz Senderski
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 23, 2018, 09:37:06 »
Mam książkę tego autora - Ziołowe receptury na zdrowie. I jeszcze inną o dolegliwościach układu moczowego.

Według mnie bardzo fajnie napisana, dość obszernie na każdy temat.

Problematyka ziół i układu nerwowego jest mi bardzo bliska, fajnie, że znalazłeś tą pozycję, nie słyszałem o niej, recenzji też nie widzę specjalnie, opis jak pisałeś, zdawkowy.

Ze względu na to, że ta tematyka mnie interesuje, myślę, że ją na pewno sobie kupię i dam znać na forum, a w szczególności Tobie:)

Krzysztof

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2018, 12:06:23 »
Myślę, że nie ma nic złego w promocji własnych wyrobów, jeśli są dobre, a treść książki nie służy wyłącznie opisowi własnych wyrobów.
Ja bardzo lubię czytać stare katalogi wyrobów Herbapolu - produktów w większości już nie ma, ale zioła istnieją, a opisy produktów pozwalają na próbę podróbki, jeśli gotowce nie są dostępne.

Pozdrowienia :-)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2018, 18:00:17 »
Ja jeszcze jednym zdaniem odnośnie powyższej książki Pana Senderskiego.

Przymierzałem się jakiś czas o kupna tej książki, ale ostatecznie dopiero dziś ją zamówiłem przez internet.

Jak przyjdzie i ją przeczytam, wystawię recenzję, myślę,że temat układu nerwowego jest bliski dla wielu forumowiczów, dla bardzo.

Dam znać mniej więcej za tydzień:)

Krzysztof

Offline Lucjusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 03, 2023, 06:47:59 »
Czy już przeczytałeś tę książkę?

Offline Lucjusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 05, 2023, 23:27:20 »
Z ziół do picia ruszczyk (wywar na winie), biała warstwa obierek z cytrusów (wystarczy nie obierać cytrusów zbyt dokładnie i zjadać trochę białego), siedmiopałecznik błotny,
do jedzenia wszelkie czarne jagody do oporu w każdej formie. Zacząć zbierać surowce na krople / dżemik Tadzia, czyli czosnek, ostra papryka Czyene, czarne jagody, głóg rokitnik, dzika róża. W wersji rozbudowanej ogółem wrzucić do butla z wódką wszelkie jagody, które się napatoczą, w tym jarzębina, aronia, kalina, do tego witamina C i kurkuma, w razie potrzeby dolać płynu, a potem systematycznie to wyjadać, obowiązkowo z fusami.

Ćwiczenia gimnastyczne na krążenie w nogach istnieją, można je spokojnie wykonywać leżąc lub siedząc. Należy uruchomić mięśnie łydek, bo tam jest pompa dla nóg. W skrócie, najprościej jest wykonywać wyprosty i przygięcia stóp w różnych kierunkach, przy czym, jeśli stopa jest luźna, to bierze się wdech, a jak napięta, to wydech - odwrotnie, niż normalnie się robi przy wysiłku, o ile się nie trenowało karate czy podobnej kopaniny, gdzie wysiłek jest okraszany wręcz krzykiem, czyli wydechem.

Można kupić tanie gumy treningowe, zaczepić je karabinkiem do sandała z jednej strony, a z drugiej do czegoś doczepić i tak naciągać nogami te gumy, pilnując oddechu.

Skoliozę może trudno się leczy, ale uelastycznienie mięśni i poprawa krążenia są wykonalne za pomocą prostych ćwiczeń, codziennie po kilka minut ileś razy dziennie swoje zrobi.
Jeśli możecie, to pływanie, jeśli możecie, to w płetwach.

O czym Ty piszesz?
Chyba Ci się wątki pomyliły...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 06, 2023, 18:54:45 »
Masz rację. Poprawiłam się

Offline Lucjusz